Μέτρα για δημοκρατικότερες εκλογές

Το Αφγανιστάν θα ξεκινήσει μια φιλόδοξη προσπάθεια που θα στοχεύει στη βελτίωση της ασφάλειας για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών αργότερα φέτος στη χώρα, αποστρατεύοντας περίπου 40.000 στρατιώτες πιστούς σε πολέμαρχους διαφόρων περιοχών ως τον Ιούνιο, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι θα υπογράψει σύντομα διάταγμα που θα δίνει ισχύ στην απόφαση που πήρε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποστράτευση των 40.000 ή περίπου του 40% των δυνάμεων αυτού του είδους, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο υφυπουργός Αμυνας Αμπντούλ Ραχίμ Ουάρντακ.
Βάσει του σχεδίου αυτού θα τεθούν εκτός λειτουργίας 16 μεραρχίες, 13 ταξιαρχίες, 17 συντάγματα και 12 τάγματα και θα μειωθούν σε μέγεθος 7 μεραρχίες, 9 ταξιαρχίες και 4 συντάγματα, διευκρίνισε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Ουάρντακ, η πρώτη φάση θα αφορά στην αποστράτευση 39.141 στρατιωτών. «Θα αρχίσουμε το ταχύτερο δυνατόν», σημείωσε.
Κυβερνητικός αξιωματούχος, δήλωσε ότι το μέτρο αυτό θα αφορά όλους τους πολέμαρχους διαφόρων περιοχών που έχουν δικές τους στρατιωτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρού κυβερνήτη της Χεράτ Ισμαήλ Χαν--του οποίου οι δυνάμεις συγκρούστηκαν με τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα--του ισχυρού άνδρα στο βόρειο Ιράκ, Ουζμπέκου Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, του ταξικού αντιπάλου του Ουστάντ Ατά Μοχάμαντ και του Αμπντούλ Ραμπ Ρασούλ Σάγιαφ, ισχυρού διοικητή στην περιοχή της Καμπούλ.
Πηγή: skai.gr