Στουρνάρας: Πρόοδος για πλειστηριασμούς, στο Eurogroup κρίνεται η δόση

Χωρίς κάποια οριστική συμφωνία με την τρόικα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο πολυήμερος κύκλος διαπραγματεύσεων με τη τρόικα, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την πορεία των επαφών με την τριμερή.

Ο κ. Στουρνάρας διεμήνυσε ωστόσο πως έχει σημειωθεί πρόοδος στο μέτωπο των πλειστηριασμών, και επαναβεβαιώνοντας πως η απόφαση για εκταμίευση ή μη της δόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, που εκκρεμεί από το καλοκαίρι και έχει ως προαπαιτούμενο την επίτευξη συμφωνίας για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), θα κριθεί στο έκτακτο Eurogroup της Τρίτης.

«Θα ξέρουμε αύριο βράδυ» σχολίασε λακωνικά, διευκρινίζοντας ότι «δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να την πάρουμε τη δόση αύριο».

Τα ΕΑΣ

Παρά ταύτα, ο κ. Στουρνάρας αρνήθηκε να δώσει κάποιο στίγμα για το πού κατέληξαν οι διαβουλεύσεις με την τριμερή για το μέλλον των ΕΑΣ, εάν δηλαδή οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχτηκαν έστω μέρος των προτάσεων της Αθήνας για αναδιάρθρωση της επιχείρησης εν λειτουργία, με διαίρεσή της σε στρατιωτικό και πολιτικό κομμάτι, διατήρηση του στρατιωτικού σκέλους με εξαγωγικό χαρακτήρα για μία δοκιμαστική περίοδο, και μείωση του προσωπικού μέσω προγράμματος εθελούσιας εξόδου.

Οι εξελίξεις «μετατίθενται» πλέον για το πρωί της Τρίτης, οπότε η ομάδα εργασίας του Eurogroup (το Euro-working Group) θα εξετάσει την έκθεση που ετοιμάζει η τριμερής σχετικά με τα ΕΑΣ. Βάσει της έκθεσης, το EWG θα εισηγηθεί στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης το εάν πρέπει να εκταμιευθεί ή να παρακρατηθεί η εκκρεμούσα δόση.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείου, στους κυβερνητικούς κόλπους υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την εκταμίευση της δόσης, αισιοδοξίας που ενισχύθηκε από τη δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν, ότι «κάναμε κάποια πρόοδο. Θα είμαι πίσω τον Ιανουάριο».

Πρόοδος για πλειστηριασμούς – Θέλουμε να νομοθετήσουμε «με την ανοχή» της τρόικα

Σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς, ο κ. Στουρνάρας σχολίασε λιτά πως «υπάρχει πρόοδος», χωρίς όμως να προσφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών επιβεβαιώνει δήλωση κορυφαίου στελέχους του υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο νωρίτερα έκανε λόγο για «κάποια περαιτέρω προσέγγιση», και περιορισμό των διαφορών. «Ήρθε αρκετά προς την πλευρά μας η τρόικα. Θα συνεχιστούν οι συνεννοήσεις και με την τρόικα (μέσω e- mails και τηλεφωνικά) και σε κυβερνητικό επίπεδο», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Σημειώνεται ωστόσο πως, δεδομένου ότι στο τέλος του έτους εκπνέει το προστατευτικό καθεστώς για την πρώτη κατοικία δανειοληπτών από πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση πλέον προσανατολίζεται στην ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη διαμόρφωση κάποιων προστασιών και το 2014. Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η νομοθετική κίνηση δεν αποκλείεται να γίνει έως την Παρασκευή.

«Θα νομοθετήσουμε, αν όχι με συμφωνία της τρόικας, με την ανοχή της» δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης. Συνάδελφός του από το υπουργείο Οικονομικών, συμπλήρωσε πως η νομοθέτηση θα γίνει «με όχι διαφωνία. Δεν θέλουμε μονομερείς ενέργειες, θέλουμε να υπάρχει ανοχή της τρόικας».

Προς μονομερή παράταση του 13% στον ΦΠΑ εστίασης

Τέλος, όσον αφορά το «μέτωπο» του ΦΠΑ στην εστίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι σταθερά διατεθειμένη να παρατείνει την μειωμένο συντελεστή στο 13%, παρά τις αμφιβολίες της τριμερούς για την φοροεισπρακτική αποτελεσματικότητα του μέτρου. Η πιλοτική περίοδος ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ