Ανεβάζει την πίεση στην Αθήνα η ΕΚΤ

Ηχηρό μήνυμα στην Αθήνα έστειλε το βράδυ της Τετάρτης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοινώνοντας πως σταματά να δέχεται τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου ως αντάλλαγμα για την αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Η απόφαση της ΕΚΤ, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 11 Φεβρουαρίου, περιορίζει σημαντικά την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος, καθώς πλέον τα ελληνικά ιδρύματα είναι υποχρεωμένα να αντλούν χρήματα μόνον μέσω του έκτακτου μηχανικού ELA.

Το ποσό που θα χρειαστεί να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, ώστε να καλύψουν την ακύρωση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, υπολογίζεται, ότι θα ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν και ως βασικοί χρηματοδότες του κράτους με τη συμμετοχή τους στις εκδόσεις έντοκων γραμματίων.

Όπως εξηγεί η ΕΚΤ, η απόφασή της ελήφθη καθώς «επί του παρόντος δεν είναι δυνατό να υποτεθεί η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης». Με δεδομένο ότι το αξιόχρεο της χώρας μας είναι πολύ χαμηλό, οι ελληνικές εγγυήσεις γίνονταν δεκτές ως εχέγγυα από την ΕΚΤ μόνο υπό την προϋπόθεση πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης.

H Φρανκφούρτη προσθέτει, ότι η απόφαση είναι συμβατή με τους υφιστάμενους κανονισμούς του Ευρωσυστήματος, και δεν έχει συνέπειες για το καθεστώς αντισυμβαλλόμενου των ελληνικών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής.

Σημειώνεται, πως το κόστος χρηματοδότησης μέσω ELA είναι σαφώς μεγαλύτερο από το κανονικό κόστος άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ, με επιτόκιο 1,55% έναντι 0,05%.

Επιπλέον, ο ELA δίνεται μεν από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά προαπαιτείται η έγκριση της ίδιας της ΕΚΤ, η οποία έως τώρα δίνεται ανά 15ήμερο.

Η απόφαση της Φρανκφούρτης ελήφθη την ίδια μέρα που ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης είχε κάνει λόγο για «καρποφόρα» συνάντηση.

Πολιτική η κίνηση της ΕΚΤ, απαντά η Αθήνα

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της», αναφέρει σε ανακοίνωσή-απάντηση το υπουργείο Οικονομικών.

Το ΥΠΟΙΚ τονίζει πως η Αθήνα παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός και προσθέτει πως η απόφαση της Ευρωτράπεζας «δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας».
Πηγή: skai.gr