Αφγανιστάν: Συνεχίζουν να σκοτώνονται οι άμαχοι παρά τις διαπραγματεύσεις

Οι άμαχοι συνεχίζουν να σκοτώνονται και να τραυματίζονται με «απαράδεκτο» ρυθμό, παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με σκοπό να τερματιστεί η σύρραξη που διαρκεί δεκαετίες στο Αφγανιστάν, καταγγέλλει η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην ασιατική χώρα (MANUA) σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Μολονότι οι αριθμοί σηματοδοτούν μείωση κατά 27% του αριθμού των θυμάτων το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2018, 1.366 άμαχοι σκοτώθηκαν και 2.446 τραυματίστηκαν, στηλιτεύει η αποστολή στην έκθεσή της.

Οι απώλειες μεταξύ των αμάχων στη χώρα «είναι σοκαριστικές και απαράδεκτες», υπογραμμίζει η MANUA, η οποία χαρακτηρίζει «ανεπαρκείς» τις «προσπάθειες» που διαβεβαιώνουν τα μέρη ότι καταβάλλουν για να περιοριστούν τα θύματα μεταξύ των πολιτών.

Το ένα τρίτο των απωλειών ήταν παιδιά (327 σκοτώθηκαν, 880 τραυματίστηκαν), κυρίως εξαιτίας του ότι, αγνοώντας τον κίνδυνο, έπιασαν ή έπαιξαν με εκρηκτικά, βόμβες ή βομβίδια που δεν είχαν πυροδοτηθεί.

Περισσότεροι άμαχοι σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις που διεξήγαγαν κυβερνητικά στρατεύματα ή ξένες δυνάμεις που τα υποστηρίζουν παρά σε ενέργειες οργανώσεων ανταρτών (717 νεκροί έναντι 531), κατά μεγάλο μέρος τους στα αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύθηκαν από τις αφγανικές και τις αμερικανικές δυνάμεις, σημειώνει ακόμη στην έκθεσή της η αποστολή του ΟΗΕ.

Σε επιχειρήσεις που διεξήχθησαν από τις κυβερνητικές και τις ξένες δυνάμεις αποδίδονται κατά 31% περισσότερες απώλειες το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Απεναντίας, οι απώλειες που αποδίδονται σε διάφορες οργανώσεις ανταρτών οι οποίες δρουν στη χώρα — ιδίως στους Ταλιμπάν και στο Ισλαμικό Κράτος — μειώθηκαν κατά 43%, εξαιτίας της αποκλιμάκωσης των επιθέσεων βομβιστών-καμικάζι και των λεγόμενων «περίπλοκων» ενεργειών (όρος που παραπέμπει σε συντονισμένες επιθέσεις που διαπράττουν ομάδες βομβιστών καμικάζι ή/και ενόπλων).

Στις αρχές Ιουλίου, κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής συνάντησης στη Ντόχα ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν και αντιπροσώπους της αφγανικής κυβέρνησης, που πάντως ταξίδεψαν εκεί «ως πρόσωπα», τα μέρη δημοσιοποίησαν μια κοινή ανακοίνωση με την οποία διατράνωναν τη βούλησή τους να μειώσουν τα θύματα μεταξύ των αμάχων «στο μηδέν». Όμως η σφαγή των αμάχων συνεχίζεται αμείωτη.

«Όλος ο κόσμος άκουσε καθαρά και δυνατά το μήνυμα των αφγανών αντιπροσώπων στις συνομιλίες στη Ντόχα: “μειώστε τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στο μηδέν!”», υπερθεμάτισε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της MANUA, ο Τανταμίτσι Γιαμαμότο.

«Προτρέπουμε όλα τα μέρη να πάρουν υπόψη τους αυτή την επιτακτική ανάγκη και να ικανοποιήσουν την έκκληση των Αφγανών να ληφθούν άμεσα μέτρα» προκειμένου να «μειωθούν» τα «φοβερά» δεινά που υφίστανται οι άμαχοι στην εμπόλεμη χώρα, συμπλήρωσε ο Ιάπωνας.

Το 2018 ήταν η πιο πολυαίμακτη χρονιά για τους αμάχους στο Αφγανιστάν αφότου άρχισαν να τηρούνται σχετικά δεδομένα, με 3.804 νεκρούς (συμπεριλαμβανομένων περίπου 900 παιδιών) και 7.189 τραυματίες.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ