Βαρύ κατηγορητήριο για τον κ. Ζαγοριανό

Καταπέλτης είναι το πόρισμα που συνέταξε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Παπανικολάου για τον ανακριτή κ. Νίκο Ζαγοριανό, ο οποίος μέχρι πρότινος χειριζόταν την υπόθεση Siemens.

Το πόρισμα, που φέρνει στη δημοσιότητα η "Καθημερινή της Κυριακής", αποδίδει στον κ. Ζαγοριανό πράξεις και παραλείψεις υπέρ του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ενώ σημειώνεται ότι με τις ενέργειές του έτρωσε το κύρος της δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, το πόρισμα καταμαρτυρεί στον κ. Ζαγοριανό ότι "σκοπίμως με τις ενέργειές του ωφέλησε τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, μη αποτρέποντας την φυγή του στο εξωτερικό, αλλά και συντελώντας στην ατιμωρησία του από τις γερμανικές αρχές".

Επιλεκτική ανάκριση

Το πόρισμα επιρρίπτει στον κ. Ζαγοριανό βαρύτατη ευθύνη της επιλεκτικής ανάκρισης και των σκόπιμων ανακριτικών ενεργειών προς όφελος του Μιχ. Χριστοφοράκου.

"Ενεργώντας από πρόθεση, αναφέρεται στο πόρισμα, επιλεκτικά ο εγκαλούμενος ανακριτής, δεν περιέλαβε στο κατηγορητήριο που συνόδευε το σχετικό ένταλμα αξιόποινες πράξεις που τέλεσε ο Μιχ. Χριστοφοράκος μέσα στο τριετές διάστημα 2004-2007 σχετικά με την εκτέλεση της σύμβασης C4Ι, έχουσες κακουργηματικό χαρακτήρα, όπως δωροδοκίες, νομιμοποιήσεις εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα".

Και αιτιολογεί στη συνέχεια το σκόπιμο της παράλειψης του ανακριτή, σημειώνοντας: "Ο εγκαλούμενος ανακριτής έπρεπε να περιλάβει σε βάρος του Μιχ. Χριστοφοράκου και τα σχετικά περιστατικά από το 2004 ως το 2007, αφού είχαν κακουργηματικό χαρακτήρα, προέκυπταν από τα στοιχεία που είχε ο εν λόγω ανακριτής στη δικογραφία και τα οποία γνώριζε καλώς και δεν εμποδίζονταν από τη δίωξη που είχε ασκηθεί κατά παντός υπευθύνου".

Και άλλες παρατυπίες

Στο πόρισμα για τον πειθαρχικό έλεγχο του έως πρότινος ανακριτή για το σκάνδαλο της Siemens, πολυσέλιδες είναι οι αναφορές και σε άλλες παρατυπίες κατά τη διάρκεια του ανακριτικού του έργου. Έμφαση δίδεται κυρίως στο γεγονός ότι αρνήθηκε πεισματικά και επιμόνως, όπως αναφέρεται, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου, να δώσει τη δυνατότητα σε κατηγορουμένους στην υπόθεση να λάβουν γνώση της δικογραφίας πριν απολογηθούν.

Κατά τον κ. Παπανικολάου, αυτές τις παρανομες πράξεις του ανακριτή επικαλέστηκε στη συνέχεια ενώπιον των γερμανικών δικαστικών αρχών ο ίδιος ο Χριστοφοράκος για να πείσει ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να διασφαλισθεί το δικαίωμά του για δίκαιη δίκη.

Ύποπτος και για ποινικά αδικήματα

Καθώς η πειθαρχική διαδικασία εις βάρος του ανακριτή είναι σε πλήρη εξέλιξη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αν. Κανελλόπουλος, που διενεργεί έρευνα για τον κ. Ζαγοριανό, σύμφωνα με πληροφορίες της "Κ", αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να τον καλέσει ως ύποπτο και για ποινικά αδικήματα.

Τέλος, ο κ. Κανελλόπουλος έχει στα χέρια του στοιχεία για τον συνολικό χειρισμό της ανάκρισης και δεν αποκλείεται πέραν του κ. Ζαγοριανού να κληθούν και άλλοι δικαστικοί σε εξηγήσεις ως ηθικοί αυτουργοί για πράξεις και παραλείψεις.
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή