Οργή στο Μαρόκο κατά της Adidas: «Αλλάξτε τη φανέλα της εθνικής Αλγερίας»

Οι δύο γειτονικές χώρες έχουν μακρά ιστορία εντάσεων. 

Οργή όχι «για ένα πουκάμισο αδειανό», αλλά για μια… φανέλα έχει ξεσπάσει στο Μαρόκο κατά της γερμανικής εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas. Το υπουργείο Πολιτισμού του Μαρόκου κατηγόρησε την εταιρεία ότι «οικειοποιήθηκε τη μαροκινή κουλτούρα στις νέες της φανέλες για την ποδοσφαιρική ομάδα της Αλγερίας».

Η Adidas είπε ότι το σχέδιο ήταν εμπνευσμένο από το παλάτι Mechouar στην Αλγερία. Ωστόσο, το γεωμετρικό μπλε, γαλαζοπράσινο και κίτρινο σχέδιο είναι ένα μοτίβο που ονομάζεται zellige και είναι κοινό στα μαροκινά μωσαϊκά πλακίδια, απάντησε ο δικηγόρος του μαροκινού υπουργείου.

Οι δύο γειτονικές χώρες έχουν μακρά ιστορία εντάσεων, με αντικείμενο τη Δυτική Σαχάρα.

Μωσαϊκό

Μαροκινό μωσαϊκό

Ο δικηγόρος Mourad Elajouti έγραψε στο Facebook ότι είχε εκδώσει νομική προειδοποίηση στην Adidas, για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού του Μαρόκου.

Σε επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Kasper Rorsted, ο κ. Elajouti είπε ότι το νέο σχέδιο συνιστά πολιτιστική ιδιοποίηση και «μια προσπάθεια κλοπής μιας μορφής μαροκινής πολιτιστικής κληρονομιάς και χρήσης της εκτός του πλαισίου της».

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τη γερμανική μάρκα αθλητικών ειδών να αφαιρέσει το σχέδιο εντός δύο εβδομάδων.

Ο κ. Elajouti πρόσθεσε ότι η αθλητική ενδυμασία της σεζόν 2022-2023 της εθνικής Αλγερίας «συμβάλλει στην απώλεια και τη διαστρέβλωση της ταυτότητας και της ιστορίας αυτών των [zellige] πολιτιστικών στοιχείων».

Πηγή: bbc.com