Nord Stream: Οι πρώτες δορυφορικές εικόνες από τις διαρροές μεθανίου στους αγωγούς

Οι αρχές έως τώρα έχουν εντοπίσει τέσσερις διαρροές στους δύο αγωγούς Nord Stream που προορίζονται να μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Μεγάλες ποσότητες μεθανίου έχουν απελευθερωθεί από τις πρόσφατες εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων που πραγματοποιήθηκαν από το Διεθνές Παρατηρητήριο Εκπομπών Μεθανίου των Ηνωμένων Εθνών (IMEO).

Το Διεθνές Παρατηρητήριο Εκπομπών Μεθανίου των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε στο Twitter ότι η ανάλυση που διεξήχθη με ερευνητές από το Universitat Politècnica de València εντόπισε ποσότητα μεθανίου από τους Nord Stream που είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την ποσότητα που είχε εντοπιστεί σε άλλο περιστατικό στον Κόλπο του Μεξικού πέρυσι.

Σύμφωνα με το CNN, περισσότεροι από 100.000 μετρικοί τόνοι φυσικού αερίου δημιουργούν φυσαλίδες στην επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας, σε μια περιοχή 1 χιλιομέτρου (0,6 μίλια), διαχεόμενοι τόσο στο νερό όσο και στην ατμόσφαιρα. Περίπου το  90% εξ αυτής της ποσότητας είναι μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου που επιδρά στην υπερθέρμανση του πλανήτη πολύ περισσότερο (80 φορές) από το διοξείδιο του άνθρακα. 

Οι αρχές έως τώρα έχουν εντοπίσει τέσσερις διαρροές στους δύο αγωγούς Nord Stream που προορίζονται να μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Αρκετές κυβερνήσεις ισχυρίστηκαν ότι οι εκρήξεις ήταν εσκεμμένες πράξεις δολιοφθοράς. Η Ρωσία μειώνει την ποσότητα φυσικού αερίου που στέλνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. 

Το Διεθνές Παρατηρητήριο Εκπομπών Μεθανίου των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε στο Twitter ότι ερευνητές από το Universitat Politècnica de València εκτίμησαν ότι έχει διαρρεύσει περισσότερο μεθάνιο σε σχέση με ανάλογο συμβάν που σημειώθηκε πέρυσι στον Κόλπο του Μεξικού.

Σε ένα tweet ανέφεραν ότι η ακτίνα του κύκλου που σχηματίζει το αέριο που αναβλύζει, από τα 700 μέτρα πλάτος στις 26 Σεπτεμβρίου έφθασε στα 520 μέτρα πλάτος στις 29 Σεπτεμβρίου.
 

Πηγή: skai.gr