Κλείσιμο

Τσιόδρας: Πιθανότητα 2ου κύματος του ιού στην Ελλάδα

Στη σημερινή του ενημέρωση για τα κρούσματα και τους θανάτους από τον κορωνοϊό, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, φάνηκε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας μας, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να είμαστε ετοιμότητα και πιθανό δεύτερο χτύπημα του ιού.

«Δεν κάνουμε το χρονοδιάγραμμα εμείς, ο ιός το κάνει.», είπε επισημαίνοντας πως «οι ελεύθερες κοινωνίες ευδοκιμούν με κανόνες αστικής ευθύνης.»

Φαίνεται πως με τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων και των νεκρών, είπε στη συνέχεια ο καθηγητής.

Αισιόδοξα είναι τα στοιχεία για  την Ελλάδα στο επίπεδο της θνησιμότητας, ωστόσο, δεν συνίσταται εφησυχασμός, καθώς η εικόνα αυτή εύκολα μπορεί να ανατραπεί, όπως προειδοποίησε.

«Μπορούμε όλοι μαζί να πετύχουμε έναν σημαντικό μετριασμό του πρώτου επιδημικού κύματος στη χώρα μας. Να αποδώσουν τα μέτρα. Να βγούμε πιο σοφοί από αυτήν την περιπέτεια και πιο έτοιμοι για την αντιμετώπιση του ιού στο άμεσο μέλλον.»

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται πως στην Ελλάδα υπάρχει μια επιπέδωση της καμπύλης.

Παρόλα αυτά υπάρχει πιθανότητα 2ου κύματος κάποια στιγμή στο μέλλον, ανάλογα με την κυκλοφορία του ιού, με την ανοσία που θα έχει ο πληθυσμός και ανάλογα και με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως υπάρχει μια συζήτηση και ένας πρώτος σχεδιασμός μέτρων επανάκαμψης, αλλά δεν είναι η ώρα ακόμα.

Κάποιες χώρες που έζησαν ένα 2ο κύμα ετοιμάζονται και για 3ο, είπε.

Για το πώς θα πορευτούμε στη συνέχεια, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι χρειάζεται μελέτη και έλεγχος, κυρίως στο ζήτημα του ποιοι έχουν περάσει τον ιό κι αν αυτοί θα μπορούν να στελεχώσουν την εμπροσθοφυλακή του συστήματος υγείας.

Σίγουρα σε επόμενες φάσεις τα τεστ θα παίξουν πιο καθοριστικό ρόλο, ειδικότερα ένα αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων, το οποίο ακόμα δεν υπάρχει συμπλήρωσε. 

Συζητείται, επίσης, το ενδεχόμενο ενός πιο μαζικού ελέγχου για όσους έχουν υποψία της νόσου, ώστε πολύ γρήγορα να περιορίζονται.

«Θα είναι λογικές και βασισμένες σε επιστημονικά κριτήρια οι κινήσεις που θα κάνουμε τους επόμενους μήνες.»
 

Πηγή: skai.gr