Τραμπ: Θα εκπροσωπήσω τους Αμερικανούς – Μέι: Στηρίζουμε τις θέσεις Τραμπ στο ΝΑΤΟ

Λίγα λεπτά μετά τη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στην οποία η κ. Μέι σημείωσε πως είναι «είναι πάντοτε μεγάλη χαρά να βρίσκομαι στις ΗΠΑ και είναι μεγάλη χαρά να συναντώ τον σημερινό Αμερικανό Πρόεδρο. Συζητήσαμε για αρκετά θέματα και οι συζητήσεις μας θα συνεχιστούν. Είναι πολλά τα θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων και δεν είναι κακό να αναφέρω ότι σε κάποια υπάρχει διάσταση απόψεων.

Είμαστε επίσης πολλοί χαρούμενοι γιατί ο Πρόεδρος Τραμπ αποδέχθηκε την πρόσκληση της βασίλισσας και θα επισκεφθεί εντός του έτους την Αγγλία». Αναφερόμενη στο ΝΑΤΟ η βρετανίδα πρωθυπουργός σημείωσε: «ο κ. Τραμπ είναι βέβαιο πως υποστηρίζει 100% το ΝΑΤΟ και εμείς υποστηρίζουμε την πρότασή του προς τα μέλη της συμμαχίας να δαπανούν όλοι το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα».

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε: «ΗΠΑ και Βρετανία είναι φάροι ευημερίας, δικαιοσύνης και ελευθερίας γι’ αυτό και οι ΗΠΑ σέβονται την κυριαρχία του βρετανικού λαού και τις αποφάσεις του. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αφουγκράζονται τους λαούς τους. Μαζί οι δύο χώρες μας από κοινού θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών τους.
Είμαστε πεπεισμένοι πως μία εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις χώρες μας θα είναι αμοιβαία επωφελής.

Αναφερόμενος στη Ρωσία και στην επικείμενη συνάντηση με τον κ. Πούτιν ο αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε: «Είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Στόχος μας είναι να έχουμε αγαστές σχέσεις με όλες τις χώρες. Αν μπορούμε να έχουμε καλές σχέσεις ειδικά με τη Ρωσία και την Κίνα νομίζω πως είναι κάτι που θα θέλαμε πολύ. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε καλές και ισορροπημένες σχέσεις με όλους. Επίσης να υπογραμμίσω πως δεν γνωρίζω προσωπικά τον κ. Πούτιν. Μπορώ μόνο να πω πως στη συνάντησή μας θα εκπροσωπήσω τον αμερικανικό λαό γιατί για αυτό τον λόγο έχω εκλεγεί.

Σε ερώτηση για την σημερινή ωριαία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μεξικανό ομόλογό του ο κ. Τραμπ απάντησε: «είχαμε όντως μία πολύ ενδιαφέρουσα και φιλική συνομιλία με τον κ. Νιέτο. Νομίζω πως είμαστε στην αρχή μίας σειράς από συζητήσεις με το Μεξικό. Θέλω να γνωρίζετε πως δεν έχω καμία κακία και κανένα μένος έναντι των Μεξικανών, κάθε άλλο. Έχει έρθει όμως η στιγμή να διαπραγματευθούμε από την αρχή τις διακρατικές μας σχέσεις και συμφωνίες καθώς με τους μέχρι τώρα χειρισμούς η Αμερική εμφανίστηκε ως η ανόητη χώρα που δεν ξέρει τι της γίνεται. Από σήμερα όλοι θα πρέπει να ξέρουν πως ξέρουμε πολύ καλά τι μας γίνεται και θα διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν και κάποιοι μας έχουν στερήσει».
  
Αναφορικά με τα βασανιστήρια ο κ. Τραμπ τόνισε «ο εικονικός πνιγμός κρατουμένων και οι τεχνικές ανάκρισης δεν ξέρω αν είναι βασανιστήρια αλλά είναι τεχνικές. Διαφωνώ με τον Υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Μάτις ο οποίος δεν πιστεύει πως αυτές οι τεχνικές είναι αποτελεσματικές, αλλά αυτός είναι ο ειδικός και αυτός θα αποφασίζει για αυτά τα θέματα».

Τέλος κάνοντας αναφορά στο Brexit ο κ. Τραμπ επανέλαβε πως στο τέλος θα αποδειχθεί ως μία εξαιρετική κίνηση για την Μ. Βρετανία και όχι ένα σφάλμα. «Είμαι απόλυτα σίγουρος πως η συγκεκριμένη κίνηση είναι η σωστή κίνηση. Είναι μία κίνηση που θα αποτελέσει πλεονέκτημα και όχι λάθος».

Τι προηγήθηκε της συνάντησης

Θερμή ήταν η ατμόσφαιρα στα πρώτα λεπτά της συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ με την πρωθυπουργό της Βρετανίας στο Λευκό Οίκο.

Οι δύο ηγέτες πόζαραν για τις απαραίτητες φωτογραφίες μπροστά από μια προτομή του Ουίνστον Τσόρτσιλ στο Οβάλ Γραφείο, το οποίο έδειξε ο Τραμπ στη Μέι, λέγοντας «ήταν μεγάλη τιμή που το έχουμε πίσω».

Ο νέος πρόεδρος επανέφερε την προτομή στο Οβάλ Γραφείο στη θέση της προτομής του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που είχε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Ευχαριστούμε, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τη δεχθήκατε πίσω» απάντησε χαμογελώντας η πρωθυπουργός της Βρετανίας.


Πηγή: skai.gr