Κλείσιμο

Μάτις: Πάντα υπάρχουν διπλωματικές λύσεις για τη Βόρεια Κορέα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντοτε θα έχουν διπλωματικές λύσεις στη διάθεσή τους για την αντιμετώπιση της Βορείου Κορέας, διαμήνυσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, λίγες μονάχα ώρες αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να απορρίπτει τη διπλωματική οδό.

«Δεν θα ξεμείνουμε ποτέ από διπλωματικές λύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάτις κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Σονγκ Γιούνγκ-μο στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μάτις, που στο παρελθόν έχει επισημάνει ότι τυχόν σύρραξη στην Κορεατική Χερσόνησο θα προκαλούσε καταστροφικές συνέπειες, τόνισε ότι με τον κ. Σονγκ φέρουν την ευθύνη για την προστασία «των πληθυσμών και των συμφερόντων» των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νοτίου Κορέας.

«Εδώ στην Ουάσιγκτον γνωρίζουμε καλά πως η Νότια Κορέα είναι στην πρώτη γραμμή και από πλευράς μας δεν υπάρχει εφησυχασμός», προσέθεσε ο πρώην στρατηγός.

Η τοποθέτηση Μάτις ήλθε υπό τη σκιά της δήλωσης του προέδρου Τραμπ στο Twitter ότι ο διάλογος «δεν είναι η απάντηση» στις σχέσεις με την Πιονγκγιάνγκ, γεγονός που υποδεικνύει την απόκλιση ανάμεσα στον κ. Τραμπ και ανώτατα στελέχη της κυβέρνησής του.

«Οι ΗΠΑ συνομιλούν με τη Βόρεια Κορέα και της καταβάλουν λεφτά [λόγω] εκβιασμού επί 25 χρόνια», προσέθεσε ο κ. Τραμπ στην ανάρτησή του.

Η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο κλιμακώθηκε εκ νέου στις αρχές της εβδομάδας, αφού ο Βορράς εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο πάνω από το νησί Χοκάιντο της βόρειας Ιαπωνίας.

Μετά την εκτόξευση, ο κ. Τραμπ διαμήνυσε πως όλες οι επιλογές «βρίσκονται στο τραπέζι» για την αντιμετώπιση της Βορείου Κορέας.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Βορρά, Κιμ Γιόνγκ-ουν προειδοποίησε πως η εκτόξευση ήταν το «προοίμιο» επιχείρησης για τον «περιορισμό» της αμερικανικής νήσου Γκουάμ στην Ειρηνικό Ωκεανό, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν μεγάλη στρατιωτική βάση.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει στο παρελθόν απειλήσει ότι μπορεί να εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους προς τα νερά γύρω από το Γκουάμ.
Πηγή: skai.gr