Αμερικανικός εφιάλτης ή το τέλος του κακού;

Το κατηγορητήριο κατά του τέως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ολοένα και φουσκώνει με τον επικρατέστερο για το προεδρικό χρίσμα υποψήφιο του κόμματος των Ρεπουμπλικανών να είναι πλέον αντιμέτωπος με την πιο σοβαρή παραπομπή του σε δίκη

Της Αθηνάς Παπακώστα

Το κατηγορητήριο κατά του τέως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ολοένα και φουσκώνει με τον επικρατέστερο για το προεδρικό χρίσμα υποψήφιο του κόμματος των Ρεπουμπλικανών να είναι πλέον αντιμέτωπος με την πιο σοβαρή παραπομπή του σε δίκη. Είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος, ο οποίος έχασε τις εκλογές, κατηγορείται για συνωμοσία με στόχο την παραμονή του στην εξουσία. Είναι, επίσης, η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος αντιμετωπίζει τρίτο κατηγορητήριο εναντίον του σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, τη στιγμή που κανένας πρόεδρος της χώρας δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις στο παρελθόν.

Οι ένορκοι αποφάσισαν να παραπέμψουν τον Τραμπ με κατηγορίες μεταξύ άλλων «συνομωσίας με σκοπό την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, απόπειρας παρέμβασης στις εκλογές, απόπειρας συνομωσίας κατά των πολιτών και παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας».

Το κατηγορητήριο «απλώνεται» σε 45 σελίδες. Σε αυτό ο ειδικός εισαγγελέας, Τζακ Σμιθ, κατηγορεί τον Τραμπ για ψεύδη και δίψα για εξουσία. Χαρακτηριστικά σε αυτό αναφέρεται ότι: «ο κατηγορούμενος έχασε τις προεδρικές εκλογές του 2020. Παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε, ο κατηγορούμενος ήταν αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία. Έτσι, για περισσότερο από δύο μήνες μετά την ημέρα των εκλογών στις 3 Νοεμβρίου 2020, ο κατηγορούμενος διέδιδε ψέματα ότι πραγματικά είχε κερδίσει».

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε ακαριαία. Με όπλο του την εμπρηστική και διόλου δημοκρατική ρητορική του έριξε νέο λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει στη χώρα.  «Αυτό το πρωτοφανές κατηγορητήριο ενός τέως (πολύ επιτυχημένου!) Προέδρου και του κορυφαίου υποψηφίου, τόσο στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα όσο και στις γενικές εκλογές του 2024, έχει αφυπνίσει τον κόσμο για τη διαφθορά, το σκάνδαλο και την αποτυχία που έχει σημειωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία τρία χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν είχε τόση υποστήριξη «όσο σήμερα».

Οι υποστηρικτές του τέως προέδρου απαντούν σε όλες αυτές τις εξελίξεις κάνοντας λόγο για παρέμβαση στις εκλογές οι οποίες απέχουν 15 μήνες από τώρα. Φαίνεται ότι στους κύκλους υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ συζητείται το γεγονός ότι η νέα δίωξη εναντίον του δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα εν εξελίξει πολιτικό παιχνίδι με στόχο να διακοπεί η προεκλογική εκστρατεία του φαβορί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για το προεδρικό χρίσμα και, κατά συνέπεια, να επηρεαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών το 2024. Μάλιστα κάποιοι κάνουν ένα βήμα παραπάνω και μιλούν ακόμη και για θεωρία συνομωσίας, όπως το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν.

Ήδη, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει πρώτος το σύνθημα μιλώντας σε διαφορετικές προεκλογικές συγκεντρώσεις για ένα πολιτικά υποκινούμενο κυνήγι μαγισσών που έχει στόχο να επηρεάσει την πορεία προς τις κάλπες αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Κατά τους αναλυτές, ο Τραμπ, απλώς, ακολουθεί κατά γράμμα τη στρατηγική που είναι περισσότερο πιστή στον χαρακτήρα του παριστάνοντας το θύμα προτού βγάλει νύχια κατά των επικριτών του. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, το αφήγημα που είχε υιοθετήσει στο παρελθόν περί «ψευδών ειδήσεων» εξαπολύοντας επίθεση κατά των Μέσων Ενημέρωσης. Όμως, αυτή τη φορά, σημειώνουν, ο τέως Αμερικανός πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη και όχι με τη δημόσια σφαίρα.  

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί πολίτες μοιάζουν ακόμη να επεξεργάζονται τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στον ρόλο του Τραμπ στο όνειδος της 6ης Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC, σε δημοσκόπηση του περασμένου Απριλίου - η οποία διεξήχθη από το ειδησεογραφικό δίκτυο Associated Press - το 49% των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο τέως πρόεδρός τους έκανε κάτι παράνομο συγκριτικά, με το 19%, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά του ήταν νόμιμη αλλά, ανήθικη και το 20% των πολιτών που πιστεύουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκανε τίποτε κακό.

Οι δικηγόροι του τέως προέδρου μπαίνουν στο παιχνίδι δυναμιτίζοντας περαιτέρω το τοξικό κλίμα. Με συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN, o Τζον Λάουρο, αποκάλεσε το νέο κατηγορητήριο εναντίον του Τραμπ ως «επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου» δίχως να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες για τη στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσει η νομική ομάδα του 45ου προέδρου των ΗΠΑ. Ήδη αρκετοί εξετάζουν το ενδεχόμενο το σχέδιο των δικηγόρων του Τραμπ να αρχίσει να ξεδιπλώνεται γύρω από το επιχείρημα περί παραβίασης της πρώτης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος.

Σήμερα αναμένουμε ο Ντόναλντ Τραμπ να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου.

Η επόμενη ημέρα στη χώρα μοιάζει ναρκοθετημένη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για εκλογές ενώ, ένας εκ των επικρατέστερων διεκδικητών της προεδρίας θα κάνει εκστρατεία όντας υπόδικος. Κρίσιμος παράγοντας των εξελίξεων θα αποδειχθεί η χρονική στιγμή διεξαγωγής της δίκης.

Με ένα βαρύ κατηγορητήριο να τον απειλεί με φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του, ο Τραμπ προτιμά να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ο νόμος δεν του απαγορεύει να συνεχίσει την προεκλογική του κούρσα ακόμη και εάν καταδικαστεί.

Παράλληλα, εάν καταφέρει να εκλεγεί Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κανείς δεν αποκλείει ότι δεν θα αποπειραθεί να δώσει χάρη στον εαυτό του. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στη χώρα που δεν έχει βιώσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση όμως οι Αμερικανοί ψηφοφόροι οφείλουν να μάθουν την απόφαση της Δικαιοσύνης, προτού ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ώστε η τρίτη ποινική δίωξη κατά Τραμπ να μην αποδειχθεί και φαρμακερή για την αμερικανική δημοκρατία.

Πηγή: skai.gr