Νέα δεδομένα: Η Λιβυκή Εταιρεία Πετρελαίου εξετάζει αγωγούς αερίου με Ελλάδα και Αίγυπτο

Ο επικεφαλής της NOC πρόσθεσε δε ότι πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με την ιταλική Eni για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε οικόπεδα στη Μεσόγειο 

Μια αναπάντεχη, κατά τα φαινόμενα, εξέλιξη που αφορά την ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου με τη Λιβύη, και αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις της Άγκυρας, έγινε γνωστή τις προηγούμενες ώρες. Ο επικεφαλής της NOC (Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου) Φαρχάτ Ομάρ Μπεγκντάρα ανέφερε ότι η εταιρεία εξετάζει να υποβάλει πρόταση για δύο αγωγoύς αερίου με Ελλάδα και Αίγυπτο. 

Οι δύο γραμμές που εξετάζονται, θα συνδέονται με την Ελλάδα (Κρήτη) και την αιγυπτιακή πόλη Δαμιέτη (Νταμιέτα). 

Σε συνέντευξή του στο CNBC Arabia, στο περιθώριο του συνεδρίου ADIPEC στο Άμπου Ντάμπι, ο επικεφαλής της National Oil Corporation στη Λιβύη, έκανε λόγο για έναν αγωγό που θα συνδεθεί με την Ελλάδα, και μιας άλλης γραμμής προς την Δαμιέτη, επιπλέον της υπάρχουσας γραμμής που συνδέει τη Λιβύη με την Ιταλία.

Είπε ότι η τρέχουσα παραγωγή της Λιβύης ανέρχεται σε 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, και το μεγαλύτερο μέρος της καταναλώνεται τοπικά, σημειώνοντας ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της Λιβύης υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Ο επικεφαλής της NOC πρόσθεσε δε ότι πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με την ιταλική Eni για επενδύσεις της τάξης των 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε οικόπεδα στη Μεσόγειο καθώς και στη δυτική Λιβύη.

Από την άλλη, πρόσθεσε ότι η παραγωγή πετρελαίου της χώρας του θα φτάσει τα 3 εκατ. βαρέλια μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, σε σύγκριση με το σημερινό επίπεδο των 102 εκατ. βαρελιών, από 600.000 βαρέλια τον περασμένο Ιούνιο.
  
Τέλος, ο επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης δεν απέκλεισε την ένταξη της χώρας του στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της ανατολικής Μεσογείου (EMGF), στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία. 

Πηγή: skai.gr