ΕΚΤ: Πολύ χειρότερη από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία η αγορά εργασίας

Σε σαφώς χειρότερη κατάσταση από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία βρίσκεται η αγορά εργασίας στην ευρωζώνη, γεγονός που συμπιέζει προς τα κάτω τις αμοιβές των μισθωτών, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως εκτιμά η ΕΚΤ, το τελευταίο τρίμηνο του περσινού έτους το 15 έως 18% του διευρυμένου εργατικού δυναμικού της νομισματικής ένωσης είτε δεν εργαζόταν ενώ θα ήθελε, είτε θα προτιμούσε να απασχολείται περισσότερες ώρες. Πρόκειται για σχεδόν διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τις επίσημες μετρήσεις της Eurostat, που τοποθετούσαν την επίσημη ανεργία λίγο πάνω από το 9,5%.

Αυτή η υπο-αξιοποίηση εργαζόμενων, που δεν αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία, λειτουργεί ως «βαρίδι» στους μισθούς.

Όπως χαρακτηριστικά δείχνουν τα στοιχεία της ΕΚΤ, ενώ η έλλειψη ικανού προσωπικού στις υπηρεσίες και στη μεταποίηση αυξάνεται σταθερά από το 2014, η αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών σταθεροποιήθηκε προς τα τέλη του 2016. Μάλιστα, ακόμα υπάρχει πολύ μεγάλο «ψαλίδι» ανάμεσα στις δύο μετρήσεις.

Η μοναδική μεγάλη οικονομία της ευρωζώνης όπου η υπο-αξιοποίηση των εργαζόμενων έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια είναι η Γερμανία, σύμφωνα με την Ευρωτράπεζα. Αντίθετα, στη Γαλλία και την Ιταλία η υπο-χρησιμοποίηση του εργατικού δυναμικού συνεχίζει να αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάκαμψης από την κρίση.

Στις υπόλοιπες χώρες η κατάσταση έχει βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα, όμως ο πραγματικός βαθμός αξιοποίησης των εργαζόμενων παραμένει πολύ χειρότερος σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Τα συμπεράσματα της EKT βασίζονται σε έναν ευρύτερο ορισμό για το ποιο περιλαμβάνονται στην αγορά εργασίας, πέρα από τα αυστηρά κριτήρια που θέτει η Eurostat, τα οποία αποκλείουν ως οικονομικά μη ενεργές διάφορές κατηγορίες υπο-απασχολούμενων.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης