Στη μη κυβερνητική οργάνωση SOS Méditerranée το βραβείο Right Livelihood – Το «εναλλακτικό» Νόμπελ 

Η ΜΚΟ βραβεύτηκε για τις επιχειρήσεις διάσωσης που έσωσαν τις ζωές μεταναστών στην «φονικότερη παγκοσμίως μεταναστευτική διαδρομή»

Η ευρωπαϊκή μη κυβερνητική οργάνωση θαλάσσιας διάσωσης SOS Méditerranée τιμήθηκε χθες με το βραβείο Right Livelihood για τις επιχειρήσεις διάσωσης που έσωσαν τις ζωές μεταναστών στην «φονικότερη παγκοσμίως μεταναστευτική διαδρομή».

Το βραβείο θεωρείται το «εναλλακτικό Νόμπελ» και θεσπίστηκε από τον Σουηδογερμανό φιλοτελιστή Γιάκομπ φον Έξκουλ το 1980, αφού το ίδρυμα πίσω από τα Νόμπελ αρνήθηκε να δημιουργήσει νέα βραβεία προς τιμήν των προσπαθειών στους τομείς του περιβάλλοντος και της διεθνούς ανάπτυξης.

Τα φετεινά βραβεία

Το Ίδρυμα Right Livelihood τίμησε επίσης την καμποτζιανή περιβαλλοντική ομάδα νεαρών ακτιβιστών Mother Nature Cambodia, την Κενυάτισσα ακτιβίστρια για το περιβάλλον Φίλις Ομίντο και την Γκανέζα γιατρό Γιουνίς Μπρούκμαν-Αμισάχ για το έργο της στην προώθηση της πρόσβασης σε ασφαλείς αμβλώσεις ανά την Αφρική.

Οι τέσσερις βραβευθέντες «μάχονται για το δικαίωμα των ανθρώπων στην υγεία, την ασφάλεια, σε ένα καθαρό περιβάλλον και στη δημοκρατία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Ιδρύματος Όλε φον Έξκουλ.

Η SOS Mediterranee ιδρύθηκε από ακτιβιστές το 2015 εν μέσω της έντονης κριτικής που δεχόταν η ΕΕ για κακή διαχείριση στο θέμα του μεγάλου αριθμού μεταναστών που έχαναν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη.

Η οργάνωση, η οποία έχει γραφεία στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ελβετία, χρηματοδοτεί και διαχειρίζεται το σωστικό σκάφος Ocean Viking, το οποίο προσφέρει ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα σε μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα.

«Η ακλόνητη δέσμευση του οργανισμού για την ανθρωπότητα όχι μόνο έσωσε ζωές, αλλά κράτησε το κοινό, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις εθνικές κυβερνήσεις σε πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μεσόγειο Θάλασσα», δήλωσε η κριτική επιτροπή.

Εν τω μεταξύ, η Ομίντο τιμήθηκε επειδή μέσα από δικαστικούς αγώνες, ακτιβισμό και ενεργό παρουσία στα μέσα ενημέρωσης, έδωσε μάχη για τη δικαιοσύνη και την υγεία της κενυατικής κοινότητας Ογουίνο Ουχούρου, η οποία έχει υποφέρει από δηλητηρίαση από μόλυβδο από τότε που άρχισε να λειτουργεί ένα εργοστάσιο τήξης μπαταριών στο χωριό της.

Το Ίδρυμα επαίνεσε επίσης την μκο Mother Nature Cambodia για το έργο της «στην πρώτη γραμμή με τις τοπικές κοινότητες για τη διατήρηση της φύσης και των μέσων διαβίωσης ακόμη και ενόψει μιας αυξανόμενης κυβερνητικής καταστολής στον ακτιβισμό της κοινωνίας των πολιτών».

Τέλος, έδωσε στην Μπρούκμαν-Αμισάχ ένα τιμητικό βραβείο για την υπεράσπιση υψηλού επιπέδου, τα προγράμματα ευαισθητοποίησης και την εκπαίδευσή της σχετικά με τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών για τρεις δεκαετίες στην υποσαχάρια Αφρική, όπου 92% ζουν σε χώρες όπου η άμβλωση είναι περιορισμένη.
Οι προσπάθειές της οδήγησαν σε μεταρρυθμίσεις του νόμου περί αμβλώσεων στη Μοζαμβίκη, τη Σιέρα Λεόνε, την Μπενίν, το Εσουατίνι και την Κένυα και την εφαρμογή του νόμου για τις αμβλώσεις στη Γκάνα, τη Ζάμπια, το Μαλάουι, τη Σενεγάλη και τον Μαυρίκιο, μεταξύ άλλων.

Πηγή: skai.gr