Tσιόδρας από Ξάνθη: Με συνεχή έλεγχο και ατομική ευθύνη θα αντιμετωπιστεί η έξαρση κρουσμάτων

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ευρεία σύσκεψη στην Ξάνθη, για το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει με τα συνεχή κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες, για την οποία μετέβησαν εκτάκτως το πρωί με ελικόπτερο σούπερ πούμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Tσιόδρα, την ομάδα πρώτης απόκρισης της ΓΓΠΠ, καθώς και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, όλοι οι δήμαρχοι της ΠΕ Ξάνθης και οι επικεφαλής των εμπλεκόμενων φορέων (εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, ο διευθυντής του νοσοκομείου, της Υγειονομικής Περιφέρειας, τοπικοί παράγοντες, Αστυνομία, Πυροσβεστική κ.λπ.), συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων που αποφασίστηκαν χθες το βράδυ από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Όπως τονίστηκε, είναι κομβικής σημασίας η ενημέρωση των πολιτών για το πρόβλημα και πρέπει να πεισθούν ιδιαίτερα οι νέοι, που αμφισβητούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και σε αυτό αναμένεται να συμβάλουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Ομόνοια, συνεργασία, κοινή προσπάθεια από όλους και τήρηση των μέτρων ασφαλείας συνέστησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το επιδημιολογικό πρόβλημα της έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού, όπως τόνισε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ξάνθης, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του περιφερειάρχη ΑΜΘ και των τεσσάρων δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι «η έξαρση των κρουσμάτων θα αντιμετωπιστεί με επιστημονικό τρόπο, με εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο, με απομόνωση των θετικών και με νοσηλεία των σοβαρών περιστατικών. Αφορά κοινότητες του Δήμου Μύκης, κυρίως. Μιλήσαμε με όλους τους τοπικούς παράγοντες για να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια, να μηδενίσουμε τον ιό, να μην υπάρχει φόβος στον κόσμο. Υπάρχουν επιστημονικοί τρόποι να περιορίσουμε τον ιό και τη μετάδοσή του, τους ξέρουμε και περιλαμβάνει όλα αυτά που σας ανάφερα. Επίσης, περιλαμβάνει τον περιορισμό των επαφών μας στον πολύ στενό οικογενειακό μας κύκλο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο των επτά ημερών, ώστε να μειωθεί η μετάδοση του ιού στην περιοχή και να τον μηδενίσουμε, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές στον κόσμο».

«Είμαστε εδώ μαζί σαν ομάδα», ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Ο ΕΟΔΥ θα παραμείνει στην Ξάνθη με εδικό κλιμάκιο και ομάδες που θα κάνουν έλεγχο του πληθυσμού σε πολλαπλά σημεία. Νομίζω ότι με επιστημονικούς όρους θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τη μετάδοση στην περιοχή. Υπήρχε μια χαλάρωση των μέτρων τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρχε μια κόπωση του πληθυσμού, είναι κατανοητό αυτό, μια κούραση απ' όλους, αλλά είναι κρίμα να πάει χαμένη όλη αυτή η προσπάθεια που έγινε».

Ερωτηθείς πού οφείλεται η αυξημένη έξαρση των κρουσμάτων στην Ξάνθη ο κ. Τσιόδρας απάντησε: «Αν δεν προσέξουμε, αν χαλαρώσουμε, τότε υπάρχει μετάδοση του ιού κυρίως και από ασυμπτωματικούς, όπως συμβαίνει εδώ στην περιοχή που νοσηλεύονται αλλά δεν είχαν κανένα σύμπτωμα, τότε, μεταδίδεται πολύ εύκολα, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους αν δεν τηρούμε τις αποστάσεις. Πάνω από το 99% των μεταδόσεων γίνεται σε κλειστούς χώρους κι εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα. Το πιο σημαντικό είναι αυτοί που έχουν συμπτώματα να ελέγχονται και να απομονώνονται».

Ο καθηγητής απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής μιας γενικευμένης καραντίνας σε όλη τη γεωγραφική επικράτεια της Ξάνθης, σημειώνοντας ότι αν τηρηθούν όλα τα παραπάνω τότε ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού θα περιοριστεί και θα μηδενιστεί.

 

Ν. Χαρδαλιάς: Δύσκολα τα επόμενα 24ωρα

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι στόχος της σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς ήταν η οριστικοποίηση των μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό», επισήμανε ο υφυπουργός, «να συνειδητοποιήσουμε ότι τα επόμενα 24ωρα θα είναι δύσκολα, αλλά με τον μοναδικό τρόπο που οι κάτοικοι του Εχίνου και της Ξάνθης έδωσαν τη μάχη στο πρώτο στάδιο και την κέρδισαν, έτσι πρέπει ουσιαστικά να κερδίσουμε και αυτήν τη μάχη που θα δοθεί τις επόμενες μέρες με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Κάνουμε έκκληση και παράκληση προς όλους να εφαρμόζουν τα μέτρα. Δεν υπάρχει τυπικά κάτι άλλο για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούν οι κάτοικοι. Αν τα μέτρα εφαρμοστούν, αν τα τεστ γίνουν, αν υπάρχει συνεργασία, που υπήρχε μέχρι τώρα, νομίζω ότι δεν θα έχουμε κανέναν πρόβλημα. Χρειάζεται νηφαλιότητα, χρειάζεται συνεργασία και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε σε όλη τη χώρα ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να είμαστε σε επαγρύπνηση. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι πρέπει οι κάτοικοι της Ξάνθης να καταλάβουν ότι αυτός ο όμορφος τόπος πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητά και για να γίνει αυτό, για να συνεχίσουμε να είμαστε περήφανοι, πρέπει και στους τέσσερεις δήμους να δώσουμε τα επόμενα 24ωρα την κοινή μάχη του περιορισμού του ιού».

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε, ακόμη, ότι τις επόμενες ημέρες ο ΕΟΔΥ θα ορίσει επιδημιολογικό και οργανωτικό υπεύθυνο, οι οποίοι θα αναλάβουν τον συντονισμό των ομάδων που θα κάνουν τα δειγματοληπτικά τεστ στους κατοίκους της Ξάνθης.

Λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή της Ξάνθης, όπου προέκυψαν και νέα 15 θετικά κρούσματα, αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14». 

Ήδη, ξεκίνησαν έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ και από αύριο θα είναι σαρωτικοί, προκειμένου να γίνει πλήρης χαρτογράφηση της επιδημίας. Σημειώνεται, ότι στη διαδικασία των ελέγχων θα συμμετάσχει και ο στρατός.

Πηγή: skai.gr