Τραμπ: H έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ είναι «παράνομη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την Πέμπτη «παράνομη» την έρευνα που διενεργεί ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στην προεκλογική εκστρατεία το 2016, που γίνεται όλο και πιο απειλητική για τον Λευκό Οίκο.

«Τη θεωρώ μια παράνομη έρευνα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενος —χωρίς να τους κατονομάσει— «σπουδαίους ειδικούς» κατά τους οποίους «δεν θα έπρεπε ποτέ να διοριστεί ειδικός εισαγγελέας».

Ελλείψει νομικού πλαισίου στις ΗΠΑ που να διέπει τον διορισμό ειδικών εισαγγελέων, ορισμένοι νομικοί έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση αυτόν του Ρόμπερτ Μιούλερ, του πρώην διευθυντή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI).

Αλλά το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο είχε προχωρήσει στον διορισμό αυτόν, διαβεβαιώνει πως είναι νόμιμος.

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Άντριου Μίλερ, συνεργάτης ενός πρώην πολιτικού συμβούλου του αμερικανού προέδρου, είχε αμφισβητήσει σε εφετείο τη νομιμότητα του διορισμού του Μάλερ.

Ο Μίλερ, ο οποίος προσπαθούσε να αντικρούσει την εντολή να παρουσιαστεί ενώπιον σώματος ενόρκων στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής έρευνας, επιχειρηματολόγησε ότι ο διορισμός του ειδικού εισαγγελέα τη 17η Μαΐου 2017 αντίκειται στο Σύνταγμα των ΗΠΑ διότι δεν έγινε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, αλλά από τον υφυπουργό του Ροντ Ρόζενσταϊν.

Ο Σέσιονς, που είχε συμμετάσχει ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, πολύ γρήγορα αυτοεξαιρέθηκε από την ευθύνη για την έρευνα όσον αφορά τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη, αφήνοντας στον δεύτερο τη τάξει στο υπουργείο Δικαιοσύνης την επίβλεψή της.

Στον Μιούλερ ανατέθηκε να διενεργήσει έρευνα για να εξακριβωθεί εάν η Ρωσία αναμίχθηκε στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, εάν υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα σε Ρώσους αξιωματούχους και στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του δισεκατομμυριούχου και εάν ο Τραμπ παρακώλυσε τη δικαιοσύνη.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Τραμπ