Ο "οδικός χάρτης" του ΔΝΤ για την ευρωπαϊκή κρίση

Ένα βήμα- ή ίσως και περισσότερα- μπροστά από τους Ευρωπαίους κάνει πλέον το ΔΝΤ δείχνοντας έτοιμο να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Με την Κρ. Λαγκάρντ να βάλλει μέχρι σήμερα ουκ ολίγες φορές εναντίον των ηγετών της ευρωζώνης για τον απελπιστικά αργοκίνητο τρόπο λήψης αποφάσεων αλλά και τον δισταγμό τους να προχωρήσουν σε βαθύτερες και ουσιαστικότερες τομές για την επιβίωση του κοινού νομίσματος, το ΔΝΤ φαίνεται να παίρνει πλέον τα ηνία των πρωτοβουλιών και να υποδεικνύει στους Ευρωπαίους πώς ακριβώς πρέπει να δράσουν.

Σε ειδική έκθεση που δημοσιοποίησε χθες σε συνδυασμό με τη αντίστοιχη τελευταία τοποθέτηση της κ. Λαγκάρντ, το ΔΝΤ δηλώνει βαθύτατα προβληματισμένο για την εμβάθυνση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία των ευρωπαϊκών οικονομιών επιδεινώνονται", "θα χρειαστούν ακόμα περισσότερα κεφάλαια για την διάσωση των τραπεζικών ιδρυμάτων", "η κατανάλωση παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη" ενώ "η ανεργία εκτοξεύεται με ραγδαίους ρυθμούς".

Μέσα σε αυτό το δυσοίωνο σκηνικό, αν και αναγνωρίζονται σημαντικά βήματα που έχουν γίνει όπως "η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ", "οι προσπάθειες ενίσχυσης της παροχής ρευστότητας στις τράπεζες και την αγορά", "η οικοδόμηση ακόμα πιο δυνατού τείχους προστασίας της ευρωζώνης" με αφορμή και τα τελευταία 460$ δις περίπου για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του Ταμείου, παραμένει ακόμα ζητούμενη η ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών για την εκτόνωση και την αποτροπή της κλιμακούμενης μετάστασης της κρίσης σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Το ΔΝΤ στην συγκεκριμένη ιδιαίτερα σημαντική έκθεση αλλά και σε συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεων της κ. Λαγκάρντ, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό στους Ευρωπαίους έναν "οδικό χάρτη" πάνω στον οποίον τους καλεί να πατήσουν για την υπέρβαση της κρίσης. Ειδικότερα το ΔΝΤ ζητάει:

- Χαλάρωση των σκληρών μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας με τρόπο που θα προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε επιμέρους οικονομίας. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία μέσω του οποίου η κ. Λαγκάρντ δείχνει να παίρνει και η ίδια τις σαφείς αποστάσεις της από την μονομερή πολιτική επιμονή της Γερμανίδας Καγκελάριου Α. Μέρκελ.

- Έκδοση ευρωομολόγων ή κάποιον παρεμφερή τρόπο ώστε η Ευρωζώνη να εγγυάται συνολικά για τον δανεισμό της από τις αγορές.

- Τραπεζική ενοποίηση εντός της ευρωζώνης. Το ΔΝΤ αντιτίθεται η δανειακή στήριξη του τραπεζικού συστήματος- όπως τώρα συμβαίνει στην Ισπανία- να γίνεται μέσω των κυβερνήσεων των κρατών. Η θέση του Ταμείου- και αυτό είναι ακόμα ένα σημείο αντίθεσης με την γερμανική πλευρά- είναι ότι πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος που κάνει τα υπερχρεωμένα κράτη να συμπαρασύρουν τις τράπεζες στην κατάρρευση ή το αντίστροφο, δηλαδή χρεοκοπημένες τράπεζες να θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική βιωσιμότητα των κρατών. Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ισπανία είναι το παράδοξο που σημειώνουν ουκ ολίγοι οικονομολόγοι: δηλαδή το ισπανικό δημόσιο χρέος θα επιβαρυνθεί κατά πολλά δεκάδες δις ευρώ- κοντά στα 70 δις ευρώ περίπου στον αριθμό σύμφωνα με τα στοιχεία- με αποτέλεσμα οι αγορές να θεωρούν ότι αυτό δε θα είναι στο μέλλον βιώσιμο κλείνοντας στο ισπανικό δημόσιο το δρόμο του δανεισμού του από αυτές μέχρις ότου έρθει η στιγμή να ζητήσει δανεικά από τις μέχρι πρότινος χρεοκοπημένες τράπεζες στις οποίες δάνεισε για να τις "σώσει". Είναι αυτό που ο Ζ. Στίγκλιτς ονόμασε πρόσφατα "οικονομικό βουντού" και το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν αποτελεί βιώσιμη λύση για τη διάσωση της ευρωζώνης.

- Περισσότερη νομισματική ενσωμάτωση εντός της ευρωζώνης με ακόμα χαμηλότερα επιτόκια από την ΕΚΤ, πιστή συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

- Βαθύτερη δημοσιονομική ενοποίηση με εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων στην ευρωζώνη, αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας για την διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου στο μοντέλου της πλήρους ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

Όλα τα παραπάνω- αλλά και πολλά περισσότερα που μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείωμα του ΔΝΤ εδώ http://www.imf.org/external/np/ms/2012/062112.htm- είναι βήματα δύσκολα αλλά θεσμικά αναγκαία, όπως εκτιμά το Ταμείο και κορυφαίοι οικονομολόγοι ειδικοί επί της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Για την Ελλάδα


Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας επιβεβαιώθηκε χθες και δια στόματος του κ. Γιούνκερ ότι η Τρόικα φθάνει στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες από πλευράς του ΔΝΤ, ο ΣΚΑΪ γνωρίζει ότι θα πρόκειται για μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας που θα έχουν τα "μεγάλα κεφάλια" της Τρόικας με το νέο οικονομικό επιτελείο όσο, παράλληλα, το τεχνικό κλιμάκιο θα εξετάζει διεξοδικά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Βάσει αυτών των συμπερασμάτων που θα προκύψουν, οι διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση θα ξεκινήσουν αφότου επανέλθει η Τρόικα στην Αθήνα χωρίς να έχει καθοριστεί όμως μέχρι στιγμής ακριβές χρονοδιάγραμμα, το οποίο παραμένει υπό διαμόρφωση.

Οι πληροφορίες του ΣΚΑΪ από το ΔΝΤ κάνουν λόγο για μία ήπια χαλάρωση των μέτρων λιτότητας στη χώρα μας που είναι διατεθειμένο να δεχθεί το Ταμείο μέσω της χρονικής παράτασης για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που θα συνιστούν μία ουσιαστική "ανάσα" για την Ελλάδα. Η άρνηση της κ. Λαγκάρντ στον όρο "επαναδιαπραγμάτευση" συνιστά απόρριψη κάθε συζήτησης από μέρους του Ταμείου της αλλαγής των "κόκκινων γραμμών" που το ίδιο έχει αρχίσει να θέτει στο παρασκήνιο, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ εδώ https://www.skai.gr/news/finance/article/206045/oi-kokkines-grammes-tou-dd-gia-tin-ellada/)
Πηγή: Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη