Χωρίς μετρό σήμερα Λονδίνο και Παρίσι λόγω απεργιών - Απειλούν με νέες κινητοποιήσεις νοσηλευτές και δημόσιοι υπάλληλοι στη Βρετανία

Στο Λονδίνο, οι περισσότερες γραμμές του μετρό παρέμειναν εντελώς ακινητοποιημένες- Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση Σούνακ οι νέες κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν δημόσιοι υπάλληλοι και νοσηλευτές

Απίστευτη ταλαιπωρία περίμενε σήμερα εκατομμύρια πολίτες σε Λονδίνο και Παρίσι λόγω της νέας απεργίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο μετρό.

Στο Λονδίνο, οι περισσότερες γραμμές του μετρό παρέμειναν εντελώς ακινητοποιημένες και κάποιες από αυτές λειτούργησαν με πολύ περιορισμένη εξυπηρέτηση. Η νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από έκκληση πολλών συνδικάτων που αντιτίθενται σε σχέδιο μείωσης του κόστους στην εταιρεία διαχείρισης των μέσων μαζικής μεταφοράς του Λονδίνου, την Transport for London (TfL).

Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν στις στάσεις των λεωφορείων αν και πολλοί εργαζόμενοι επέλεξαν να εργαστούν σήμερα από το σπίτι προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία.

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων. Περίπου 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται σε πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες αλλά και δάσκαλοι στη Σκωτία ψήφισαν υπέρ μιας νέας απεργίας διαμαρτυρόμενοι για μισθούς, συντάξεις και θέσεις εργασίας ενώ οι μηχανοδηγοί στα τρένα ανακοίνωσαν νέα απεργία το Σάββατο 26 Νοεμβρίου. Επιπλέον, το «πράσινο φως» για την απεργία των Βρετανών νοσηλευτών που μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες έδωσαν 100 ιδρύματα του βρετανικού «Εθνικού Συστήματος Υγείας» (NHS) προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Σούνακ λίγο πριν τα Χριστούγεννα. 

Χωρίς μετρό και το Παρίσι

Την ίδια ώρα, χωρίς μετρό βρέθηκε σήμερα και το Παρίσι ως εκδήλωση διαμαρτυρίας για το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Η εταιρεία δημόσιων μεταφορών RATP της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι σχεδόν κάθε γραμμή της δεν θα κυκλοφορήσει ή θα κυκλοφορήσει με περιορισμένο αριθμό δρομολογίων κατά τις ώρες αιχμής και κάλεσε τους πολίτες να τηλεργαστούν ή να αναβάλουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις τους.

Μόνο οι γραμμές 1 και 14 του μετρό, οι οποίες είναι πλήρως αυτοματοποιημένες χωρίς οδηγούς, θα λειτουργήσουν κανονικά αλλά με τον κίνδυνο να είναι υπερπλήρεις.

Τα συνδικάτα έχουν πραγματοποιήσει απεργίες σε πολλούς τομείς τις τελευταίες εβδομάδες με αίτημα τις μισθολογικές αυξήσεις ή τις προσλήψεις καθώς τα ραγδαία αυξανόμενα ενεργειακά κόστη συμβάλλουν στην άνοδο του πληθωρισμού.

Πηγή: skai.gr