Ποιός είναι ο νέος κατώτατος μισθός στο Κατάρ - Ποιοί εργαζόμενοι συμπεριλαμβάνονται

Ποιός είναι ο νέος κατώτατος μισθός στο Κατάρ - Ποιοί εργαζόμενοι συμπεριλαμβάνονται

Από τις 20 Μαρτίου τέθηκε στο Κατάρ σε ισχύ ο νέος ελάχιστος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, που ορίστηκε στα 1.000 QATARI RYAL (QAR) (275 USD), συν τα επιδόματα για διατροφή τουλάχιστον 300 QAR και 500 QAR για στέγαση, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό υλικό που διένειμε η πρεσβεία του Κατάρ στην Ελλάδα.

Στον νέο ελάχιστο μισθό συμπεριλαμβάνονται όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, συμπεριλαμβανομένων επίσης των οικιακών βοηθών, επισημαίνεται στην ίδια ενημέρωση. Προστίθεται ακόμα ότι περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι που αντιστοιχούν στο 20% του ιδιωτικού τομέα θα επωφεληθούν άμεσα από το νέο νόμο.

Επίσης, επισημαίνεται πως για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των εργοδοτών με το νόμο περί κατώτατου μισθού, η κυβέρνηση του Κατάρ ενισχύει τον μηχανισμό εντοπισμού παραβιάσεων, θεσπίζοντας ταχύτερες κυρώσεις και ενισχύοντας περαιτέρω τον ρόλο των επιθεωρητών εργασίας.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται πως ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο Κατάρ, όλοι οι εργαζόμενοι στην κατασκευή των γηπέδων προστατεύονται από τα Πρότυπα Πρόνοιας των Εργαζομένων - ένα συμβατικά δεσμευτικό έγγραφο που διασφαλίζει ότι όλα τα άτομα που συμβάλλουν στην παράδοση των εν λόγω γηπέδων αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό, σύμφωνα με τις Αρχές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα εν λόγω Πρότυπα Πρόνοιας των Εργαζομένων καλύπτουν συνολικά την περίοδο απασχόλησης του κάθε εργαζομένου - από την πρόσληψη έως τον επαναπατρισμό του, συμπληρώνεται.

Τέλος, στο ίδιο ενημερωτικό υλικό αναφέρεται ότι η κυβέρνηση του Κατάρ έχει προβεί σε πολλές ριζικές μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των αλλοδαπών εργαζομένων και προστίθεται πως το Κατάρ είναι η πρώτη χώρα στην περιοχή που θέσπισε ελάχιστο μισθό χωρίς διακρίσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ