Πιερρακάκης: Αυτός είναι ο διαδραστικός χάρτης προστασίας για τον κορωνοϊό-Πώς λειτουργεί (vid-pics)

Σε λειτουργία τέθηκε επίσημα την Παρασκευή ο διαδραστικός χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού με τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων. Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία θα μπαίνει ο πολίτης, θα πληκτρολογεί τον ταχυδρομικό του κώδικα και θα του εμφανίζει αναλυτικά όλα τα μέτρα που είναι σε ισχύ στην περιοχή του ή την περιοχή που τον ενδιαφέρει. 

Το χάρτη, και τον τρόπο λειτουργίας του παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. «Από σήμερα οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους ένα ακόμα εργαλείο: έναν χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης. 

Ο χάρτης αυτός έρχεται να συμπληρώσει την πληροφορία που παρέχεται μέσω του covid19.gov.gr. Το σάιτ αυτό λειτουργεί ήδη από την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, το διαχειρίζεται η Προεδρία της Κυβέρνησης, και εκεί αναρτώνται όλες οι λεπτομέρειες αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται.
 

Τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων

Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά, ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα που εμφανίζει κάθε περιοχή: 1 – επίπεδο ετοιμότητας, 2 – επίπεδο επιτήρησης, 3 – επίπεδο αυξημένης επιτήρησης και 4 – επίπεδο αυξημένου κινδύνου. Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου συναρτάται από την τάση των επιδημιολογικών μεγεθών.

«Κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων. Με απλά λόγια: τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους – και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας. Αν, όμως, κριθεί σκόπιμο στο μέλλον, η εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερη κλίμακα» επισήμανε.

Πώς λειτουργεί ο χάρτης

Αυτά τα τέσσερα επίπεδα τα εντάσσουμε στον χάρτη της Ελλάδας και δίνουμε στους πολίτες δύο δυνατότητες: είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει, ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν και να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη. Αμέσως μετά, πατώντας «δείξε μου τα μέτρα» θα ανοίγει ανά επίπεδο το σύνολο των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή.

Γιατί χρειάζεται ο χάρτης

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξήγησε ότι αυτός ο χάρτης χρειάζεται «γιατί διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο. Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σημείου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Αυτός είναι ο διαδραστικός χάρτης προστασίας για τον κορωνοϊό-Πώς λειτουργεί #covid_19 #χάρτης

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SKAI.gr (@skaigr) στις


«Κλείνω με μια απαραίτητη αναγνώριση, που παράλληλα είναι και προτροπή: ο χάρτης που παρουσιάζουμε σήμερα αποτελεί μια ιδέα από την κοινωνία των πολιτών – συγκεκριμένα, την αλιεύσαμε για πρώτη φορά σε ανάρτηση του ιδρυτή γνωστής start-up. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε ανοιχτοί στις ιδέες και τις προτάσεις που μας υποβάλλουν πολίτες και φορείς. Τις αξιολογούμε και υλοποιούμε όσες είναι συμβατές με τον σχεδιασμό μας και παράγουν προστιθέμενη αξία. Δουλεύοντας όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για όλους» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης» σημείωσε.  

 

«Εργαλείο που δεν υποκαθιστά την ατομική υπευθυνότητα»

Όπως, συνέχισε, η  κρισιμότητα της περιόδου δεν επιτρέπει πολλά λόγια. «Εργαλεία όπως αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα δεν έρχονται να υποκαταστήσουν την ατομική και την κοινωνική υπευθυνότητα, αλλά αποσκοπούν στο να μας βοηθήσουν όλους να είμαστε σε εγρήγορση. Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, τηρούμε τα μέτρα προσωπικής υγιεινής» ξεκαθάρισε.

 

Πηγή: skai.gr