"Νερωμένη" συμφωνία για το περιβάλλον

«Νερωμένη» φαίνεται πως θα είναι η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στην οποία θα καταλήξουν την Παρασκευή το βράδυ οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ουσιαστικά θα αποτελεί μια πολιτική δέσμευση, την οποία όμως θα επαναδιαπραγματευτούν μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε από την πρωτεύουσα της Δανίας ότι ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι ακόμα "μακρύς και δύσκολος" μέχρι να επιτευχθεί μία συμφωνία για το κλίμα και πρόσθεσε ότι οι δυσκολίες "υποτιμήθηκαν".

"Είναι σαφές ότι υποτιμήσαμε τις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά μας για να φτάσουμε σε μία συμφωνία, ούτε καν σε μία συμφωνία νομικά δεσμευτική, αλλά σε μία γενική διακήρυξη", τόνισε ο ρώσος πρόεδρος μιλώντας ενώπιον των 120 και πλέον αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που μετέχουν στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης.

"Αν λάβουμε υπόψη το πώς διεξάγονται οι συνομιλίες μέσα σε αυτή την αίθουσα και στις περιορισμένες επιτροπές, (αντιλαμβανόμαστε πως) έχουμε ακόμα μπροστά μας ένα δρόμο μακρύ και δύσκολο", κατέληξε ο Μεντβέντεφ, ενώ η διάσκεψη της Κοπεγχάγης βαίνει προς το τέλος της μέσα σε ένα κλίμα υψηλών εντάσεων σε μία προσπάθεια επίτευξης της πολυπόθητης συμφωνίας για το κλίμα, ύστερα από δύο εβδομάδες χαοτικών διαπραγματεύσεων.

Νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, παίρνοντας τον λόγο είχε καλέσει τους ηγέτες του πλανήτη να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ακόμα και αν, όπως είπε, η συμφωνία αυτή "δεν είναι τέλεια".

Ταυτόχρονα δεσμεύθηκε για 17% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020 και για 80% έως το 2050.

Νωρίτερα ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάου, είχε δεσμευθεί -ανεξαρτήτως αποτελέσματος της Συνόδου- για μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% έως το 2020 (με βάση το έτος 2005)".

Έκκληση στους αρχηγούς κρατών να καταλήξουν σε συμφωνία για το κοινό καλό απηύθυνε ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι - μουν.

Διαβάστε το blog του ΣΚΑΪ για την Κοπεγχάγη.
Πηγή: skai.gr