Κλείσιμο

Ηλιόπουλος σε ΣΚΑΪ: Άμεσα πρόταση στην Κομισιόν για άρση στις πατέντες των εμβολίων

Στο φλέγον θέμα της άρσης του καθεστώτος πνευματικής ιδιοκτησίας στις πατέντες των εμβολίων για την πανδημία αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξή του στους Αταίριαστους και τον ΣΚΑΪ  ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος, χαρακτηρίζοντας "τομή τη χθεσινή ημέρα", ύστερα από τη σχετική θετική πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης. "Είναι ο παράγοντας για να κερδίσουμε τη μάχη", τόνισε και σημείωσε πως "ήδη το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπερψηφισε την ίδια πρόταση, αλλά δυστυχώς οι εκπρόσωποι της ΝΔ δεν την είχαν ψηφίσει". "Το ερώτημα είναι αν έστω στο... και 5' θα καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης πρόταση στην Κομισιόν για να ζητήσει και η ΕΕ την άρση της πατέντας στα εμβόλια", συμπλήρωσε, καλώντας την κυβέρνηση της ΝΔ να αφήσει πίσω της τη λάθος γραμμή.

Στο μεταξύ, χαρακτήρισε «απεργία για το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή» τις σημερινές κινητοποιήσεις ενάντια στο επικείμενο εργασιακό νομοσχέδιο υπογραμμίζοντας για ακόμη μια φορά πως η αξιωματική αντιπολίτευση "θα στηρίξει με κάθε τρόπο τους δημοκρατικούς αγώνες των εργαζομένων", που σηματοδοτούν στην ουσία "τη σύγκρουση για το ίδιο το παραγωγικό μοντέλο της χώρας". Μιλώντας στην εκπομπή "Αταίριαστοι" στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε πως "η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την αγορά εργασίας σηματοδοτεί την ασφάλεια στην αγορά εργασίας, σε αντίθεση με το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη".

"Το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη θα φέρει μειώσεις στους μισθούς, θεσπίζει τις απλήρωτες υπερωρίες και τα δεκάωρα εργασίας. Συνιστά κλοπή του εργατικού εισοδήματος. Με το ν/σ αυτό η κυβέρνηση βάζει πλάτη στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Εξάλλου, να μην ξεχνάμε ότι το πρώτο πρόγραμμα που έκανε η ΝΔ το 2019 ήταν να μειώσει τα πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία", δήλωσε. Μάλιστα, ο Ν. Ηλιόπουλος έδωσε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι "μεγάλη συστημική τράπεζα το 2017 πλήρωνε πρόστιμο 1,6 εκατ. ευρώ για απλήρωτες υπερωρίες, ενώ σήμερα θα πλήρωνε μόλις 109 χιλιάδες ευρώ για την ίδια παράβαση!".

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος σημείωσε πως "όταν μια επιχείρηση προβαίνει σε 'διευθέτηση χρόνου εργασίας' -όπως την ονομάζει ο κ. Χατζηδάκης- με ατομική σύμβαση με τον εργαζόμενο, σε αυτή την περίπτωση ο τελευταίος θα έχει πολύ πιο αδύναμη ισχύ. Ειδικά σε κλάδους αιχμής όπως η εστίαση και ο τουρισμός θα γίνουν καθεστώς τα απλήρωτα δεκάωρα. Η, δε, μείωση  των μισθών θα χτυπήσει και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αφού η ελληνική οικονομία στηρίζεται στην εσωτερική ζήτηση. Το ίδιο έγινε και το 2012 και το πληρώσαμε ακριβά".

Πηγή: skai.gr