Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Οι προσδοκίες και τα επόμενα βήματα

Στο τραπέζι της διμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να καθίσουν έξι άτομα: εκτός από τους δύο ηγέτες - Η συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών αναμένεται να λειτουργήσει και ως έναυσμα για τις επόμενες επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Η “γραμμή επικοινωνίας” μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας αποκαταστάθηκε σε σημαντικό βαθμό μετά τον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας και επικυρώθηκε με τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο Βίλνιους, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και καλλιεργώντας προσδοκίες για σταθεροποίηση του κλίματος στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τους δύο ηγέτες Ελλάδας – Τουρκίας, οι οποίοι για δεύτερη φορά εντός του 2023 – μετά τη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους - συναντώνται αύριο, Τετάρτη, στις έξι το απόγευμα ώρα Ελλάδος, στη Νέα Υόρκη, στο “Σπίτι της Τουρκίας” στο περιθώριο της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ξεκίνησε χθες.

“Θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Στο ανώτατο δυνατό επίπεδο μέσα από τακτικές συναντήσεις μεταξύ εμού και του Προέδρου Ερντογάν, στο πολιτικό επίπεδο του Υπουργείου Εξωτερικών μέσα από μία τακτική επικοινωνία του Υπουργού, αλλά και της Υφυπουργού, με τους ομολόγους τους» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, δίνοντας το στίγμα του κλίματος που διακατέχει την ελληνική πλευρά ως προ τη συνάντηση.

Παράλληλα βέβαια έμεινε αμετακίνητος από τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της χώρας μας, που είναι και οι μόνες προς συζήτηση, και αφορούν αποκλειστικά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ξεκαθάρισε δε, εμφατικά και για πολλοστή φορά ότι “δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να συζητήσει ποτέ ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία.

Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου -εξάλλου, θέλω να θυμίσω ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία απέδειξε ότι είναι εξαιρετικά ανθεκτική- αλλά και ζητήματα τα οποία απορρέουν από τα αυτονόητα δικαιώματα τα οποία προκύπτουν από την άσκηση της κυριαρχίας στα νησιά αυτά”.

Επιδίωξη της Ελλάδας και από αυτή τη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου είναι να διατηρηθεί το καλό κλίμα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και τονίζουν πως ακόμη και να μην συμφωνηθεί κάτι στα θέματα ουσίας, το να υπάρξει ένα πλαίσιο συνεργασίας και αποφυγής εντάσεων χωρίς να λύνονται τα θέματα ουσίας, αυτό θα είναι σημαντικό όφελος και για τη χώρα μας αλλά και για την Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ, και να παρατείνει και να εξασφαλίσει μια περίοδο ηρεμίας αλλά και καλλιέργειας αυτών των διμερών σχέσεων που θα συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση και θα δυσχεράνουν τυχόν επανάληψη ακραίων εντάσεων και γεγονότων που στιγμάτισαν το πρόσφατο παρελθόν. “Δεν έχουμε αυταπάτες, ούτε είμαστε αφελής” σχολίασε κυβερνητική πηγή ως προς την καλλιέργεια προσδοκιών, δίνοντας έμφαση όμως στο καλό κλίμα και στην επιδίωξη να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Στο τραπέζι της διμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να καθίσουν έξι άτομα: εκτός από τους δύο ηγέτες, οι δύο υπουργοί εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, η Άννα Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού από τη ελληνική πλευρά και ο Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς από την πλευρά του κ. Ερντογάν.

Η συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών αναμένεται να λειτουργήσει και ως έναυσμα για τις επόμενες επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σε επίπεδο υπουργείων εξωτερικών και διπλωματικών αντιπροσωπειών, με βασικό στόχο τη διατήρηση του καλού κλίματος, της ηρεμίας και του διαλόγου. Επαφές και διμερείς διεργασίες, που θα κορυφωθούν κατά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας το οποία θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη πριν από το τέλος του έτους.

Πηγή: skai.gr