Ελβετικές υπηρεσίες: Αύξηση της ρωσικής κατασκοπείας- Παράνομος ο πόλεμος στην Ουκρανία

Στην ετήσια έκθεση που δημοσιεύθηκε, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών εξέτασε μια σειρά από απειλές.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Καθώς ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται  με αμείωτη ένταση, οι ελβετικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν ότι οι αρχές θα πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αποτρέψουν τους Ρώσους κατασκόπους, που εκδιώχθηκαν από τα δυτικά έθνη λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, να εισέλθουν σε χώρες όπως η Ελβετία.

Στην ετήσια έκθεση που δημοσιεύθηκε, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών εξέτασε μια σειρά από απειλές, συμπεριλαμβανομένου του βίαιου ισλαμικού εξτρεμισμού, των κυβερνοεπιθέσεων και ενός ολοένα πιο πολωμένου κόσμου μεταξύ απολυταρχιών και δημοκρατιών, όπως η αυξανόμενη ρήξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Οι ελβετικές υπηρεσίες πληροφοριών επισήμαναν τις περισσότερες απειλές από τον πόλεμο στην Ευρώπη, τη μετανάστευση και τη Ρωσία. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία είπε ότι η κατασκοπευτική δραστηριότητα έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Στην έκθεση, σύμφωνα με το Associated Press, τονίζεται ότι εάν τα δυτικά έθνη καταφέρουν να αποτρέψουν την αντικατάσταση των Ρώσων αξιωματικών πληροφοριών από νέους που αναπτύσσονται υπό τη διπλωματική κάλυψη, τότε οι ικανότητες των Ρώσων κατασκόπων σε αυτά τα μέρη «θα αποδυναμωθούν με μόνιμο αποτέλεσμα».

Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να ωθήσει τη Ρωσία να αναπτύξει περισσότερους σε διαφορετικά έθνη. Η αξιολόγηση των ελβετικών πληροφοριών προσέθεσε: «Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν και την Ελβετία, γι' αυτό τα διαθέσιμα μέσα για την αποτροπή της εισόδου τέτοιων αξιωματικών υπηρεσιών πληροφοριών πρέπει να χρησιμοποιηθούν πλήρως».

Η υπηρεσία κατασκοπείας επεσήμανε ιδιαίτερα τη Γενεύη, η οποία φιλοξενεί πολλούς άλλους διεθνείς θεσμούς και θεσμούς των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ως «καυτό σημείο κατασκοπείας».

Παράλληλα, οι ελβετικές μυστικές υπηρεσίες χαρακτήρισαν τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας «κατάφωρη παραβίαση»

Πηγή: skai.gr