Εφιάλτης στη Ν.Κορέα: Στους 153 οι νεκροί από ποδοπάτημα σε γιορτή για το Halloween - Βίντεο

Ο πρόεδρος της χώρας κήρυξε εθνικό πένθος - Όλα συνέβησαν σε στενούς δρόμους συνοικίας με πολλά μπαρ και εστιατόρια, που ήταν ασφυκτικά γεμάτοι από κόσμο, κυρίως νεαρούς

Εθνικό πένθος κήρυξε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ, στον απόηχο της χθεσινής τραγωδίας με τουλάχιστον 151 νεκρούς κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Halloween στη Σεούλ. 

Ο Γιουν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, κυρίως έφηβοι και νεαρά άτομα, και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση στους πολλούς τραυματίες.

«Είναι πραγματικά τραγικό» τόνισε ο πρόεδρος Γιουν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «μια τραγωδία που δεν έπρεπε να συμβεί».

σεούλ

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα διερευνήσει ενδελεχώς τα αίτια «για να διασφαλίσει ότι τέτοιο δυστύχημα δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον».

Τουλάχιστον 151 νεκροί και περίπου 150 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της εφιαλτικής εξέλιξης που είχε ο εορτασμός του Halloween στη Σεούλ, όταν εκατοντάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν σε έναν λαβύρινθο από στενά σοκάκια στη συνοικία Ιτεγουόν, η οποία φημίζεται για τη νυχτερινή διασκέδαση.

Περίπου 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις των νοτιοκορεατικών μέσων ενημέρωσης, είχαν επισκεφθεί τη συγκεκριμένη συνοικία για τον εορτασμό του Halloween, την πρώτη μεγάλη δημόσια συνάθροιση στην πρωτεύουσα Σεούλ μετά την άρση των περιορισμών κατά της πανδημίας Covid-19.

Ήταν η πρώτη εκδήλωση για το Halloween στη Σεούλ εδώ και τρία χρόνια μετά την άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό.

σεούλ

Σύμφωνα με μάρτυρες, το πλήθος γινόταν όλο και πιο απείθαρχο και ταραγμένο καθώς η βραδιά προχωρούσε. Στη συνέχεια ξεκίνησε το χάος.

Ο Moon Ju-young, 21 ετών, ανέφερε ότι υπήρχαν σαφείς ενδείξεις πως υπάρχει πρόβλημα στο δρόμο που βρισκόταν, καθώς ο κόσμος ήταν υπερβολικά πολύς.

Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν εκατοντάδες ανθρώπους στριμωγμένους στο στενό, επικλινές δρομάκι, να στέκονται ακίνητοι καθώς οι υπάλληλοι έκτακτης ανάγκης και η αστυνομία προσπαθούσαν να τους απελευθερώσουν.

Αξιωματούχοι της πυροσβεστικής και αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο κόσμος συνέχισε να ξεχύνεται στο δρομάκι που ήταν ήδη γεμάτο από τοίχο σε τοίχο. Κάποια στιγμή εκείνοι που βρίσκονταν στην ανώτερο σημείο έπεσαν, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι από κάτω τους να πέσουν πάνω σε άλλους.

Η συγκεκριμένη συνοικία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Τα δεκάδες μπαρ και τα εστιατόρια της ήταν γεμάτα το Σάββατο για το Halloween.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν έστειλαν τα συλλυπητήριά τους γράφοντας: «Θρηνούμε με τον λαό της Δημοκρατίας της Κορέας και στέλνουμε τις καλύτερες ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση σε όλους όσους τραυματίστηκαν».

σεούλ

Με τη χαλάρωση της πανδημίας του COVID, τον Απρίλιο καταργήθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας σε μπαρ και εστιατόρια και το όριο 10 ατόμων για ιδιωτικές συγκεντρώσεις. Η εντολή για μάσκα εξωτερικού χώρου καταργήθηκε τον Μάιο.

Ο Πρόεδρος Γιουν πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη με ανώτερους βοηθούς και διέταξε τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας για την εξασφάλιση πόρων για τη περίθαλψη των τραυματιών και την έναρξη διεξοδικής έρευνας για τα αίτια της καταστροφής.

Η καταστροφή είναι από τις πιο θανατηφόρες στη χώρα από τη βύθιση φέρι μποτ το 2014 που σκότωσε 304 ανθρώπους, κυρίως μαθητές γυμνασίου.

Πηγή: skai.gr