Κλείσιμο

Ο τρόμος επιστρέφει στην Πόλη: Αρνείται το PKK τις κατηγορίες της Τουρκίας για την επίθεση - Στο «κάδρο» και η Ελλάδα

Η 23χρονη Αχλάμ Αλμπασίρ, υπήκοος Συρίας ομολόγησε σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές ότι ενήργησε για το PKK - Αρνείται το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) οποιαδήποτε σχέση - Οι κατηγορίες προς την Ελλάδα και η άμεση απάντηση από τον υπουργό Προστασίας

Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας ξύπνησε και πάλι στην Κωνσταντινούπολη πέντε χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση την 1η Ιανουαρίου 2017 στο πολυτελές νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της Κωνσταντινούπολης, Ρέινα.

Ο χθεσινός απολογισμός της «τρομοκρατικής επίθεσης» όπως την χαρακτηρίζουν οι τουρκικές αρχές σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, στον εμπορικό δρόμο Ιστικλάλ που βρίσκεται μόλις μια ανάμεσα από την πλατεία Ταξίμ, είναι έξι νεκροί, ανάμεσά τους ένας πατέρας με την κόρη του και 81 τραυματίες.

Κωνσταντινούπολη

Ο εκκωφαντικός θόρυβος που ακούστηκε το μεσημέρι της Κυριακής σε ένα πεζόδρομο που διασχίζουν καθημερινά 2 εκατομμύρια άνθρωποι προκάλεσε σοκ και χάος με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει ότι η πόλη δέχθηκε «ύπουλη επίθεση». Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι μιλά για πρώτη φορά για «τρομοκρατική επίθεση» ξυπνώντας εφιαλτικές μνήμες στην πόλη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

Επίθεση

Οι τουρκικές αρχές έκαναν φύλλο και φτερό τις κάμερες ασφαλείας ενώ σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού 46 πρόσωπα συνελήφθησαν ως ύποπτοι. 

Μια 23χρονη από τη Συρία η υπεύθυνη για την έκρηξη, με υπογραφή PKK

Το πρωί της Δευτέρας, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν βίντεο που δείχνει δυνάμεις ασφαλείας να περνούν χειροπέδες σε μια γυναίκα που κείτεται στο έδαφος. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να μπαίνουν σε διαμέρισμα, να περνούν χειροπέδες στη γυναίκα και να κάνουν ελέγχους ανακαλύπτοντας, μεταξύ άλλων, και όπλα.

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό πως πρόκειται για την 23χρονη Αχλάμ Αλμπασίρ, υπήκοος Συρίας τα στοιχεία της οποίας έδωσε μέσω Twitter ο Τούρκος δημοσιογράφος Ragip Soylu η οποία φέρεται να ομολόγησε ότι ενήργησε υπό τις εντολές του PKK.

Όπως όλα δείχνουν η 23χρονη άφησε μια τσάντα που περιείχε μέσα τον εκρηκτικό μηχανισμό σε ένα από αυτά τα παγκάκια που υπήρχαν στην Ιστικλάλ. Αφότου τον ενεργοποίησε, φέρεται πως πήρε ταξί στην περιοχή «Esenyurt» της Κωνσταντινούπολης, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταξίμ, όπως υποστηρίζει ο Σινέμ Κοσέογλου του «Al Jazeera», ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως λέει ο ίδιος επικαλούμενος πληροφορίες, η γυναίκα «ομολόγησε ότι εκπαιδεύτηκε από το PKK ως ειδικός αξιωματικός πληροφοριών και ότι είχε εισέλθει παράνομα στην Τουρκία μέσω Αφρίν-Ιντλίμπ για να αναλάβει δράση». Σύμφωνα με το πρακτορείο "Anadolu" η 23χρονη κατάφερε να διασχίσει την πόλη Αφρίν στη Βόρεια Συρία και να δυεισδύσει στο τουρκικό έδαφος. Για την κυβέρνηση της Άγκυρας, η εντολή για την τρομοκρατική επίθεση ήρθε από το Κομπάνι στη Βόρεια Συρία όπου το PKK και το παρακλάδι του YPG έχει το συριακό αρχηγείο του».

Αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη το PKK

Ωστόσο, λίγο αργότερα το ίδιο το PKK διαψεύδει κάθε εμπλοκή του, ενώ μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την  επίθεση.

«Είναι γνωστό πως δεν έχουμε καμιά σχέση με αυτό το περιστατικό, πως δεν στοχοθετούμε τους αμάχους και απορρίπτουμε τις ενέργειες που τους στοχοθετούν» υποστήριξε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Firat που πρόσκειται στο PKK. «Είμαστε ένα κίνημα που διεξάγει έναν δίκαιο και θεμιτό απελευθερωτικό αγώνα (...) Είναι συνεπώς εκτός συζήτησης για εμάς να στοχοθετήσουμε αμάχους με οποιονδήποτε τρόπο στην Τουρκία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η οποία υπογράφεται από το Κέντρο Υπεράσπισης του Λαού, έναν οργανισμό του PKK.

Το ένοπλο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα κατηγόρησε εξάλλου την τουρκική κυβέρνηση ότι έχει «σκοτεινά σχέδια» και ότι «δείχνει ως στόχο το Κομπάνι».

Με τη σειρά τους και οι Κούρδοι της Συρίας, που υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον, διέψευσαν σήμερα ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη βομβιστική επίθεση. «Διαβεβαιώνουμε πως οι δυνάμεις μας δεν έχουν καμιά σχέση με την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη και απορρίπτουμε τις κατηγορίες εναντίον τους», ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ο Μαζλούμ Αμπντί, επικεφαλής διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, η κύρια συνιστώσα των οποίων, η πολιτοφυλακή YPG, κατηγορήθηκε από την Άγκυρα.

Στο «κάδρο» και η Ελλάδα

Ωστόσο, ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού θέλησε να βάλει στο «κάδρο» και την Ελλάδα ισχυριζόμενος ότι η 23χρονη ύποπτη αν δεν είχε συλληφθεί, θα διέφευγε σήμερα στην Ελλάδα 

«Δεν είμαστε εχθροί κανενός. Θέλω να εκφράσω ότι δεν έχουμε τη δύναμη να αντέξουμε την προδοσία. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται. Αν δεν τους έπιαναν, θα είχαν διαφύγει λαθραία στην Ελλάδα σήμερα» είπε χαρακτηριστικά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο ωστόσο να δίνει άμεση και σαφή απάντηση προς την Τουρκία.

 «Η Ελλάδα προστατεύει καλά τα σύνορά της και ουδέποτε θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφός της. Κάθε βράδυ αντιμετωπίζουμε μεγάλη πίεση στα σύνορά μας» απάντησε μεταξύ άλλων ο υπουργός μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο ΣΚΑΪ.

Απορρίπτει τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ η Τουρκία

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού απέρριψε συλλυπητήριο μήνυμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

«Δεν δεχόμαστε το συλλυπητήριο μήνυμα της αμερικανικής πρεσβείας», υποστήριξε παράλληλα  ο Τούρκος υπουργός, παρότι χθες η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν έντονα την πράξη βίας που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας».

Πηγή: skai.gr