Κάλεσμα Τσίπρα στην ΕΕ να θέσει κόκκινες γραμμές στην Τουρκία

Κάλεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει τις ισορροπίες στη σχέση της με την Τουρκία απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου Αθήνα και Λευκωσία έθεσαν το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την ΕΕ να καταστήσει σαφές στην Άγκυρα πως ο ευρω-τουρκικός διάλογος θα προχωρά μόνον εφόσον η Άγκυρα σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, μαζί με το διεθνές δίκαιο το οποίο τα κατοχυρώνει.

Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, ή του διεθνούς ρόλου της ΕΕ, προσέθεσε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Τσίπρας χαιρέτησε τη δήλωση αλληλεγγύης που έκανε νωρίτερα δημοσίως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προσθέτοντας ότι κατά τη Σύνοδο Ελλάδα και Κύπρος έλαβαν «ουσιαστική στήριξη».

Παρά ταύτα, τόνισε επανειλημμένα ότι έχει «φτάσει η ώρα» η Ευρώπη να στείλει «σαφές μήνυμα» στην Άγκυρα ότι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την πρόοδο στην ευρω-τουρκική ατζέντα.

Η πιο απτή κίνηση των Ευρωπαίων σήμερα ήταν να προειδοποιήσουν με πιθανή ματαίωση της συνόδου με την Τουρκία στη Βάρνα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα η Τουρκία θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα «δεν είναι μία ασήμαντη δύναμη», αλλά κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO. Συνεπώς, εξήγησε, η λογική των προκλήσεων που έχει υιοθετήσει η Άγκυρα «δεν οδηγεί πουθενά» και εν τέλει αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία.

Ερωτηθείς για το Σκοπιανό, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν πιέζεται από κανέναν ούτε βιάζεται, ενώ διαμήνυσε εμμέσως πλην σαφώς πως το βάρος της υπόθεσης πέφτει στη γειτονική χώρα, καθώς εκεί το ονοματολογικό είναι «υπαρξιακής σημασίας».

Σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι του σκοπιανού προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ στην Άγκυρα, υπογράμμισε με νόημα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της FYROM δεν περνά από την τουρκική πρωτεύουσα αλλά από την Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι για να υπάρξει συμφωνία απαιτείται ευρύτερη συναίνεση από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την οποία θα επιδιώξει εφόσον φτάσουμε κοντά σε συμφωνία.
Πηγή: skai.gr