Γαλλικές εκλογές: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην κρίσιμη μονομαχία Μακρόν - Λεπέν

Στις 20.00 (ώρα Γαλλίας - 21.00 ώρα Ελλάδας) κλείνουν οι κάλπες του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών, οπότε και θα ανακοινωθούν οι αρχικές προβλέψεις του αποτελέσματος.

Ο 44χρονος Μακρόν, ο οποίος επικράτησε της Λεπέν με το εντυπωσιακό 66% στις τελευταίες προεδρικές εκλογές προ πενταετίας, έχει προειδοποιήσει για «εμφύλιο» εάν εκλεγεί η Λεπέν, οι πολιτικές της οποίας περιλαμβάνουν την απαγόρευση της μουσουλμανικής μαντίλας σε δημόσιους χώρους και κάλεσε τους δημοκράτες όλων του πολιτικού φάσματος να τον στηρίξουν.

Η συμμετοχή

Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών σήμερα ανερχόταν στο 63,23% στις 17.00 το απόγευμα (18.00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, την ίδια ώρα η συμμετοχή ανερχόταν στο 65,30%. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την τάση που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, ότι δηλαδή φέτος η προσέλευση των ψηφοφόρων θα είναι μικρότερη.

Αναλυτές αναφέρουν ότι μια χαμηλή συμμετοχή προστίθεται στην αβεβαιότητα που περιβάλλει το τελικό αποτέλεσμα.

O Εμανουέλ Μακρόν προηγήθηκε στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 10 Απριλίου με 27,8%. Ο φιλοευρωπαίος νυν πρόεδρος στοχεύει να γίνει ο πρώτος πρόεδρος που θα επανεκλεγεί μετά τον Ζακ Σιράκ το 2002.

Αντίστοιχα, η αντίπαλός του, ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, συγκέντρωσε το 23,1% των ψήφων στον πρώτο γύρο κι ελπίζει να γίνει η πρώτη γυναίκα στη Γαλλία που θα καταλάβει την προεδρία, καθώς είναι η τρίτη φορά που θέτει υποψηφιότητα.

Περίπου 48,7 εκατομμύρια είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν, αν και οι δημοσκόποι έχουν προειδοποιήσει ότι η συμμετοχή μπορεί να είναι χαμηλότερη από τον πρώτο γύρο, όταν ένας στους τέσσερις απείχε από την ψηφοφορία.

Πάντως, επειδή οι Γάλλοι παραδοσιακά δεν προσέρχονται στις κάλπες τις πρωινές ώρες, οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή θα είναι ασφαλείς προς το απόγευμα. Το στοίχημα των αναποφάσιστων θέλει να κερδίσει ο 45χρονος επικεφαλής του "En Marche!" χωρίς αυτό να είναι μια εύκολη υπόθεση. Έχει μια πενταετία πίσω του, από την οποία η μικρομεσαία τάξη έχει πολλά παράπονα.

Ο Μακρόν κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι στον δεύτερο γύρο, καθώς ασχολήθηκε περισσότερο με την καθημερινότητα των πολιτών. Η αγοραστική δύναμη των Γάλλων έχει υποχωρήσει πολύ και αυτό έχει προκαλέσει θυμό στην κοινωνία. Για αυτό άλλωστε κανείς στο Παρίσι δεν συζητά για επανάληψη του «εκλογικού περιπάτου» που είχε κάνει στον δεύτερο γύρο το 2017 με το 66,1%. 

Παρακαλώ περιμένετε...