Κλείσιμο

Νικολάι Πατρούσεφ: O άνθρωπος πίσω από τη στρεβλή κοσμοθεωρία του Πούτιν

Είναι ο άνθρωπος «σκιά» πίσω από τον ισχυρό άνδρα της Μόσχας, οιονεί ... φωνής που ψιθυρίζει διαρκώς στο αυτί του πίσω από τις κλειστές κουρτίνες.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Ο Νικολάι Πατρούσεφ είναι ένας από τους στενότερους συμβούλους του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και ασκεί σημαντική επιρροή στην κυβερνητική πολιτική ως επικεφαλής του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. Είναι ο άνθρωπος «σκιά» πίσω από τον ισχυρό άνδρα της Μόσχας, οιονεί ... φωνής που ψιθυρίζει διαρκώς στο αυτί του πίσω από τις κλειστές κουρτίνες.

Το «γεράκι του γερακιού»

Το συμβούλιο  όπου διαμορφώνεται η πολιτική ασφαλείας της Ρωσίας είναι το κέντρο όπου λαμβάνονται πληροφορίες από ρωσικές πηγές και δίκτυα από το εξωτερικό. Ο ίδιος δίνει συχνά συνεντεύξεις σε κρατικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις συνωμοτικές του απόψεις για τη Δύση και αυτό που το Κρεμλίνο περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στη Ρωσία δεν υπάρχει κανείς να αντικρούσει τα όσα μεταφέρει στους δημοσιογράφους, καθώς όλα τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία έχουν φιμωθεί. Αυτό θα πρέπει να είναι ανησυχητικό για τις ΗΠΑ και άλλους δυτικούς συμμάχους. Σύμφωνα με τον Μαρκ Γκαλεότι,  Βρετανό ειδικό στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, ο Πατρούσεφ είναι ο πιο δεξιός ιδεολόγος του Πούτιν και αναφέρεται ως «το γεράκι του γερακιού», στον στενό κύκλο του Πούτιν.

Όπως γράφουν διεθνείς αναλυτές οι δύο ισχυροί άνδρες του Κρεμλίνου αποδοκιμάζουν το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης και μοιράζονται μια βαθιά δυσπιστία προς τη Δύση που τροφοδοτείται από ανούσιες θεωρίες συνωμοσίας. Ο Πατρούσεφ έχει αναδειχθεί ως μία από τις ηγετικές φωνές στον στενό κύκλο του Πούτιν που θέλει να διεξαγάγει έναν ανελέητο πόλεμο στην Ουκρανία, με απώτερο στόχο την κατάληψη του Κιέβου.

Οι «ιδιαίτερες» συνεντεύξεις του

Ο Πατρούσεφ είναι ένας άνθρωπος που δεν ντρέπεται να δίνει συνεντεύξεις. Στις 26 Απριλίου 2022, έδωσε συνέντευξη στην κρατική ρωσική εφημερίδα "Rossiskaya gazeta".

 Και σε αυτή τη συνέντευξη ξεκίνησε με το αγαπημένο του θέμα – τις κακές προθέσεις της Δύσης γενικά και των Ηνωμένων Πολιτειών ειδικότερα. Σύμφωνα με τον ίδιο ενώ άλλες χώρες εκφοβίζονται από τις ΗΠΑ και «δεν μπορούν καν να σηκώσουν κεφάλι», η Ρωσία «όχι μόνο τόλμησε, αλλά δήλωσε δημόσια ότι δεν θα παίξει με τους επιβεβλημένους κανόνες» των ΗΠΑ.

Πράγματι, η ρωσική κυβέρνηση ήταν πιστή στον λόγο της, όπως αποδεικνύεται από τον βάναυσο πόλεμο που διεξάγει κατά της Ουκρανίας και του λαού της, ο οποίος παραβιάζει κατάφωρα όλες τις πολεμικές συμβάσεις.Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Πατρούσεφ μιλά για μια φτιαγμένη «εγκληματική κοινότητα που διέφυγε από την Ουκρανία» και «που τώρα ασχολείται με την ευρεία επιχείρηση πώλησης ορφανών παιδιών που βγήκαν από την Ουκρανία».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη Δύση, ο ισχυρός άνδρας της Μόσχας πίσω από τον Βλάντιμιρ Πούτιν «έχει ήδη αναζωογονήσει τη σκιώδη αγορά για την αγορά ανθρώπινων οργάνων από τα κοινωνικά ευάλωτα τμήματα του ουκρανικού πληθυσμού για μυστικές επεμβάσεις μεταμόσχευσης για ευρωπαίους ασθενείς». Ο σύμβουλος ασφαλείας της Μόσχας έχει κατά καιρούς υποστηρίξει πως η Δύση και οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν στηρίξει τους... ουκρανούς νεοναζί, προμηθεύοντάς τους με όπλα.

Στην κοσμοθεωρία του η Δύση επιδιώκει να μειώσει τον «πληθυσμό του κόσμου με διάφορους τρόπους». Ένα από τα οποία είναι η δημιουργία «μιας αυτοκρατορίας ψεύδους, που συνεπάγεται τον εξευτελισμό και την καταστροφή της Ρωσίας και άλλων απαράδεκτων κρατών».

Η γνωριμία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν

Ο Πούτιν και ο Πατρούσεφ γνωρίζονται από το 1970. Και οι δύο κατάγονται από το Λένινγκραντ, τώρα Αγία Πετρούπολη, και εργάζονταν μαζί στην KGB του Λένινγκραντ σε διαφορετικά τμήματα. Ο Πούτιν έχει πει ότι νιώθει «συντροφικότητα» με τον Πατρούσεφ.

Και οι δύο άνδρες υπηρέτησαν στην κυβέρνηση του Μπόρις Γέλτσιν. Το 1998, ο Γέλτσιν διόρισε τον Πούτιν να ηγηθεί της FSB, του διαδόχου της KGB, και ο Πατρούσεφ έγινε ο πρώτος αναπληρωτής του Πούτιν.Όταν ο Γέλτσιν διόρισε τον Πούτιν ενεργό πρωθυπουργό στις 9 Αυγούστου 1999, ο Πατρούσεφ αντικατέστησε τον Πούτιν ως διευθυντής της FSB.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1999, ο Γέλτσιν έκανε την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι ο Πούτιν θα τον αντικαταστήσει ως αναπληρωτής πρόεδρος. Ο Πούτιν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις 26 Μαρτίου 2000.Λίγο πριν ο Πούτιν κερδίσει τις εκλογές, η φιλική σχέση μεταξύ Πούτιν και Πατρούσεφ εμφανίστηκε όταν οι δυο τους αποφάσισαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το 2000 να πετάξουν στην Τσετσενία με τις γυναίκες τους για να ενισχύσουν τα ρωσικά στρατεύματα.

Αυτό συνέβη κατά τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας που έλαβε χώρα μεταξύ 1999-2009.

Παρά τις εχθροπραξίες και τις αιματηρές επιθέσεις εναντίον αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις στο έδαφος, ο Πούτιν και ο Πατρούσεφ άνοιξαν δύο μπουκάλια σαμπάνιας και τα δύο ζευγάρια ήπιαν κατευθείαν από τα μπουκάλια καθώς πετούσαν με το ελικόπτερο πάνω από τη ζώνη μάχης.

Αφού πέρασε μια ώρα με μια μονάδα έκπληκτων στρατιωτών, η ομάδα πέταξε πίσω στη Μόσχα.

Η βάση ισχύος του Πούτιν

Μια εβδομάδα πριν από την ορκωμοσία του Πούτιν στις 7 Μαΐου 2000, η ​​εφημερίδα Kommersant σημείωσε ότι έφτιαχνε τη νέα του διακυβέρνηση με πρώην αξιωματούχους της FSB, της κύριας υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας, μαζί με την SVR, την Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών, η οποία ήταν επίσης μέρος της η KGB κατά τη σοβιετική περίοδο αλλά τώρα ήταν ξεχωριστή υπηρεσία.

Σε επόμενο άρθρο, η Kommersant έγραψε ότι οι προσλήψεις θέτουν «την πολιτική ζωή της Ρωσίας υπό τον πλήρη έλεγχο του Κρεμλίνου» με τη χρήση «μεθόδων KGB».Σε μια συνέντευξη τον Δεκέμβριο του 2000, ο Πατρούσεφ εξήγησε την υπεροχή πρώην στελεχών της FSB και του SVR στο Κρεμλίνο, στην προεδρική διοίκηση και στις απομακρυσμένες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Πηγή: skai.gr