Κλείσιμο

Αρθρο - παρέμβαση του Κ. Στεφανόπουλου στην Καθημερινή για ελληνοτουρκικά

Παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, στον απόηχο του πρόσφατου επεισοδίου στο Αιγαίο. Ο κ. Στεφανόπουλος, με άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής», αναφέρει ότι η προσφυγή στη Χάγη αποτελεί σήμερα τη μόνη διέξοδο, καθώς οι διμερείς συνομιλίες με την Αγκυρα δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, ενώ δεν έχει αποδώσει το παραμικρό η στήριξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτιμά ότι στο Διεθνές Δικαστήριο θα πρέπει να τεθούν τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. «Δε γνωρίζω, προσθέτει ο κ. Στεφανόπουλος, εάν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο κρίση του Δικαστηρίου και η είσοδος τουρκικών αεροσκαφών στο FIR Αθηνών, χωρίς την υποβολή σχεδίου πτήσης». Ο κ. Στεφανόπουλος υπογραμμίζει ότι δεν τίθεται θέμα γκρίζων ζωνών, καθώς όπως λέει, «αυτές ανήκουν στη φαντασία της Τουρκίας μόνο, όπως αποδεικνύεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης». «Εάν δεν αναζητηθεί λύση μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», καταλήγει, οι εκκρεμότητες θα συνεχίσουν να υφίστανται με τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου.
«Η συμπεριφορά της Τουρκίας στις σχέσεις με την Ελλάδα δεν αρμόζει σε μία χώρα η οποία προσπαθεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διαμήνυσε η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη από τη Βιέννη, όπου συμμετέχει στο διήμερο έκτακτο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το Μέλλον της Ευρώπης. Από την πλευρά του ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια Χαβιέ Σολάνα εξέφρασε την ανησυχία του για την τουρκική στάση και τόνισε ότι πρέπει να αποφεύγονται περιστατικά, όπως το πρόσφατο στο Αιγαίο.
Αναφερόμενος στο άρθρο του κ. Στεφανόπουλου, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κώστας Χατζηδάκης δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 ότι όντως η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας δεν έχει αποδώσει, σημειώνοντας όμως ότι βρισκόμαστε ακόμη στο ξεκίνημα. «Θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά η προσφυγή στη Χάγη», τόνισε, ενώ για τη διευρυμένη ατζέντα θεμάτων που προτείνει για τη Χάγη ο κ. Στεφανόπουλος, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η όποια πολιτική θα πρέπει να συζητηθεί διακομματικά.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης τόνισε μέσω του ΣΚΑΙ 100,3 ότι «η δύναμη της Ελλάδας είναι η νομιμότητα», χαρακτήρισε «μονόδρομο» την προσφυγή στη Χάγη και υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία προβλεπόταν ήδη από το Ελσίνκι, κάτι όμως που στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε από τη ΝΔ από φόβο.
«Μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε το μέτρο της προσφυγής στη Χάγη, όχι όμως για θέματα κυριαρχίας στο Αιγαίο», δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, προσθέτοντας ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα στο δικαστήριο έχει εκδώσει απόφαση που να ανατρέπει τους άξονες του διεθνούς δικαίου.
Μπλόκο στην ένταξη
Σκλήρυνση της ελληνικής στάσης απέναντι στην Τουρκία, με μπλοκάρισμα της ενταξιακής διαδικασίας, επιθυμεί η πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας ALCO και δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής». Εντούτοις, η κοινή γνώμη βλέπει βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ειδικότερα, το 64% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει «να μπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και να εγκαταλείψει την πολιτική της προσέγγισης». Μόνο το 23,4% τάσσεται υπέρ της επιμονής στη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, ενώ το 12,5% δεν εκφράζεται. Αναφορικά με την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το 49% εκτιμά ότι θα βελτιωθούν, το 34% ότι θα επιδεινωθούν, 11% δεν εκφράζεται, ενώ υπάρχει και ένα 6% που προβλέπει σύγκρουση. Τα τελευταία χρόνια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί, σύμφωνα με το 52%, ενώ το 39% θεωρεί ότι έχουν επιδεινωθεί. Σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων, το 67% εκτιμά πως «η κυβέρνηση είναι υποχωρητική έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων», ενώ το 26% εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν είναι υποχωρητική.
Ανάλογη ανησυχία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καταγράφεται και σε δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, όπου η πλειοψηφία ζητά αλλαγή της πολιτικής, φοβούμενη νέες προκλήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Κλιμάκωση των πιέσεων
Ανοικτό το ενδεχόμενο «μπλοκαρίσματος» της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν η Αγκυρα δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφήνει ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Βέρχοφσταντ. Σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κλιμακώσει τις πιέσεις της προς την Αγκυρα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει τόσο έναντι της Ένωσης όσο και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το Βέλγο πρωθυπουργό «το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος και η Τουρκία θέλει να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποτελέσει ένα υποβοηθητικό εργαλείο».
Πηγή: skai.gr