Έλυσε τη σιωπή του ο «τραμπιστής» Μπολσονάρου: Δεν παραδέχεται την ήττα, αλλά δεν αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα

Θυμωμένος, απελπισμένος και σκεπτικός ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας, αντιγράφοντας τη... μέθοδο Τραμπ, δεν παραδέχθηκε την ήττα του, αλλά δεν αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ευτυχώς ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρο, δεν το έκανε όπως ο Ντόναλντ Τραμπ. Μπορεί να μην παραδέχθηκε την ήττα του αλλά δεν αμφισβήτησε το εκλογικό αποτέλεσμα που χαρίζει τη νίκη στον Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα. Από τη μία αντιγράφει τη μέθοδο του τέως Αμερικάνου προέδρου και από την άλλη δείχνει να μαθαίνει από τα λάθη του…

Μέσα σε δύο λεπτά έλυσε μία σιωπή που διήρκησε 44 ώρες μετά τις εκλογές της Κυριακής με τις “κακές” γλώσσες να λένε ότι ο πάλαι ποτέ λαλίστατος Μπολσονάρο παρέμενε κλεισμένος εντός του προεδρικού μεγάρου της χώρας, Palacio da Alvorada, θυμωμένος, απελπισμένος και σκεπτικός. Η εμφάνιση του μπροστά στις κάμερες ήταν σύντομη εν μέσω λαϊκής αγανάκτησης για την αντιδημοκρατική του στάση. 

“Τα όνειρα μας είναι πιο ζωντανά από ποτέ”, είπε ο απερχόμενος πλέον πρόεδρος της Βραζιλίας και ο πρώτος ο οποίος δεν καταφέρνει να επανεκλεγεί στην ιστορία της χώρας. Τον ψήφισαν 58 εκατομμύρια ψηφοφόροι αλλά εκείνος έχασε για πρώτη φορά σε εκλογές στην πολιτική του καριέρα που μετρά 34 χρόνια. 

Η διαφορά του από τον ντα Σίλβα ήταν μικρή. Ο 67χρονος Μπολσονάρο συγκέντρωσε το 49.1% των ψήφων και ο μεγάλος του αντίπαλος και νικητής, ο 77χρονος Ρούλα το 50.9%. Με λίγα λόγια, ήταν η πιο πολωμένη εκλογική αναμέτρηση στη χώρα από το 1985 όταν η Βραζιλία επέστρεψε στη δημοκρατία. 

Στα 120 δευτερόλεπτα που διήρκησαν οι πρώτες του δηλώσεις, μετά την ήττα του δύο ημέρες πριν, ο Μπολσονάρο ξέχασε να παραδεχθεί ότι έχασε, επανέλαβε τις αξίες του κόμματος του “θρησκεία, πατρίδα, οικογένεια και ελευθερία” και δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να παλεύει για την τάξη και την πρόοδο της Βραζιλίας. Δεν αναφέρθηκε ποτέ στον αντίπαλο του ενώ ακόμη δεν τον έχει πάρει τηλέφωνο για να τον συγχαρεί.

Όλοι φοβόντουσαν ότι η αντίδραση του θα θύμιζε εκείνη του τέως Αμερικάνου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τον οποίο έχει εκφράσει δημοσίως τον θαυμασμό του ενώ και ο ίδιος αμφισβητούσε την αξιοπιστία του εκλογικού συστήματος της χώρας του με τη μόνη διαφορά ότι ο Μπολσονάρο το έκανε και προεκλογικά και ο Τραμπ κυρίως μετεκλογικά.

Το βράδυ της Τρίτης υπογράμμισε ότι “ως πρόεδρος και ως πολίτης θα συνεχίσω να ακολουθώ όλες τις εντολές του Συντάγματος” ενώ σε ό,τι αφορά στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα τόνισε ότι αυτές “ήταν απόρροια της αγανάκτησης και του αισθήματος αδικίας” πολλών από τους ψηφοφόρους του. 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων του 67χρονου απερχόμενου προέδρου της Βραζιλίας τον λόγο πήρε ο προσωπάρχης του, Σίρο Νογκέιρα ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Λούλα θα αρχίσουν άμεσα. Αναλυτές ερμηνεύουν την τοποθέτηση Νογκέιρα ως την επίσημη αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος από τον Μπολσονάρο. Την ίδια στιγμή όμως παρατηρούν και κάτι ακόμη διακρίνοντας την αγωνία Μπολσονάρο να παραμείνει κυρίαρχος. 

Σχολιάζοντας τη στάση σιωπής που διατήρησε επί σχεδόν 48 ώρες αλλά και τις δηλώσεις του στις οποίες τόνισε ότι “οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες” διακρίνουν ένα διπλό παιχνίδι που μοιάζει με εκβιασμό. Από τη μία, σημειώνουν ότι προσπαθεί να διατηρήσει την αγωνία για το πολιτικό μετά της χώρας, σιωπώντας, και από την άλλη, μιλώντας, να δείχνει ακόμη ισχυρός αφού αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να ελέγχει τις “ειρηνικές” διαδηλώσεις. Σκοπός του, τονίζουν, είναι να καταφέρει να εξασφαλίσει, ανεπίσημα, αμνηστία η οποία θα τον προστατεύσει από οποιαδήποτε δίωξη σε βάρος του όταν παραδώσει την εξουσία και απωλέσει την προεδρική ασυλία. Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι κρίνουν ότι τελικά ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για διασπορά ψευδών ειδήσεων, αντιδημοκρατική στάση, διαφθορά αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού στη Βραζιλία που μετρά περίπου 700.000 νεκρούς. 

Οι κάλπες στη Βραζιλία μίλησαν και το ίδιο έκανε επιτέλους και ο απερχόμενος πρόεδρος της που κάποτε δήλωνε πως μόνο ο Θεός θα μπορούσε να τον απομακρύνει από τη θέση του. Σήμερα, για κάποιους ο Θεός έβαλε το χέρι του και για κάποιους άλλους, που περνούσε από το δικό τους το χέρι, ψηφίζοντας, απλώς ήρθε η ώρα η Βραζιλία να απαλλαγεί από τον ακροδεξιό της πρόεδρο Ζαϊχ Μπολσονάρο που παλαιότερα δήλωνε υπέρ των βασανιστηρίων, που έχει πει σε γυναίκα πως δεν θα τη βίαζε γιατί δεν το αξίζει, που χαρακτήριζε τον κορωνοϊό κρυολόγημα και συνέδεε το εμβόλιο κατά της COVID-19 με την ασθένεια του AIDS.

Πηγή: skai.gr