Το Ριάντ αναχαίτισε πυραύλους που εκτόξευσαν οι Χούτι εναντίον της Μέκκας

Η Σαουδική Αραβία αναχαίτισε δύο βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσαν οι σιίτες αντάρτες Χούτι από την Υεμένη εναντίον της Μέκκας, μετέδωσαν σήμερα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης καθώς συνεχίζει να αυξάνεται η ένταση στον Κόλπο.

Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία που επεμβαίνει στην Υεμένη, ο συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι, δήλωσε ότι η σαουδαραβική αεράμυνα αναχαίτισε και «εξουδετέρωσε» χθες Δευτέρα το βράδυ «πυραύλους» πάνω από τις πόλεις Τζέντα και Τάεφ στο δυτικό τμήμα του βασιλείου, χωρίς να διευκρινίζει το είδος ούτε την προέλευσή του.

Όμως η εφημερίδα Asharq al Awsat και το τηλεοπτικό δίκτυο al Arabiya ανέφεραν ότι επρόκειτο για βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσαν οι Χούτι με κατεύθυνση την ιερή πόλη της Μέκκας, που βρίσκεται κοντά στη Τζέντα.

Οι Χούτι «προσπάθησαν να πλήξουν τη Μέκκα με δύο πυραύλους», είναι ο τίτλος της Asharq al Awsat, η οποία επισημαίνει ότι αυτή είναι η τρίτη απόπειρα των σιιτών ανταρτών να πλήξουν την ιερή πόλη από την έναρξη της σαουδαραβικής επέμβασης στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015.

Από την πλευρά τους οι Χούτι διέψευσαν μέσω του επίσημου εκπροσώπου τους ότι στοχοθέτησαν «τους ιερούς τόπους» των μουσουλμάνων στη Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο ο υπουργός Ενημέρωσης της κυβέρνησης της Υεμένης, την οποία στηρίζει το Ριάντ, ο Μουάμαρ αλ Ιριάνι, κατηγόρησε τους Χούτι ότι εκτόξευσαν τους πυραύλους αυτούς «έπειτα από εντολή του Ιράν». «Οι αντάρτες Χούτι στοχοθέτησαν τη Μέκκα», έγραψε στο Twitter καταγγέλλοντας «ένα τρομοκρατικό έγκλημα».

Καθώς η ένταση στον Κόλπο δεν σταματά να αυξάνεται με αφορμή το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, μεγάλη περιφερειακή αντίπαλος του Ιράν, κάλεσε τους ηγέτες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και του Αραβικού Συνδέσμου να πραγματοποιήσουν έκτακτες συνόδους στις 30 Μαΐου στη Μέκκα.

Σε άλλες του δηλώσεις ο συνταγματάρχης Μάλικι επεσήμανε ότι οι Χούτι επιτέθηκαν εναντίον «πολιτικής εγκατάστασης» στη νότια επαρχία Νατζράν με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο οποίο είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο al Masirah των Χούτι επιβεβαίωσε την επίθεση αυτή με drone εναντίον μιας αποθήκης όπλων στο αεροδρόμιο της Νατζράν.

Οι Χούτι έχουν αναλάβει επίσης την ευθύνη για μια επίθεση στις 14 Μαΐου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον πετρελαιαγωγού στη Σαουδική Αραβία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ