Κυβέρνηση: Δεν επιθυμούμε να «σπάσουμε» τη Συνθήκη Σένγκεν

Η Αθήνα δεν προτίθεται να «σπάσει» η συνθήκη Σένγκεν, και γι' αυτό τον λόγο σε νεότερη ανακοίνωση για το θέμα αφαίρεσε από το κείμενο τον προσδιορισμό «ταξιδιωτικά έγγραφα» που ανέφερε η πρώτη ανακοίνωση της.

Η κυβέρνηση πάντως, θα προχωρήσει στα τέσσερα άμεσα βήματα που ανακοίνωσε με στόχο να αντιμετωπίσει τα αλλεπάλληλα κύματα μεταναστών προς τη χώρα μας, όπως αποφασίστηκε μετά την ευρεία διυπουργική σύσκεψη το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε τον εφοδιασμό των προσφύγων από τη Συρία που δικαιούνται άσυλο με τα απαραίτητα έγγραφα.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αποφασίστηκε επίσης η μεταφορά των νεοεισελθόντων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και το διαχωρισμό τους σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Θα διαμορφωθούν ειδικοί χώροι υποδοχής, όπου θα γίνονται κι οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Παράλληλα, ενόψει της επόμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ η κυβέρνηση θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διευθέτηση του ζητήματος της προσφυγικής ροής και την αναλογική κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που δεν προβλέπεται στη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ.

Όπως τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης, «το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές.»

Με συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου προανήγγειλε την πρόσληψη προσωπικού με έκτακτες διαδικασίες στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και στην Υπηρεσία Ασύλου.

Για Fast Track διαδικασίες που πρέπει να ισχύσουν για να πάνε οι πρόσφυγες στις χώρες που επιθυμούν έκανε λόγο την Τρίτη στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, κατηγορώντας «χώρες του Βορρά που θέλουν την Ελλάδα θέατρο μαζικής μετάβασης των Σύρων.»

Ο 
άμεσος εφοδιασμός Σύρων προσφύγων -που δικαιούνται άσυλο- με έγγραφα, ώστε να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν, περιλαμβάνεται στις τέσσερις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση για τις μεταναστευτικές ροές κατά τη διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η διυπουργική σύσκεψη για τη μεταναστευτική πολιτική έγινε στον απόηχο και των δηλώσεων της Τασίας Χριστοδουλοπούλου στον ΣΚΑΪ που προκάλεσαν σωρεία πολιτικών αντιδράσεων. 

"Δεν υπάρχουν πλέον μετανάστες, όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα μας είναι πρόσφυγες" τόνισε στον σταθμό μας η κ. Χριστοδουλοπούλου. "Όλοι είναι πρόσφυγες, και τους βλέπουμε επειδή λιάζονται" σημείωσε η υπουργός. Με την άποψη της υπουργού συμφώνησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Παρασκευόπουλος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές, επισήμανε από την πλευρά του ο επίτροπος Μετανάστευσης
 Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Πηγή: skai.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ