Κλείσιμο

Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν καθώς η καταστολή συνεχίζεται - Ολονύχτιες συγκρούσεις

Στην πρωτεύουσα, την Τεχεράνη, οι διαδηλωτές άναψαν ξανά φωτιές στους δρόμους, ενώ εκατοντάδες παρέλασαν σε έναν κεντρικό δρόμο φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Θάνατος στον δικτάτορα»

Σαράντα ημέρες συμπληρώνονται από το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί και οι διαδηλώσεις στο Ιράν «φουντώνουν» αντί να κοπάσουν. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν ξανά κατά τη διάρκεια της νύχτας, με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να βγαίνουν ξανά στους δρόμους σε πολλές πόλεις.

Στην πρωτεύουσα, την Τεχεράνη, οι διαδηλωτές άναψαν ξανά φωτιές στους δρόμους, ενώ εκατοντάδες παρέλασαν σε έναν κεντρικό δρόμο φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Θάνατος στον δικτάτορα», μια αναφορά στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν.

Σε άλλες πόλεις, όπως στο Andimeshk και στο Boujerd στα δυτικά, και στο Lahijan, κοντά στην Κασπία Θάλασσα στα βόρεια, οι διαδηλώσεις «φούντωσαν» ξανά.

Το νέο αυτό ξέσπασμα των διαδηλωτών έρχεται μία μόλις ημέρα αφότου η αστυνομία φέρεται να άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Σαγκέζ, την πόλη καταγωγής της Μαχσά Αμινί όπου είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες πολίτες στο νεκροταφείο του ιρανικού Κουρδιστάν, όπου έχει ταφεί η 22χρονη για να την τιμήσουν.

Παράλληλα, αστυνομικοί πέταξαν φυσίγγια και δακρυγόνα κατά του πλήθους. Ο αριθμός των θυμάτων δεν είναι γνωστός.

Πέντε εβδομάδες έχουν συμπληρωθεί από το θάνατό της Αμινί και οι διαδηλώσεις δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης.

Η οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν, με έδρα τη Νορβηγία, αναφέρει ότι τουλάχιστον 234 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων 29 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας σε καταστολές μέχρι στιγμής. Οι ηγέτες του Ιράν έχουν παρουσιάσει την αναταραχή ως «ταραχές» που υποκινούνται από ξένους.

Πηγή: skai.gr