E. Βενιζέλος: Όχι σε Ευρώπη «δύο ταχυτήτων»

Την κατηγορηματική αντίθεση της Αθήνας σε μία Ευρώπη «δύο ταχυτήτων» εξέφρασε κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ζητώντας περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με πολύ μεγάλα διλήμματα. «Εάν οι χώρες μέσα στην Ευρωζώνη διαχωριστούν οριστικά και αμετάκλητα σε χώρες πλεονασματικές σε σχέση όχι μόνον με τα δημοσιονομικά τους στοιχεία, αλλά σε σχέση με την πραγματική τους οικονομία και την ανταγωνιστικότητά τους και σε χώρες ελλειμματικές, τότε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα έχει χάσει την προοπτική του, τη σταθερότητά του, δεν θα υπόσχεται ιστορικά αυτά που πρέπει να υπόσχεται η πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» προειδοποίησε.

«Το κορυφαίο σημείο
που ανεδείχθη από τη συζήτηση για το νέο προϋπολογισμό είναι η κοινή αγωνία μας για την Ευρώπη. Η Ευρώπη όπως είπα και στην αρχική μου αγόρευση δεν μπορεί να αφήσει μετέωρο το βήμα της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης, δεν μπορεί να αφήσει μετέωρο το βήμα της θεσμικής και πολιτικής ολοκλήρωσής τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ στη Βουλή.

Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος η Αθήνα επιδιώκει στη Σύνοδο Κορυφής τα εξής:
  - Αποφάσεις που σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουν να διαμορφωθεί μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων.
  - Αποφάσεις που θα σέβονται την θεσμική ισοτιμία όλων των κρατών–μελών.
  - Να μην υπάρξουν αποφάσεις που θα οριστικοποιούν και θα κλειδώνουν εσωτερικές ανισότητες στην Ευρωζώνη, που αφήνουν κάποιες χώρες πάντα σε μία υποδεέστερη, αθεράπευτα υποδεέστερη θέση σε σχέση με το κόστος δανεισμού, σε σχέση με το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα τους, σε σχέση με το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών τους.

«Οι τρεις αρχές που διατύπωσα κατ’ επανάληψη, που τις θεωρώ αυτονόητες: η ανάγκη να διαφυλαχθεί δηλαδή η μία ταχύτητα, η θεσμική ισοτιμία και να μην κλειδώσουν οι υφιστάμενες ανισότητες είναι ένα τρίπτυχο που μπορεί συζητούμενο στη Σύνοδο Κορυφής και ευρύτερα να διαμορφώσει μια εθνική στρατηγική, η οποία να είναι αξιοπρεπής, υποστηρίξιμη από μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση, αλλά που δεν έχει χάσει το δικαίωμά της να μιλά, να διατυπώνει τις θέσεις της, να συμμετέχει στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς» επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ.
Πηγή: skai.gr