Κλείσιμο

Ποιους φόρους καταβάλλει η Εκκλησία;

Τους ετήσιους φόρους που καταβάλουν η Εκκλησία της Ελλάδος, οι Ιερές Μητροπόλεις με τα εκκλησιαστικά τους ιδρύματα, οι Ιερές Μονές και οι Ενορίες, οι οποίες είναι ξεχωριστά μεταξύ τους νομικά πρόσωπα, απαριθμεί σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος.

Συγκεκριμένα τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ καταβάλλουν:

1. Φόρο επί των κατ' έτος μισθωμάτων, που εισπράττουν από ακίνητα, με συντελεστή 20% επί της αξίας τους,
2. Συμπληρωματικό φόρο επί των εισοδημάτων τους από οικοδομές και εκμισθώσεις γαιών με συντελεστή 3%,
3. Προκαταβολή του φόρου (για το επόμενο έτος) με συντελεστή 55% επί της αξίας του παραπάνω συμπληρωματικού φόρου,
4. Φόρο επί της ακίνητης περιουσίας τους με συντελεστή 3? επί της αντικειμενικής αξίας τους (εκτός εάν πρόκειται για οικοδομήματα λατρευτικής, εκπαιδευτικής, θρησκευτικής η κοινωφελούς χρήσεως π.χ. Ι. Ναοί, γηροκομεία, χώροι συσσιτίων),
5. Φόρο επί των κληρονομιών και δωρεών με συντελεστή 0,5% επί της αξίας τους,
6. Τέλος χαρτοσήμου και δικαιώματα ΟΓΑ συνολικού ποσοστού 2,40% επί κάθε χρηματικής παροχής πιστών προς τους Ι. Ναούς λόγω ιεροπραξιών.

Επίσης τα παραπάνω νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας παρακρατούν και αποδίδουν στις Δ.Ο.Υ. τα παρακάτω φορολογικά έσοδα :

1. Φόρο μισθωτών υπηρεσιών για τους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους και συνεργάτες τους, που αμείβονται από τον προϋπολογισμό τους,
2. Φ.Π.Α. με τους προβλεπομένους συντελεστές για υπηρεσίες και αγαθά,
3. Φόρο εισοδήματος με συντελεστή 8% σε όλα τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών,
4. Φόρο εισοδήματος με συντελεστή 4% σε όλα τα δελτία αποστολής αγαθών και με συντελεστή 1% για τα υγρά καύσιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ μόνον η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών, που διαχειρίζεται την περιουσία της Ιεράς Συνόδου, κατέβαλλε για φόρους - για το έτος 2010, ποσό περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ (δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά που κατέβαλλαν υπόλοιπα - περίπου 6500 - εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ όπως Μητροπόλεις, Ι.Μονές, εκκλησιαστικά ιδρύματα και ενοριακοί Ναοί).

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος επιθυμεί να τονίσει αφ' ενός ότι η απαλλαγή από τον φόρο ακίνητης περιουσίας για τα ακίνητα λατρευτικής, θρησκευτικής και κοινωφελούς χρήσεως ισχύει από το έτος 2008 για όλα τα θρησκεύματα και δόγματα, που έχουν ακίνητη περιουσία εντός Ελλάδος και αφ' ετέρου ότι, παρότι τα έσοδά της προέρχονται μέχρι σήμερα από το υστέρημα πιστών και χρησιμοποιούνται για την συντήρηση των θρησκευτικών και κοινωφελών της ιδρυμάτων, ουδέποτε ζήτησε κάποια άνιση φορολογική μεταχείριση σε σχέση με τους υπολοίπους φορολογούμενους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς της Χώρας».
Πηγή: Επιμέλεια: Νίκος Παπαχρήστου