Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, κλιμάκωσε εκ νέου τη ρητορική του απέναντι σε συμμάχους και διεθνείς θεσμούς, αφήνοντας ανοιχτό το πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει για την «απόκτηση» της Γροιλανδίας, αμφισβητώντας την αμοιβαιότητα της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ και προαναγγέλλοντας περαιτέρω πιέσεις ενόψει των επαφών του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε προκειμένου ο Αμερικανός πρόεδρος να αναδείξει τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του με αφορμή την επέτειο από την ορκωμοσία του το 2025. Στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην αίθουσα διανεμήθηκε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα 31 σελίδων, στο οποίο απαριθμούνται –όπως αναφέρεται– «365 νίκες σε 365 ημέρες».
Κατά την έναρξη της ενημέρωσης ο Τραμπ δήλωσε ότι, κατά τον πρώτο χρόνο της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο, «έχει κάνει περισσότερα από κάθε άλλη κυβέρνηση, με διαφορά».
«Ήταν μια καταπληκτική περίοδος», είπε ο Τραμπ.
Ο Τραμπ επέμεινε στη μεταναστευτική ρητορική του επιδεικνύοντας φωτογραφίες από τη σύλληψη μεταναστών χωρίς έγγραφα που, όπως είπε, έχει συλλάβει η κυβέρνησή του.
Ο Τραμπ έκανε λόγο για «εγκληματίες, παράτυπους μετανάστες», βάζοντας ιδίως στο στόχαστρο Σομαλούς. «Η Σομαλία δεν είναι καν χώρα», υποστήριξε. «Δεν έχει τίποτα που να την κάνει να μοιάζει με χώρα. Ακόμη κι αν είναι χώρα, θεωρείται ίσως η χειρότερη στον κόσμο», συμπλήρωσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις της υπηρεσίας μετανάστευσης στη Μινεσότα, υποστηρίζοντας ότι έχει συλλάβει 10.000 άτομα χωρίς έγγραφα, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «όλοι εγκληματίες».
«Σε πολλές περιπτώσεις είναι δολοφόνοι, είναι βαρόνοι ναρκωτικών, έμποροι ναρκωτικών», δήλωσε ο Τραμπ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σύντομα θα μεταβεί σε «ένα όμορφο μέρος στην Ελβετία», προκαλώντας γέλια στην αίθουσα, προσθέτοντας ειρωνικά: «Είμαι σίγουρος ότι με περιμένουν με μεγάλη χαρά».
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται αύριο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου οι απειλές του να επιβάλει δασμούς σε συμμάχους των ΗΠΑ, εάν δεν συμφωνήσουν με το σχέδιό του για την απόκτηση της Γροιλανδία, έχουν ήδη προκαλέσει έντονες συζητήσεις.
Ακολούθως, ο Τραμπ αναφέρθηκε στη Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλα και κάτοχο του Βραβείου Νόμπελ, λέγοντας ότι ίσως θα μπορούσε να τη «συμπεριλάβει» με κάποιον τρόπο σε μελλοντικές πρωτοβουλίες.
«Ήμουν έντονα αρνητικός απέναντι στη Βενεζουέλα, τώρα όμως αγαπώ τη Βενεζουέλα. Συνεργάζονται μαζί μας τόσο καλά. Ήταν πραγματικά πολύ ωραίο», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.
«Και μια απίστευτα καλή γυναίκα έκανε επίσης κάτι πολύ εντυπωσιακό, όπως γνωρίζετε, πριν από λίγες ημέρες. Μιλάμε μαζί της και ίσως μπορέσουμε να τη συμπεριλάβουμε με κάποιον τρόπο. Θα ήθελα πολύ να το κάνουμε αυτό, Μαρία, ίσως μπορέσουμε να το κάνουμε» πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας τις τοποθετήσεις του στη συνέντευξη Τύπου, ο Ντόναλντ Τραμπ στράφηκε και στην οικονομία, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης και ότι ο ίδιος ήταν εκείνος που τον έθεσε υπό έλεγχο μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.
Παράλληλα, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πώς θα αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη νομιμότητα των δασμών που έχει επιβάλει, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να χρειαστεί να επιστρέψει «εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια» εάν χάσει την υπόθεση.
Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε την Τρίτη τρεις αποφάσεις, χωρίς όμως να ανακοινώσει ετυμηγορία για τους δασμούς του Τραμπ.
«Δεν ξέρω τι θα κάνει το Ανώτατο Δικαστήριο… Για μένα είναι απολύτως ξεκάθαρο. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως οι δασμοί επιβλήθηκαν νόμιμα και ότι θα ήταν δύσκολο να επιστραφούν τα ήδη εισπραχθέντα ποσά «χωρίς να πληγούν πολλοί άνθρωποι».
Σε ό,τι αφορά τη διοίκηση, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «μειώσαμε δραστικά τον αριθμό των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση», προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του απέλυσε εκατομμύρια ομοσπονδιακούς υπαλλήλους.
Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ δήλωσε ότι ήθελε να μετονομάσει τον Κόλπο του Μεξικού σε «Κόλπο του Τραμπ», προσθέτοντας ότι το επιτελείο του τον απέτρεψε από την ιδέα. Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι επρόκειτο για αστείο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι άνθρωποί μου δεν με αποτρέπουν».
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι αισθάνθηκε «πολύ άσχημα» όταν έμαθε ότι ο πατέρας της Ρενέ Γκουντ, της γυναίκας που σκοτώθηκε πριν από δύο εβδομάδες από πράκτορα του ICE στη Μινεσότα, ήταν «οπαδός του Τραμπ».
«Είναι μια δύσκολη κατάσταση», είπε ο Τραμπ. «Είναι τόσο λυπηρό.»
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο ICE μερικές φορές «κάνει λάθη» και μπορεί να «είναι πολύ σκληρός με ανθρώπους».
Μιλώντας για τις επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών, ο Τραμπ είπε ότι η κυβέρνησή του θα αρχίσει «πολύ σύντομα» να στοχεύει τη διακίνηση ναρκωτικών που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από την ξηρά, υποστηρίζοντας ότι τα πλήγματα των αμερικανικών δυνάμεων σε ύποπτα σκάφη στην Καραϊβική Θάλασσα και τον Ειρηνικό Ωκεανό έχουν μειώσει τις ποσότητες ναρκωτικών που φτάνουν στη χώρα από θαλάσσης.
Ο Τραμπ δεν διευκρίνισε από ποια χώρα μεταφέρονται τα ναρκωτικά μέσω χερσαίων οδών.
«Κανείς δεν έχει κάνει περισσότερα για το ΝΑΤΟ»
Αναφερθείς στο Συμβούλιο Ειρήνης ο Τραμπ το παρουσίασε ως εναλλακτική δομή απέναντι στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
«Θα ήθελα ο ΟΗΕ να μπορούσε να κάνει περισσότερα», δήλωσε, προσθέτοντας: «Θα ήθελα να μη χρειαζόταν ένα Συμβούλιο Ειρήνης, αλλά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών — ξέρετε, με όλους τους πολέμους που έχω διευθετήσει, ο ΟΗΕ δεν με βοήθησε ούτε σε έναν πόλεμο».
Ακολούθως ο Τραμπ απαρίθμησε πολέμους που, όπως είπε, έχει συμβάλει στην επίλυσή τους -μεταξύ αυτών τη σύγκρουση μεταξύ Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν- και στη συνέχεια υποστήριξε ότι η Νορβηγία «ελέγχει» το Νόμπελ Ειρήνης.
«Η Νορβηγία κινεί τα νήματα», είπε. «Είναι αστείο».
Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης και ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Μαρία Κορίνα Ματσάδο τού είπε πως δεν άξιζε εκείνη το βραβείο αλλά ο ίδιος. Υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα η Ματσάδο τού παρέδωσε το μετάλλιο του Νόμπελ κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο.
Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέμεινε ότι «κανείς» δεν έχει κάνει περισσότερα για το ΝΑΤΟ από τον ίδιο.
«Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές θα σας το πουν κι εκείνοι», είπε, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι θα μπορούσατε να ρωτήσετε και τον γενικό γραμματέα [του ΝΑΤΟ] γι’ αυτό».
Ο Τραμπ επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν «τεράστια ποσά» για τη Συμμαχία, τονίζοντας ωστόσο πως, αν και είναι βέβαιος ότι η Ουάσινγκτον θα σπεύσει να βοηθήσει τους συμμάχους της, «πραγματικά αμφιβάλλω αν εκείνοι θα έρθουν να βοηθήσουν εμάς».
Ερωτηθείς αν θα ήθελε το Συμβούλιο Ειρήνης να αντικαταστήσει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Ίσως».
Παράλληλα, τόνισε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, καθώς «οι δυνατότητες είναι μεγάλες». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι θα ήθελε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να διαδραματίσει «σημαντικό ρόλο» στο Συμβούλιο Ειρήνης για την ανοικοδόμηση της Γάζα.
«Θα μάθετε μέχρι που είμαι διατεθειμένος να φτάσω για τη Γροιλανδία»
Ερωτηθείς πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει για να «αποκτήσει» τη Γροιλανδία, ο Τραμπ απάντησε λακωνικά: «Θα το μάθετε», πριν περάσει στην επόμενη ερώτηση.
Ωστόσο, ο Τραμπ δήλωσε ότι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου κατευθύνεται απόψε, έχουν προγραμματιστεί «πολλές συναντήσεις για τη Γροιλανδία».
«Νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε τελικά αρκετά καλά», πρόσθεσε.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει αυτή την περίοδο τη νομιμότητα των δασμών που έχει επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που ο ίδιος επιδιώκει να επεκτείνει τη χρήση τους ώστε να πιέσει την Ευρώπη να στηρίξει το σχέδιό του για την ανάληψη ελέγχου της Γροιλανδία.
Ερωτηθείς τι θα συμβεί αν οι δικαστές αποφανθούν εις βάρος του, ο Τραμπ απάντησε ότι θα αναγκαστεί να «χρησιμοποιήσει κάτι άλλο».
«Αυτό που κάνουμε τώρα είναι το καλύτερο, το ισχυρότερο, το ταχύτερο, το πιο εύκολο και το λιγότερο περίπλοκο», δήλωσε, αναφερόμενος στη στρατηγική των δασμών.
Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν έχει μιλήσει με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ούτε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ μετά την ανάρτησή του στο Truth Social, με την οποία επέκρινε το Ηνωμένο Βασίλειο για «σχέδια παραχώρησης του νησιού Ντιέγκο Γκαρσία», χαρακτηρίζοντάς τα «πράξη μεγάλης ανοησίας».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι έχει καλές σχέσεις και με τους δύο ηγέτες. «Γίνονται λίγο σκληροί όταν δεν είμαι γύρω», είπε, συμπληρώνοντας ότι «όταν είμαι παρών, μου φέρονται πολύ καλά».
«Σημαντική επικοινωνία με Ερντογάν»
Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι πρόκειται να έχει μια «πολύ σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία» με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση για τον Τούρκο ηγέτη.
«Έχω μια πολύ σημαντική κλήση με τον πρόεδρο Ερντογάν, τον οποίο συμπαθώ, τον συμπαθώ πολύ», δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στον Λευκό Οίκο.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.