ΟΗΕ-Μιανμάρ: Πιθανά εγκλήματα πολέμου οι βιαιότητες κατά των Ροχίνγκια

Οι αρχές ασφαλείας της Μιανμάρ έχουν διαπράξει μαζικούς φόνους και βιασμούς εκατοντάδων μουσουλμάνων Ροχίνγκια και έχουν κάψει τα χωριά τους από τις αρχές Οκτωβρίου οπότε ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της μειονότητας αυτής μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν σε αστυνομικά τμήματα της Πολιτείας Ραχίν, αναφέρει ο ΟΗΕ σε έκθεσή του.

Οι επιχειρήσεις αυτές «έχουν προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και έχουν οδηγήσει περίπου 66.000 ανθρώπους να φύγουν αναζητώντας καταφύγιο στο Μπανγκλαντές και 22.000 άλλους να εκτοπιστούν στο εσωτερικό» της Μιανμάρ, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Μάρτυρες έκαναν λόγο για «φόνους βρεφών, μωρών, παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων, πυροβολισμούς ανθρώπων την ώρα που φεύγουν για να γλιτώσουν, κάψιμο ολόκληρων χωριών, μαζικές κρατήσεις, μαζικούς και συστηματικούς βιασμούς και σεξουαλική βία, καταστροφή τροφίμων και πηγών τροφής», προσθέτει η ανακοίνωση.

Μια γυναίκα είπε στους ερευνητές του ΟΗΕ ότι είδε στρατιώτες να κόβουν τον λαιμό του οκτώ μηνών γιου της, ενώ μια άλλη έπεσε θύμα βιασμού από τους στρατιώτες και τους είδε να σκοτώνουν την πεντάχρονη κόρη της όταν προσπάθησε να τους σταματήσει.

«Οι επιθέσεις κατά του πληθυσμού των Ροχίνγκια στην περιοχή (φόνοι, αναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια, απάνθρωπη συμπεριφορά, βιασμοί και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας, αυθαίρετες κρατήσεις) μοιάζουν να είναι γενικευμένες και συστηματικές, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τονίζεται στην έκθεση.

Η έκθεση συντάχθηκε βάσει συνεντεύξεων που διεξήγαγε ο ΟΗΕ με περισσότερα από 200 θύματα και μάρτυρες των ωμοτήτων που διαπράττονται εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας στη Μιανμάρ.

«Η κυβέρνηση της Μιανμάρ πρέπει αμέσως να σταματήσει τις σοβαρές αυτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται εις βάρος του λαού της, αντί να συνεχίζει να διαψεύδει ότι γίνονται και να αποδεχθεί την ευθύνη ότι θα διασφαλίσει πως τα θύματα θα μπορέσουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, να ζητήσουν αποζημιώσεις και να είναι ασφαλή», ανάφερε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν σε ανακοίνωσή του.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα (…) να ενώσει τη φωνή της με τη δική μου για να ζητήσει από τους αξιωματούχους της Μιανμάρ να σταματήσουν αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η σοβαρότητα και το εύρος των κατηγοριών αυτών επιβάλλουν μια σθεναρή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε.

«Τι είδους μίσος μπορεί να οδηγήσει κάποιον να μαχαιρώσει ένα μωρό που κλαίει ζητώντας το γάλα της μάνας του; Και για μια μητέρα να δει αυτόν τον φόνο την ώρα που τη βιάζουν ομαδικά οι ίδιες οι δυνάμεις ασφαλείας που θα έπρεπε να την προστατεύουν—τι είδους “επιχείρηση εκκαθάρισης” είναι αυτή», διερωτήθηκε.

Η τύχη των απάτριδων Ροχίνγκια, της μουσουλμανικής μειονότητας που ζει στην κυρίως βουδιστική Μιανμάρ, είναι εδώ και καιρό αιτία τριβών μεταξύ της χώρας και του Μπανγκλαντές.
Οι Ροχίνγκια δεν μπορούν να εργαστούν, να πάνε σχολείο, δεν έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία, ενώ η άνοδος του βουδιστικού εθνικισμού τα τελευταία χρόνια έχει οξύνει την εχθρότητα εναντίον τους.

Η Μιανμάρ διαψεύδει σχεδόν όλες τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Πολιτεία Ραχίν όπου ζει κυρίως αυτή η μειονότητα και τονίζει ότι διεξάγεται μια νόμιμη επιχείρηση. Παρόλα αυτά αρνείται την πρόσβαση στην περιοχή σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους και παρατηρητές.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ δήλωσε ότι η χώρα του έστειλε ένα πλοίο με τόνους τροφίμων και προϊόντων πρώτης ανάγκης στους Ροχίνγκια, υπογραμμίζοντας ότι τα βάσανά τους δεν θα αγνοηθούν.

Ο Νατζίμπ είναι σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης της Μιανμάρ για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη μουσουλμανική αυτή μειονότητα.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή (...) μια ευγενική προσπάθεια που αποδεικνύει ότι δεν αγνοούμε όλον τον πόνο και τα βάσανα των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ», σημείωσε ο Νατζίμπ.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση της Μιανμάρ δεν επέτρεψε το πλοίο να φτάσει στη Σίτουε, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Ραχίν, ενώ επέμεινε ότι η βοήθεια θα πρέπει να μοιραστεί ισόποσα στη βουδιστική και τη μουσουλμανική κοινότητα
Πηγή: skai.gr