Κλείσιμο

Μαίνονται πυρκαγιές

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Σαλαμίνα στην περιοχή Φανερωμένη. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο ενώ νωρίτερα απείλησε σπίτια.

Την ίδια ώρα μαίνονται οι πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στην Κοζάνη η φωτιά εξακολουθεί να καίει πευκοδάσος και από το Βελβεντό έχει επεκταθεί στον νομό Πιερίας, στη περιοχή Φτέρη.

Σε εξέλιξη είναι οι πυρκαγιές στην περιοχή Αμάραντος στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, και στο νομό Φλώρινας σε Πρέσπες και Κρυσταλλοπηγή.

Σε ύφεση τα μέτωπα στην Αχαΐα, στη Χίο και στη Μεσσηνία.

Σήμερα αναμένεται να φθάσουν στη Θεσσαλονίκη ένα ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα.

Προσπάθεια εμπρησμών στους Θρακομακεδόνες καταγγέλλει μέσω του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Ευθύμιος Οικονόμου.

Όπως είπε, ο οδηγός λεωφορείου εντόπισε μπουφάν εμποτισμένο με εύφλεκτο υλικό που ανεφλέγη κάτω από πεύκο.

Επενέβησαν αμέσως οι δυνάμεις που περιπολούν επί 24ωρου βάσης στους Θρακομακεδόνες και η φωτιά δεν πήρε έκταση.

Από την Πυροσβεστική ανακοινώθηκε ότι μετά από προανάκριση για τις πυρκαγιές στο νομό Αχαΐας, προέκυψαν στοιχεία για έναν 26χρονο και μία 77χρονη, κατοίκους της περιοχής.

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν υποβλήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση και τους παρέπεμψε σε τακτική ανάκριση.

Επίσης, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, συνελήφθη ένας και οδηγείται στην Εισαγγελέα Τρίπολης για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 25/7/2007 σε γεωργική και δασική έκταση του Δήμου Γόρτυνος του Νομού Αρκαδίας.

Παράλληλα, διετάχθη ΕΔΕ στην Πυροσβεστική Αχαΐας μετά τις καταγγελίες των κατοίκων ότι οι πυροσβέστες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στα Κουνινά, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί η φωτιά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Εν τω μεταξύ, στην Κορινθία και την Αιγιαλεία θα μεταβεί τη Δευτέρα και την Τρίτη αντίστοιχα κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο.

Σκοπός, η δρομολόγηση εφαρμογής των μέτρων αποκατάστασης των υλικών και περιβαλλοντικών ζημιών.

Οι κάτοικοι της Κορινθίας και της Αιγιαλείας, των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις πυρκαγιές, θα λάβουν από την πολιτεία το ένα τρίτο του συνολικού κόστους ανοικοδόμησης δωρεάν, ενώ το υπόλοιπο κόστος θα καλυφθεί από άτοκο δάνειο 15ετους διάρκειας με διετή περίοδο χάριτος.

Για την επισκευή κατοικιών θα χορηγηθεί βοήθεια 130 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για την αντικατάσταση της οικοσκευής 6.000 ευρώ.

Οι αγρότες θα λάβουν βοήθεια μέσω του κοινοτικού προγράμματος.
Πηγή: skai.gr