Συνεχείς ενέσεις στην τραπεζική αγορά

Νέα παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά μετά την απόφαση της Lehman Brothers να κηρύξει πτώχευση.

Σε μία προσπάθεια να διασφαλίσει την ρευστότητα, αλλά και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών τραπεζών, η ΕΚΤ διοχέτευσε σήμερα Τρίτη 70 δισεκατομμύρια δολάρια στη διατραπεζική αγορά της ευρωζώνης, ποσό υπερδιπλάσιο της χθεσινής της παρέμβασης ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Άμεση υπήρξε η ανταπόκριση των τραπεζών, καθώς 56 πιστωτικά ιδρύματα ζήτησαν πίστωση.

Στο Λονδίνο, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα ενισχύσει με 20 δισεκατομμύρια στερλίνες τη βρετανική διατραπεζική αγορά για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Αλλά και η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα διοχετεύσει άλλα 1.000 δισεκατομμύρια γεν (περίπου 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ) στον τραπεζικό τομέα προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργοδοτών δήλωσε ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη "δεν απειλείται" από την οικονομική κρίση που συγκλονίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες" και εκτίμησε ότι προς το παρόν η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει το ηθικό των ευρωπαίων επιχειρηματιών.

Στο μεταξύ, για δεύτερη συνεχή ημέρα συνεχίζεται η καθοδική πορεία των χρηματιστηρίων.

Στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών στις 10:45 η ώρα ο γενικός δείκτης παρουσίαζε απώλειες της τάξης του 1,31%. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα άρχισαν να επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις με το γενικό δείκτη να καταγράφει στις 12.15 οριακή άνοδο 0,07%.

Με σημαντικές απώλειες της τάξης του 4,95% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο.

Στη σκιά της χρηματιστηριακής κρίσης συνεδριάζει την Τρίτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα. Ωστόσο μερίδα αναλυτών θεωρεί ότι η Τράπεζα θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να μειώσει τα επιτόκια ώστε να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία.
Πηγή: skai.gr