Νέος συναγερμός σήμανε το πρωί της Πέμπτης στα ανοιχτά του Ομάν, με την UKMTO να αναφέρει πως έλαβε αναφορά για περιστατικό 21 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του Σοχάρ, για τάνκερ στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο.
Δεν έχουν αναφερθεί περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την ώρα, με τις έρευνες να είναι σε εξέλιξη.
UKMTO WARNING 067-26
— UKMTO Operations Centre (@UK_MTO) June 11, 2026
Click here to view the full warning.⤵️https://t.co/nDplOWgJ9Y#MaritimeSecurity #MarSec pic.twitter.com/KrUqEycqtc
Σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανέφερε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ακινητοποίησαν ένα τρίτο εμπορικό πλοίο αυτήν την εβδομάδα, καθώς επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν.
Πρόκειται για το M/T Jalveer, υπό σημαία Γουινέας-Μπισάου, το οποίο επιχείρησε να μεταφέρει πετρέλαιο από το Ιράν μέσω του Κόλπου του Ομάν. Αμερικανικό αεροσκάφος εκτόξευσε δύο πυραύλους Hellfire στο μηχανοστάσιο του πλοίου, αφού το πλήρωμα επανειλημμένως δεν συμμορφώθηκε με τις οδηγίες των αμερικανικών δυνάμεων.
— U.S. Central Command (@CENTCOM) June 11, 2026
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αμερικανικά αεροσκάφη ακινητοποίησαν τα πλοία M/T Marivex και M/T Settebello, υπό σημαία Παλάου, τη Δευτέρα και την Τρίτη αντίστοιχα. Το Marivex παραβίασε τον αποκλεισμό επιχειρώντας να πλεύσει προς ιρανικό λιμάνι, ενώ το Settebello επιχείρησε να μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο.
Οι δυνάμεις της CENTCOM, όπως ανακοινώθηκε, από την έναρξη του αποκλεισμού στις 13 Απριλίου, έχουν ακινητοποιήσει εννέα μη συμμορφούμενα πλοία, έχουν ανακατευθύνει 135 πλοία που συμμορφώθηκαν και έχουν επιτρέψει τη διέλευση σε 42 πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια.
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι επλήγη ιρανική φορτηγίδα
Ο Ιρανός κυβερνήτης της επαρχίας Σιρίκ ανέφερε πως πρόκειται για ιρανική φορτηγίδα που χτυπήθηκε από αμερικανικό βλήμα στον Κόλπο του Ομάν.
Η φορτηγίδα 150 τόνων, που ανήκει σε ντόπιους από το Σιρίκ και μετέφερε είδη πρώτης ανάγκης από το λιμάνι Χασάμπ του Ομάν, χτυπήθηκε περίπου 5 ναυτικά μίλια ανοικτά του Χασάμπ, ανέφερε ο Ιρανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι και τα πέντε μέλη του πληρώματος διασώθηκαν από διερχόμενα πλοία και μεταφέρθηκαν στο Ομάν.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.