Τούρκος πρέσβης στην «Κ»: Η Δύση καθυστέρησε να στηρίξει την Τουρκία

Τη δυσφορία της Άγκυρας εκφράζει με συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, σχετικά με τη στάση της Δύσης μετά το πραξικόπημα, λέγοντας ότι η Δύση καθυστέρησε να στηρίξει την Τουρκία.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει άδικες τις επικριτικές δηλώσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών για εκκαθαρίσεις που γίνονται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Πάντως ο πρέσβης επισημαίνει ότι η Ελλάδα αποτελεί "ηχηρή εξαίρεση σε αυτή την εικόνα". Δηλώνει μάλιστα ότι το διμερές πρωτόκολλο Τουρκίας - Ελλάδας, στο προσφυγικό, λειτουργεί στην πράξη καλύτερα από τη συμφωνία Άγκυρας - Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τον κ. Ουράς, "η Άγκυρα έχει εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους πρόσφυγες και αναμένει από την ΕΕ να κάνει το ίδιο".

Ο κ. Ουράς απορρίπτει τις κατηγορίες περί αυταρχικής συμπεριφοράς και κατάλυσης του κράτους δικαίου από τον Ταγίπ Ερντογάν, και καταγγέλλει για το πραξικόπημα τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιούλεν και τους υποστηρικτές του.

Τονίζει ότι "αποτελεί ισχυρή προσδοκία της Άγκυρας να εκδώσουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία τον Γκιουλέν, προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική δικαιοσύνη". Λέει πάντως ότι οι ΗΠΑ είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος της Τουρκίας.

Αναλυτικά η συνέντευξη του τούρκου πρέσβη στον Αθανάσιο Έλλις στην Καθημερινή Σαββάτου – Κυριακής
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή