Συναγερμός στη Βρετανία: Προειδοποίηση για κύμα χιονοπτώσεων και παγετό - Βίντεο - Φωτό - Πίνακες

Η προειδοποίηση καλύπτει την κεντρική και νοτιοανατολική Αγγλία, περιλαμβανομένου του Λονδίνου, καθώς και την Ουαλία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
 

Κίτρινη προειδοποίηση για χιονοπτώσεις και παγετό από το βράδυ της Δευτέρας εξέδωσε το βρετανικό Μετεωρολογικό Γραφείο για το μεγαλύτερο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η προειδοποίηση καλύπτει την κεντρική και νοτιοανατολική Αγγλία, περιλαμβανομένου του Λονδίνου, καθώς και την Ουαλία, ενώ νωρίτερα είχε εκδοθεί προειδοποίηση για τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τη βορειοανατολική Αγγλία, όπου τα φαινόμενα αναμένεται να είναι πιο έντονα.

Σε ορισμένα σημεία της Σκωτίας το χιόνι εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 30 εκατοστά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα δύο εκατοστά.

Η θερμοκρασία στη βόρεια Σκωτία μπορεί να υποχωρήσει υπό τους -10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Αγγλία ο υδράργυρος θα βρίσκεται γύρω από το μηδέν.

Η επιδείνωση του καιρού οφείλεται σε μάζα αέρα από την Αρκτική που κινείται προς νότο.

Σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες, η Υπηρεσία Προστασίας Υγείας του ΗΒ έχει εκδώσει συναγερμό επιπέδου 3 για τη βόρεια Αγγλία και επιπέδου 2 για την υπόλοιπη Αγγλία.

Στο επίπεδο 3 υπάρχει πιθανότητα 90% για εξαιρετικά κρύες καιρικές συνθήκες, με πάγο ή χιόνι, που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των πιο ευάλωτων πολιτών.

Σε όλες τις περιοχές ο συναγερμός για το κρύο ισχύει έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Προειδοποιήσεις για προβλήματα και καθυστερήσεις έχουν εκδοθεί και τις μετακινήσεις στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.