Φον ντερ Λάιεν: Ο πόλεμος του Κρεμλίνου απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο

Οι συνέπειες της επιθετικότητας του Πούτιν κατά της Ουκρανίας εκτείνονται πολύ πέρα ​​από την Ευρώπη, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Ανθρωπιστικό Φόρουμ.

«Η Ουκρανία είναι ο σιτοβολώνας του κόσμου, παρέχοντας πάνω από τις μισές προμήθειες σίτου στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Καθώς οι ανθρωπιστικές ανάγκες βρίσκονται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ο πόλεμος του Κρεμλίνου απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η ΕΕ, ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο, εντείνει περαιτέρω τη στήριξή της με 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2024 για να βοηθήσει τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την επισιτιστική ανασφάλεια και τα ειδικά μέτρα για την αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής τροφίμων».

Ο Μπάιντεν και οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας 

Ο Τζο Μπάιντεν και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και θα αυστηροποιήσουν τις υπάρχουσες, κατά την επίσκεψή του αμερικανού προέδρου στις Βρυξέλλες, όπως προανήγγειλε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναχωρεί αύριο, Τετάρτη, για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει επαφές με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, τους ηγέτες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, ο Μπάιντεν θα εξετάσει με τους συμμάχους πιο μακροπρόθεσμες προσαρμογές σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται επίσης να ανακοινώσει δράσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη και τη μείωση της εξάρτησής της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Πηγή: skai.gr