Η καναδική εταιρεία τεχνολογίας RIM, κατασκευαστή του BlackBerry, βρίσκεται σε μια καθοδική πορεία και θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2020, αναφέρουν πολλοί οικονομικοί αναλυτές της Wall Street. «Αν η RIM συνεχίσει να διοικείται όπως μέχρι στιγμής, πιστεύουμε ότι η εταιρεία τελικώς θα αποτύχει.», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Nomura Equity Research. «Δεν αναμένουμε την RIM να καταφέρει επιτυχώς να αντιστρέψει τα οικονομικά της, ακόμα και με την προώθηση του καινούργιου της Blackberry 10 την ερχόμενη χρονιά”, συνεχίζει η χρηματιστηριακή σε μια ανάλυση για τους πελάτες της.

Αυτές τις εικασίες αμφισβητεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Θόρστεν Χάινς αναφέροντας ότι η εταιρεία περνάει μια μεταβατική περίοδος από την οποία θα αναδειχθεί «δυνατότερη και πιο επιτυχημένη.».

«Δεν υπάρχει κάτι λάθος με την εταιρεία όπως είναι τώρα. Δεν αναφέρομαι στην εταιρεία πριν από έξι μήνες, αλλά στην εταιρεία στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.» δηλώνει ο κ. Χάινς σε καναδικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Από τον περασμένο Ιανουάριο που ο Θόρστεν Χάινς ανέλαβε την εταιρεία, η τιμή της μετοχή έχει μειωθεί στο μισό, ενώ παρατηρείται και μεγαλύτερη μείωση από προηγούμενες χρονιές. Το 2008 η τιμή της ανερχόταν στα 147 δολάρια (117 ευρώ), ενώ την Τρίτη συναλλασσόταν σε τιμή 7,35 δολάρια (5.83 ευρώ), όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές ύψους 192 εκατομμυρίων δολαρίων (152 εκατ. ευρώ) και την καθυστέρηση της παρουσίασης του καινούργιου της μοντέλου BlackBerry 10 για το 2013.

Παρόλα αυτά, ο κ. Χάινς σε άρθρο του στην εφημερίδα Globe and Mail, αναφέρει ότι το καινούργιο μοντέλο BlackBerry θα «αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με λογισμικά αυτοκινήτων, πιστωτικές κάρτες και άλλες εφαρμογές.». Επίσης αναγνώρισε την δύσκολη βιομηχανία, στην οποία υπάγονται τα smartphones και τον ανταγωνισμό σε αυτή και ανέφερε ότι «δεν αμφισβητούμε τον κόσμο εκεί έξω, αλλά δεν βρισκόμαστε σε ένα σπιράλ θανάτου».

Πηγή: Ερρίκος Κλόπφερ