Ουκρανία: «Φύγετε από τη χώρα για να εξοικονομήσουμε ενέργεια» - Κατεστραμμένο το ήμισυ του ενεργειακού συστήματος

«Εάν μπορούν να βρουν ένα εναλλακτικό μέρος για να μείνουν για άλλους τρεις ή τέσσερις μήνες, θα είναι πολύ χρήσιμο για το σύστημα» λέει ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας της χώρας - Η κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση οικιακών συσκευών όπως φούρνους και πλυντήρια ρούχων

Να σκεφτούν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να φύγουν από την Ουκρανία οι πολίτες της ζητάει ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας της χώρας, της DTEK, Μαξίμ Τιμτσένκο σε συνέντευξή του στο BBC.

Οι πολίτες θα πρέπει να σκεφτούν να φύγουν από τη χώρα για να μειώσουν τη ζήτηση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ανέφερε και πρόσθεσε ότι «εάν μπορούν να βρουν ένα εναλλακτικό μέρος για να μείνουν για άλλους τρεις ή τέσσερις μήνες, θα είναι πολύ χρήσιμο για το σύστημα». 

Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει σχεδόν το ήμισυ του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και θέρμανση την ώρα που οι θερμοκρασίες πέφτουν συνεχώς και ο χειμώνας έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στη χώρα. Σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας ήδη οι θερμοκρασίες είναι κάτω από το μηδέν και υπάρχει ανησυχία ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Τα μπλακ άουτ - προγραμματισμένα και μη - είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, καθώς η Ρωσία εκτοξεύσει συχνά πυραύλους στοχεύοντας σε ενεργειακές εγκαταστάσεις. 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι τα χτυπήματα ήταν «συνέπεια» της άρνησης της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Μαξίμ Τιμτσένκο η εταιρεία του οποίου προμηθεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο της ενέργειας της Ουκρανίας, λέει ότι το σύστημα γίνεται λιγότερο αξιόπιστο με κάθε ρωσική επίθεση και η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι το κλειδί για να διατηρηθεί σε λειτουργία. Η κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση οικιακών συσκευών όπως φούρνους και πλυντήρια ρούχων.

Ωστόσο, οι εκτεταμένες καταστροφές στο  ενεργειακό σύστημα εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα αφού δεν μπορεί να παραχθεί αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες, επομένως κάθε τρόπος μείωσης της χρήσης - συμπεριλαμβανομένης της εγκατάλειψης της χώρας - θα πρέπει να θεωρείται ότι βοηθά την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, εξήγησε ο κ. Τιμτσένκο.

Ουκρανία

«Εάν καταναλώνετε λιγότερο, τότε τα νοσοκομεία με τραυματισμένους στρατιώτες θα έχουν εγγυημένη παροχή ρεύματος. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να δοθεί μια εξήγηση στο πως καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια ή φεύγοντας από τη χώρα , συμβάλουν επίσης και σε άλλους ανθρώπους» πρόσθεσε. 

Μέχρι τώρα, οι διακοπές ρεύματος περιορίζονταν γενικά σε λίγες ώρες, αλλά περισσότερες αλλά όσο αυξάνονται οι ρωσικές επιθέσεις είναι πιθανό να αυξηθούν και οι περίοδοι χωρίς ρεύμα. Η αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών γίνεται επίσης πιο δύσκολη.

«Δυστυχώς έχουμε εξαντληθεί από εξοπλισμό και ανταλλακτικά... Γι' αυτό απευθύνουμε έκκληση στους συνεργάτες μας, κυβερνητικούς αξιωματούχους, εταιρείες και παραγωγούς εξοπλισμού να μας βοηθήσουν με την άμεση προμήθεια του διαθέσιμου εξοπλισμού», είπε ο Τιμτσένκο.

Οι ιστορικοί δεσμοί της Ρωσίας με την Ουκρανία - συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του ενεργειακού της συστήματος - αποδεικνύονται επίσης πρόβλημα.

«Ήταν συνάδελφοι, τώρα είναι εχθροί», τόνισε ο Τιμτσένκο. «Φέρνουν όλη αυτή τη γνώση στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, τις εκπαιδεύουν, έχουν πολύ συγκεκριμένους στόχους, γνωρίζουν μεγάλα τμήματα του δικτύου ή των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μας».

Ουκρανία

Παρά τις δυσκολίες όμως, οι Ουκρανοί μηχανικοί συνεχίζουν να εργάζονται σε μερικά από τα πιο επικίνδυνα μέρη της χώρας, ρισκάροντας τη ζωή τους για να επανασυνδέσουν πόλεις και χωριά στο δίκτυο.

Νωρίς το Σάββατο, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο σιδηροδρομικός σταθμός στη Χερσώνα ήταν το πρώτο κτίριο στην πόλη που είχε ηλεκτρικό ρεύμα.

Εικόνες καταστροφής στη Χερσώνα

Στη Χερσώνα παρά το γεγονός πως τα ρωσικά στρατεύματα υποχώρησαν και υπάρχει τεράστια ανακούφιση, οι καταστροφές που έχουν προκληθεί είναι μεγάλες ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση. 

Ο πληθυσμός της πόλης έχει μειωθεί από περίπου 300.000 πριν από τον πόλεμο σε περίπου 80.000 τώρα, αλλά σιγά σιγά ξαναζωντανεύει λένε οι κάτοικοι που προσπαθούν να ξαναβρούν τους ρυθμούς τους. 

Πηγή: skai.gr