Κλείσιμο

Προστατευόμενος μάρτυρας Novartis στο Αποτύπωμα: Φοβόμουν για την ζωή των παιδιών μου. Mε πλησίασαν πράκτορες του FBI

Η αλήθεια για τη Novartis. Σκάνδαλο ή σκευωρία; Υπόθεση Novartis ή νέο παραδικαστικό; Η προανακριτική της Βουλής, ο ρόλος Παπαγγελόπουλου, δικαστών και εισαγγελέων συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στη νέα εκπομπή του ΣΚΑΪ με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα «Αποτύπωμα». 

Προστατευόμενος μάρτυρας μίλησε αποκλειστικά μπροστά στην κάμερα. Στο studio του ΣΚΑΪ παρευρέθηκαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

Μανιαδάκης: «Δέχτηκα πιέσεις για να ενοχοποιήσω πολιτικά πρόσωπα»

Ο Νίκος Μανιαδάκης, ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis, μίλησε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, αποκαλύπτοντας ότι δέχεται απειλές και ότι πιέστηκε προκειμένου να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα.

Τον γνωρίσαμε ως προστατευόμενο μάρτυρα Αναστασίου, όταν τον Φεβρουάριο του 2018 έφθασε η δικογραφία Νοβάρτις στην Βουλή. Δέκα μήνες αργότερα ο μάρτυρας είχε γίνει κατηγορούμενος με το πραγματικό του όνομα: Ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης είναι σήμερα κατηγορούμενος για την υπόθεση στην οποία είχε συμβάλει ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος.

«Ξεκίνησε μια διαδικασία ασκήσεως έντονων, επανειλημμένων κι επίμονων πιέσεων προς το πρόσωπο μου προκειμένου να μοιραστώ με τους εισαγγελείς πληροφορίες και μαρτυρίες αναφορικά με έκνομες πράξεις πολιτικών προσώπων.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Μανιαδάκης.


Ο κος Μανιαδάκης υπογράμμισε πως δεν έχει καταθέσει κάτι σε βάρος πολιτικών προσώπων σε κάθε περίπτωση ωστόσο ερωτήθηκε και ξεκαθάρισε αναφορικά με τις σχέσεις που είχε με αυτά.

"Πολλές φορές έγραψα τεχνικά κείμενα προκειμένου να εξηγήσω υπουργικές αποφάσεις και δεν αναφέρθηκα σε πολιτικά πρόσωπα." τόνισε.

Επιβεβαίωσε ότι είχε μιλήσει στον κο Στουρνάρα σχετικά με τις πιέσεις που δεχόταν να καταθέσει εναντίον του προσθέτοντας πως ένιωθε φόβο να ακολουθήσει την συμβουλή του για καταγγελία των πιέσεων που δεχόταν.
Όπως ανέφερε μάλιστα παρακολουθούταν συνεχώς.

"Το έβλεπα", είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας πως φοβόταν για την ζωή της οικογένειας και των παιδιών του.
Παράλληλα πρόσθεσε πως τον είχαν πλησιάσει πράκτορες του FBI, εισαγγελικές αρχές, άλλα και κυκλώματα μέσω δικηγόρων.

" Αισθάνθηκα ένας άνθρωπος ευάλωτος στη μέση ενός μεγάλου σκανδάλου", τόνισε ενώ παραδέχτηκε πως ακόμη και τώρα νιώθει φόβο.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, τοποθετήθηκε στη συνέντευξη του κ. Μανιαδάκη, συμπεραίνοντας πως «έχουμε μια περίπτωση η οποία υπερβαίνει τη Novartis. Έχουμε μία φερόμενη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη εκ μέρους ενός ανωτάτου δημόσιου λειτουργού, ο οποίος είναι και ο πολιτικός προϊστάμενος της Δικαιοσύνης υπό την οργανωτική της έννοια, και κατά τούτο η υπόθεση αυτή έχει την ιδιαιτερότητα όλης της μεταπολίτευσης. Δεν έχει υπάρξει καμία άλλη περίπτωση κατά την οποία να ενέχεται από τη Βουλή πολιτικό πρόσωπο, μέλος της κυβέρνησης για παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης. Δυστυχώς η περίπτωση αυτή είναι πολύ πιο βαριά για το πολίτευμα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη. Διότι αυτό το οποίο επάγεται είναι μια ανεπίτρεπτη αλλοίωση του πολιτεύματος εφόσον ευσταθούν αυτές οι κατηγορίες, οι οποίες διαμορφώνουν δυστυχώς ένα πάρα πολύ αρνητικό πλαίσιο για την οργάνωση του κράτους μας. Εάν η Βουλή είχε κωφεύσει στο αίτημα για τη συγκρότηση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, θα είχαμε μείνει σε ένα κενό το οποίο θα μας συνόδευε για πολλά χρόνια. Η αίσθησή μου είναι ότι στοιχειοθετείτε απολύτως η πρόταση κατηγορίας, υπερβαίνει τη Novartis, αφού φέρεται πέρα από τα ζητήματα που ανάγονται στην υπόθεση και θεωρώ κρίσιμο για τη δημοκρατία μας να φτάσει μέχρι τέλους και να διαλευκανθεί με μεγάλο σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας όλων των προσώπων».

Πρόσθεσε ότι η παρούσα Βουλή θα ασχοληθεί με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με πιέσεις θα διερευνηθούν από την τακτική Δικαιοσύνη, πρόσθεσε. 

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στην συνέντευξη του κ. Μανιαδάκη υπογράμμισε: «Είπε αυτά που είπε για μένα, τα οποία έχει καταθέσει στους Αμερικανούς ως προστατευόμενος μάρτυρας. Το έγγραφο αυτό, η κα. Τουλουπάκη απέκρυψε να το στείλει στη Βουλή (την αναφορά που έκανε ο Μανιαδάκης στους Αμερικανούς). Εγώ έχω στη κατοχή μου το κομμάτι που αναφέρεται σε εμένα, τη κα. Ξενογιαννακοπούλου, όπου λέει ότι ουδεμία σχέση είχε μαζί μου τυπική ή άτυπη. Είναι ένας άνθρωπος κατ’ όνομα γνωστός αλλά ξένος σε εμένα. Απεκρύφησαν δύο κρίσιμα έγγραφα σχετικά από την Εισαγγελία τα οποία υπεξερέθηκαν και στη Βουλή δεν έφτασαν. Επίσης έχει πει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στη κα. Κοσιώνη ότι πιεζόταν να καταθέσει σε βάρος των κυρίων Σαμαρά, Στουρνάρα και Γεωργιάδη. Και θυμίζω ότι ο κ. Αγγελής, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επαινούμενος από τον κ. Παπαγγελόπουλο πριν από λίγο καιρό, είχε πει ότι πήγαινε στους Αμερικανούς να δώσει εμένα τον Γεωργιάδη και τον Σαλμά. Αυτό είναι κατάχρηση εξουσίας από τη μία πλευρά βάση του ποινικού μας κώδικα. Δηλαδή έναν αθώο να θες να τον κάνεις ένοχο». Ο κ. Λοβέρδος συνέχισε: «Όταν έλεγε ο κ. Τσίπρας αυτά που έλεγε πριν μάθουμε για τη Novartis, έκανα εγώ, η κα Χριστοφιλοπούλου και ο κ. Κεγκέρογλου μια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, και κοινοποίησα στη κα Ράικου και μετά στη κα Τουλουπάκη, όπου λέγαμε φάρμακο με φάρμακο τί κάναμε, συν καταγγείλαμε το γεγονός ότι ο υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουρουπλής παρέλειψε να τιμολογήσει ως όφειλε εκ του νόμου, τα φάρμακα του 2015. Τον φάκελο αυτόν τον απέστειλε στη Βουλή η κα Τουλουπάκη όταν είχε παραγραφεί η δυνατότητα της Βουλής να τον ελέγξει. Αυτή είναι κατάχρηση εξουσίας από την άλλη πλευρά. Έναν ενδεχομένως ένοχο να παλεύεις να τον κάνεις αθώο. Τις δύο αυτές διατάξεις θα τις ερευνήσει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, έχοντας όμως κυρίως στόχο την ηθική αυτουργία». 

Παπαγγελόπουλος: «Δεν έκανα κανένα μεγάλο λάθος»

- Παύλος Τσίμας

Η βουλή τελικά, αποφάσισε να συγκροτηθεί, μια προανακριτική επιτροπή, στην οποία, εσείς θα είστε το κεντρικό πρόσωπο. Μετά την απόφαση, ποιο είναι το σχόλιό σας;

- Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Εδώ και πολλούς μήνες, δέχομαι μια ανηλεή, ύπουλη, βάρβαρη και πρόστυχη, επίθεση. Από μία, ανίερη, ετερόκλητη, συμμαχία, ελάχιστων, ευτυχώς, πολιτικών, εισαγγελέων και, δήθεν, δημοσιογράφων. Και επειδή δεν υπέκυψα, ούτε σκοπεύω να υποκύψω, ο πόλεμος θα είναι ολοκληρωτικός. Αλλά καθαρτήριος για τον χώρο της δικαιοσύνης, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας και για τους τυχόν συνοδοιπόρους τους, όποτε και αν εμφανιστούν αυτοί.

- Αισθάνεστε, ότι σ' αυτήν την υπόθεση, εσείς, κάνατε κάτι, λάθος; Ότι, η εμπλοκή σας, οι δηλώσεις σας, ήτανε, στη διάρκειά της κάνατε κάτι, που τώρα, εκ των υστέρων, εσείς το κρίνετε, ότι δεν ήταν σωστό; Ότι καλύτερα, να μην το είχατε κάνει;

- Κύριε Τσίμα, πιστεύω ακράδαντα, ότι κανένας άνθρωπος, δεν είναι αλάνθαστος. Δεν ξέρω αν έχω κάνει κανένα λάθος, εγώ δεν βλέπω κανένα μεγάλο λάθος σ' αυτήν την ιστορία, από μέρους μου, το μόνο λάθος, θα μπορούσα, αλλά είναι γενικό, αφορά γενικότερα τη συμπεριφορά μου, αυτή, είναι ότι εμπιστεύτηκα και δεν μπορούσα να πιστέψω, ότι μπορούν να συμβούν αυτά τα πράγματα. Το μόνο λάθος μου. Κατά τα λοιπά, προσπάθησα, όπως προσπαθούσα πάντα και θα προσπαθώ και στο μέλλον, να είμαι θεσμικός και συνεπής με τις αρχές μου και την ιστορία μου.

Σχετικά με τα όσα είπε στο μαγνητοσκοπημένο βίντεο ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο Ανδρέας Λοβάρδος τόνισε: «Όταν (ο κ. Παπαγγελόπουλος) έκανε τη δήλωση έξω από το Μαξίμου είπε περίπου αυτά. Ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να αυτοκαθαρθεί, θεωρώντας ότι τα δέκα πολιτικά στελέχη τα οποία κατηγορούσαν τότε, είμαστε το πρόβλημα του πολιτικού συστήματος όπως και τα κόμματά μας. Το πολιτικό σχέδιο ήταν καταφανές. Όταν ναυάγησε αυτό το ζήτημα στη βουλή, ήρθε και είπε ότι δεν εννοούσε πολιτικά πρόσωπα. Ενώ είχε κάνει τις δηλώσεις για τους 10 φακέλους που παρήλαυναν παρανόμως δια του Μαξίμου και έρχονταν στη βουλή. Ήταν φανερό ότι από τότε είχε την πολιτική ευθύνη της διεύθυνσης της υποθέσεως. Ωστόσο, είναι πολύ διαφορετικό να έχεις πολιτικές ευθύνες για κάτι, και να αναγνωρίσεις ότι έκανες κάποιο λάθος, διότι ουδείς αλάθητος ή κάποια γκάφα. Και άλλο να έχεις τις ποινικές ευθύνες του ηθικού αυτουργού σε κακούργημα ή πλημμέλημα. Όταν οι εισαγγελείς, η κα. Τσατάνη πρώτη, μιλάει για παρεμβάσεις του, η κα. Ράικου δεύτερη, ο κ. Αγγελής, σου λένε ότι κάτι συμβαίνει, ότι παρεμβαίνεις, ότι συμμετέχεις σαν να είσαι αναμειγνυόμενο πρόσωπο, τότε ιδού ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συσταθεί μια επιτροπή ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής για να δει το θέμα».

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ συνέχισε για τον «ολοκληρωτικό πόλεμο» που είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος, και επικαλούμενος ρεπορτάζ εφημερίδας, είπε: «Διαβάσαμε ότι παρέστη σε συνεδρίαση νομικού προσώπου του Δημοσίου Δικαίου, και αυτό το κατήγγειλε ο εκ του ΣΥΡΙΖΑ διορισθέντος πρόεδρός του, για να τους πείσει και να τους επιβάλει να αποζημιώσουν κάποιον άνθρωπο που τον αποζημίωσε η διαιτησία στη συνέχεια. Ο επιχειρηματίας είχε δίκιο, αποδείχτηκε από τη διαιτησία. Τί δουλειά είχε όμως ένας υπουργός να παρίσταται σε δημοτικό συμβούλιο νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου; Υπάρχει ένας κύριος, τον οποίο εμείς θα καλέσουμε ως μάρτυρα, να μας πει αν οι υποθέσεις που διαβάζουμε σχετικές με αυτόν αφορούν και τον κ. Παπαγγελόπουλο. Υπάρχουν 3 ακόμη εισαγγελείς. Διαβάζω στον Τύπο -και για μένα τα πρόσωπα αυτά είναι άγνωστα-, που θέλουν να έρθουν, να καταθέσουν για άλλες υποθέσεις, ότι αυτός παρενέβαινε. Άρα, το αντικείμενο αυτής της επιτροπής, ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης, είναι η ύπαρξη ή μη ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος, με επικεφαλής τον κ. Παπαγγελόπουλο. Αυτό θα εξετάσουμε».

Για το ότι δεν υπάρχει άρνηση πως ο κ. Παπαγγελόπουλος ανακατευόταν, μιλούσε με εισαγγελείς και μάθαινε για τις υποθέσεις, αλλά όπως είπε «το έκανε για καλό», για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να τιμωρηθούν οι ένοχοι σκανδάλων, ο κ. Βούτσης είπε: «Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στον κ. Παπαγγελόπουλο και στον ρόλο που ως μέτοχος της κυβέρνησης σύμφωνα με τον όρκο του στο Σύνταγμα έκανε την δουλειά του σωστά. Βεβαίως θα συμμετάσχουμε στην επιτροπή που η Βουλή επέλεξε για να λειτουργήσει, και ότι έρθει στην επιτροπή ως μαρτυρία, αλλά κυρίως θα συμμετάσχουμε για να αποκαλυφθεί το πραγματικό σκάνδαλο, το οποίο είναι το σκάνδαλο Novartis. Η προσπάθεια που γίνεται συστηματικά επί μήνες από τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, για να λειτουργήσουν αποπροσανατολιστικά ως προς τη συνέχιση της διερεύνησης μιας υπόθεσης η οποία συνεχίζεται και που δεν έχει δώσει το πάτημα περί σκευωρίας. Διότι η σκευωρία θέλει φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς. Φυσικός αυτουργός για την ώρα ουδείς ονοματίζεται, ούτε είναι διότι 7 υποθέσεις έχουν μπει στο αρχείο. Υπάρχει σε εκκρεμότητα μια υπόθεση του κ. Λοβέρδου και ενδεχομένως δύο άλλες υποθέσεις που διερευνώνται».

Για το αν ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε καλά τη δουλειά του, ο κ. Βούτσης σημείωσε: «Βεβαίως. Από όλα τα στοιχεία που έχουμε και από όσα είπε στη Βουλή, πειθόμαστε απολύτως ότι όντως ήταν στο πλαίσιο των καθηκόντων του οι όποιες συζητήσεις διημείφθησαν. Αντίθετα, υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια εκφοβισμού των δικαστικών λειτουργών, διότι και οι δύο εισαγγελείς στους οποίους αναφέρονται, οι οποίοι έχουν κάνει κάποιες σχετικές καταμαρτυρήσεις και εναντίον του κ. Παπαγγελόπουλου, πρέπει να πω λοτι είχαν κάνει τις ακριβώς αντίστροφες. Ο ένας είχε βάλει στο αρχείο τις μηνύσεις που είχε κάνει ο κ. Σαμαράς όπως και άλλες, διότι ρητά λένε ότι δεν βρήκαν στοιχεία που να πιστοποιούν τη διερεύνησή τους. Η πρώην Εισαγγελέας διαφθοράς στο αναλυτικό σημείωμα της παραίτησής της, ήταν πολύ σαφής και εστρέφετο εναντίον όσων ήθελαν να τη σταματήσουν, να δώσει την πολιτική πτυχή -που για εμάς υπάρχει οπωσδήποτε- στο σκάνδαλο της Novartis, όχι διεθνώς, αλλά για την ιδιαίτερη πτυχή της. Άρα δεν πρόκειται περί σκευωρίας, είναι σαφές ότι ουδείς θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μία σκευωρία ως το καθεστώς το οποίο θα υπαγόρευε προς το FBI, είτε προς προστατευόμενους κατά νόμο μάρτυρες και δεν είναι σωστό να λέμε περί κουκουλοφόρων κτλ (για τους προστατευόμενους μάρτυρες).   

O υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε ότι «η διαδικασία, δεν είναι απόδοση πολιτικών ευθυνών. Δεν έχουμε μια εξεταστική επιτροπή, είναι η διερεύνηση τυχών ποινικών ευθυνών. Το γεγονός ότι δεν υφίσταται σήμερα φυσικός αυτουργός αποδεδειγμένα, δεν αναιρεί την υπόθεση κατά την οποία υπάρχει ζήτημα ηθικής αυτουργίας. Τη φυσική αυτουργία θα τη διερευνήσει η τακτική δικαιοσύνη, η οποία είναι ο φυσικός δικαστής των προσώπων εκείνων και θα κάνει όπως πρέπει τη δουλειά της. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να στοιχειοθετηθεί φυσικός αυτουργός για να υπάρξει η σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης». 

Ο υπουργός συνέχισε: «Να ξεκαθαρίσουμε, ότι εδώ, δεν αποδίδεται κατηγορία ούτε ποινική δίωξη. Προτείνεται η σύσταση ειδικής επιτροπής για να διερευνήσει τυχών ποινικές ευθύνες. Αυτό συνιστά μια συνταγματική δυνατότητα, την οποία η Βουλή επέλεξε να ενεργοποιήσει με βάση τα στοιχεία που υφίστανται. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως κενό. Είναι πλήρως τεκμηριωμένη η πρόταση αυτή. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αναλογία από την άποψη της νομικής τεκμηρίωσης στην πρόταση που είχαμε τη προηγούμενη εβδομάδα, σε σχέση με αυτό που συνέβη στη προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Αυτό που συνέβη με το στήσιμο των καλπών για τα 10 πολιτικά πρόσωπα, δεν έχω συναντήσει καμία ανάλογη περίπτωση σε κανένα σοβαρό κράτος του κόσμου. Δεν υπάρχει κανένα νομικό σύστημα στο κόσμο που να αποδίδει κατηγορία επί τη βάση μόνο προστατευόμενων μαρτύρων». 

Στην ερώτηση γιατί σε άλλες χώρες όταν έχει να κάνει με σκάνδαλα σε φαρμακευτικές εταιρείες, ψάχνουμε αν δωροδοκήθηκαν ιατροί και φαρμακοποιοί ενώ στην Ελλάδα ψάχνουμε αν δωροδόκησαν πολιτικούς και γιατί τρία χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας, ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας Κωνσταντίνος Φρουζής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι δεν τον έχει καλέσει κανείς να καταθέσει για την υπόθεση, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε: «Όλες οι εταιρείες κερδοσκοπούσαν όταν ανέλαβα Υπουργός Υγείας και έλαβα δραστικά μέτρα που εφαρμόζονται ακόμη. Οι μεγαλύτερες περικοπές έγιναν επί των ημερών μου. Όταν αναζητάς στις ΗΠΑ να βρεις αν η Novartis καις την Ελλάδα έκανε αθέμητες πρακτικές, πρέπει να πας να δεις τους ιατρούς που συνταγογραφούσαν. Είναι τόσος κόπος και η εμπειρία είναι αθωωτική από τα δικαστήρια, που άκρη δεν θα έβγαζε κάποιος που αποσκοπούσε να πάρει ποσοστό από την τιμωρία της Novartis στις ΗΠΑ. Ήταν λοιπόν πολύ εύκολο αφού έχεις μάρτυρες που φορούν κουκούλα, και δεν λένε την αλήθεια. Σύμφωνα με τα όσα είπε προστατευόμενος μάρτυρας, ο κ. Μανιαδάκης, οι μάρτυρες που πήγαν στις ΗΠΑ ήταν οι ίδιοι που ήταν και εδώ. Αν πας σε έναν πολιτικό (δέκα στη προκειμένη περίπτωση), είναι πολύ ευκολότερο να πετύχεις μια καταδίκη αντί να ψάχνεις 3.000 ιατρούς. Το ας οδηγηθούμε ευκολότερα είναι η αιτία, που το σκάνδαλο αυτό μετατρέπεται από ένα οικονομικό σε ένα πολιτικό, υποτίθεται».

Ο κ. Λοβέρδος επικαλέστηκε την αίτηση την οποία υπερψήφισε η Βουλή, ότι «ναι μεν ο κ. Παπαγγελόπουλος θα εξεταστεί ποινικά σε προκαταρκτικό επίπεδο εάν είναι ηθικός αυτουργός, αλλά υπάρχει αναφορά και στους φυσικούς αυτουργούς σαφέστατη που αφορά και τον ίδιον, αλλά και εκείνους που ήταν οι φυσικοί αυτουργοί του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας. Για όποιον έχει ασκηθεί δίωξη -για μένα ζήτησε η κα. Τουλουπάκη (εισαγγελέας Διαφθοράς)- το κακούργημα έχει συντελεστεί. Για όσους διακινδύνευσαν να πάθουν κάτι τέτοιο, για τους υπόλοιπους 7 δηλαδή, στο βαθμό του πλημμελήματος, επίσης το αδίκημα έχει συντελεστεί. Το άρθρο 86 στη παράγραφο 4, ορίζει ότι εάν η προκαταρκτική καταδείξει στην ύπαρξη στοιχείων, ο κ. Παπαγγελόπουλος θα συμπαρασύρει και τους φυσικούς αυτουργούς, αυτούς που διέπραξαν τα αδικήματα».  

Ο κ. Βούτσης, είπε ότι στην Ελλάδα αναζητήθηκαν πολιτικές ευθύνες, επειδή η χώρα μας βρέθηκε σε οικονομική κρίση και χρεοκοπία κάνοντας λόγο για «διαχρονική κατασπατάληση» και ενδεχόμενη διαπλοκή στον τομέα του φαρμάκου. «Επίσης διότι η Ελλάδα είχε επιλεγεί ως μια χώρα οδηγός όπου ο μέσος όρος της φαρμακευτικής δαπάνης κατά φάρμακο ήταν οδηγός για τις υπόλοιπες χώρες που είχαν πολύ μεγαλύτερη αγορά. Είναι συνταρακτικό το στοιχείο που παραπέμπει σε πολιτική ευθύνη το ότι η Novartis είναι από τις ελάχιστες εταιρείες οι οποίες δεν υπέστησαν τον κόλαφο που έφερε το PSI, σε φυσικούς φορείς, ιδρύματα και επιχειρήσεις. Αυτό έγινε όπως αναφέρει η δικαστική έρευνα, από εσωτερική ενημέρωση. Δεν ονοματίζω ούτε φωτογραφίζω ποιος έδωσε την εσωτερική ενημέρωση. Έχει και πολιτική πτυχή η υπόθεση Novartis». «Το τεκμήριο της αθωότητας του κ. Παπαγγελόπουλου είναι τον πυρήνα του δικαστικού συστήματος», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

Ο κ. Γεραπετρίτης, μετά την τοποθέτηση του κ. Βούτση, είπε: «Ακούσαμε πολλά καινοτόμα πράγματα Το πρώτο, ότι στην Ελλάδα αναζητήσαμε ευθύνες λόγω της οικονομικής κρίσης. Ως σαν, να μπορούμε να αποδώσουμε ποινική ευθύνη σε ανθρώπους, λόγω της οικονομικής κρίσης. Και ο λόγος για τον οποίο συνέβη μόνο στην Ελλάδα, να έχουμε αυτό το απίστευτο «κυνήγι μαγισσών», κατά δύο πρώην πρωθυπουργών, κατά τριών υπουργών υγείας, κατά του κεντρικού τραπεζίτη, ήταν η οικονομική κρίση. Πρέπει να καταλάβουμε σε αυτή τη χώρα, πως όταν ομιλούμε  για άσκηση ποινικής δίωξης, σημαίνει μία απαξία, κατά του ανθρώπου, και μία βάναυση υποβολή στη προσωπική του ζωή. Το να ασκηθεί ποινική δίωξη όπως έγινε κατά 10 ανθρώπων, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί επειδή στην Ελλάδα είχαμε οικονομική κρίση. Αυτό είναι προσβολή της ίδιας της αξίας του ανθρώπου. Ο κ. Βούτσης είπε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Το κατεβάσαμε όμως τώρα. Διότι στη προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο δεν είχαμε απόδοση πολιτικών ευθυνών κ. πρόεδρε, είχαμε δέκα ποινικές διώξεις. Και αυτό δεν είναι  κάτι ελαφρύ για τη ζωή ενός ανθρώπου. Ρωτήστε τον κ. Πικραμμένο (είπε απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση), ρωτήστε τον κ. Στουρνάρα, ρωτήστε τον κ. Σαμαρά και τον κ. Λοβέρδο. Άρα το γεγονός ότι έχουμε οικονομική κρίση δεν μπορεί να δικαιολογήσει σε ένα κράτος δικαίου ότι θα ασκηθούν ποινικές διώξεις».

Υπόθεση Novartis ή νέο παραδικαστικό

Στην ερώτηση αν καλώς ή κακώς οι υπουργοί δεν ήταν στα υπουργικά έδρανα αλλά ήταν στην αίθουσα, με την πλειοψηφία να λέει ότι αυτό ήταν μια θεσμική συμπεριφορά, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε: «Η παρούσα κυβέρνηση έχει αναλάβει μια πολύ συγκεκριμένη θέση έναντι στα ζητήματα ππυ έχουν θεσμικό χαρακτήρα. Καμία απολύτως χειραγώγηση στη δικαιοσύνη καμία απολύτως παρέμβαση στη Βουλή. Υπάρχει μια απόλυτη προσήλωση στη διάκριση των λειτουργιών, και αυτή θα αποτυπώνεται κάθε μέρα που περνάει και για όσο χρόνο διαρκέσει η κυβέρνηση αυτή. Στη παρούσα φάση, εκείνο που συνέβη είναι ότι επέλεξε η κυβέρνηση να απέχει από τα κυβερνητικά έδρανα. Βεβαίως οι υπουργοί είχαν και την ιδιότητα του βουλευτή, βρίσκονταν στα έδρανα. Εγώ ήμουν σχεδόν στο σύνολο της διαδικασίας στο βουλευτιπο μου έδρανο και παρακολούθησα με πολύ μεγάλη προσοχή τα όσα διημείφθησαν. Σύμφωνα με το Σύνταγμα υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες με πιο σημαντική τη δικαστική αρμοδιότητα της Βουλής. Η οποία συνδέεται με την απόδοση ποινικών ευθυνών σε βουλευτές υπουργούς και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε αυτές τις διαδικασίες το Σύνταγμα θέλει, η Βουλή μόνο, να λειτουργεί κατά τη διαδικασία συγκρότησης των οικίων επιτροπών».

Για το αν η κυβέρνηση δεν ήθελε να «φορτωθεί» την υπόθεση αυτή, και πως δεν την συμφέρει και πολιτικά δεν είναι σίγουρη που θα καταλήξει, (φάνηκε και στη μυστική ψηφοφορία ότι υπήρχαν κάποιες διαρροές), με κάποιους βουλευτές να έχουν αμφιβολίες, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Ήταν μυστική ψηφοφορία και δεν τίθεται ζήτημα για το ποιος απείχε ή ποιος ψήφισε υπέρ ή κατά. Και σε ότι αφορά την πρόταση για τη σύσταση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την προκαταρκτική εξέταση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία τήρησε μια στάση η οποία ήταν απολύτως θεσμική». Ο υπουργός εξήγησε ότι «το Σύνταγμα επιβάλει, όταν κατά το στάδιο μιας προκαταρκτικής ξέτασης ή προανάκρισης, από τη δικαστική λειτουργία προκύψει ένα ζήτημα στοιχείων ευθύνης για οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο, πρώην υπουργό ή υφυπουργό, είναι υποχρεωμένος ο ανακριτής να κλείσει τη δικογραφία και να την διαβιβάσει στη Βουλή. Εξ ορισμού το Σύνταγμα θέλει η δικογραφία αυτή να μην είναι πλήρης, διότι θεωρεί ότι ο φυσικός ανακριτικός δικαστής για τα πολιτικά πρόσωπα είναι μόνον η ίδια η Βουλή. Εκεί έχουμε ένα φάκελο δικογραφίας, ο οποίος δεν μπορεί να είναι πλήρης και θα συμπληρωθεί εκ του λόγου αυτού. Τα στοιχεία αυτού του φακέλου στο πλαίσιο όσων έχουν περιληφθεί, στη δικογραφία, προκύπτει κατά την άποψη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, πως υπάρχουν στοιχεία τα οποία είναι εξαιρετικά σοβαρά, σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Βεβαίως απαιτείται συμπλήρωση που θα έρθει μέσω της εισαγγελικής αρμοδιότητας που επιφυλάσσει το Σύνταγμα, στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, και εκεί θα συμπληρωθεί ο φάκελος». 

Ριζικά διαφορετική ήταν η άποψη του πρώην προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος τοποθετήθηκε: «Όταν αναγγέλθηκε από τη προεδρία της βουλής μετά την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων ότι η παρούσα συζήτηση θα γίνει κατά αναλογία και κατά τον κανόνα της συζήτησης η οποία γίνεται για την γενικευμένη επίκαιρη ερώτηση, είναι σαφές ότι είναι πάρα πολύ σταχυολογημένο το πως γίνεται αυτή η συζήτηση. Σε αυτή τη συζήτησης υπάρχει πάντα εκπροσώπηση της κυβέρνησης. Οι αρμόδιοι υπουργοί παίρνουν τον λόγο, ενδεχομένως και ένας ακόμα όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Εν προκειμένω ήταν και ο κ. Πικραμμένος που είναι και δικαστικός με μεγάλη εμπειρία. Άρα η διαδικασία η οποία είχε οριστεί προέβλεπε απολύτως ότι δεν υπάρχει καμία άλλη διαδικασία με κενά τα κυβερνητικά έδρανα». Ο κ. Βούτσης πρόσθεσε ότι «είναι από τις λίγες και προβλεπόμενες περιπτώσεις όπου αυτό που έχει το Σύνταγμα ως ακρογωνιαίο λίθο, τον διαχωρισμό, την αυτεξούσια λειτουργία, την αυτονομία των 3 εξουσιών, είναι από τις λίγες και προβλεπόμενες περιπτώσεις όπου τέμνονται αυτές οι εξουσίες 

Το ίδιο γίνεται και για τον διορισμό της ανωτάτης ηγεσίας των δικαστικών όπως και για κάποιες άλλες περιπτώσεις.  Άρα αυτή η διαδικασία γίνεται μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Όλη η ρητορική του κ. Μητσοτάκη εξεπαρχής κιόλας ότι ότι αυτό αφορά στη Βουλή όπως είπε στη ΔΕΘ, αι ύστερα το στήσιμο -με τη καλή έννοια- που έγινε μέσα στη Βουλή αδυνάτισε τις δυνατότητες της κυβέρνησης και δυνάμωσε τα όπλα της αντιπολίτευσης προκειμένου του ΣΥΡΙΖΑ όπου ευθέως ο κ. Τσίπρας μίλησε για μια δειλία, μια σπουδαιολόγηση ως προς τη παρουσία της Βουλής». Ο κ. Βούτσης πρόσθεσε ότι αυτό ωφέλησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά «κάποιοι κανονισμοί θα πρέπει να τηρούνται για να μη διαμορφώσουν νομολογίες στο πως λειτουργεί η Βουλή πάνω σε λαθεμένο επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι ποτέ δεν έχει γίνει μεταπολιτευτικά κάτι τέτοιο». Αυτό που είπε περί δειλίας ο Τσίπρας δεν ήταν unfair αλλά στο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας του, πρόσθεσε ο κ. Βούτσης. 

Για τα άδεια υπουργικά έδρανα, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε: «Μια πολύ νηφάλια συζήτηση, το πρωί στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος, ανταλλάξαμε σχετικά επιχειρήματα με τη συμπολίτευση. Δέχομαι απολύτως ότι η Βουλή έχει ορισμένες αρμοδιότητες που είναι αποκλειστικώς δικές της. Μερικές είναι, δικαστικές με κορυφαία την σύσταση επιτροπής ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης. Η κυβέρνηση δεν έχει λόγο σε αυτά. Δεν επιτρέπεται. Υπάρχουν και άλλες αρμοδιότητες ππυ ανήκουν αποκλειστικά στη Βουλή όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος. Και εκεί η κυβέρνηση δεν έχει να μας πει τίποτα. Ποια είναι όμως η πρακτική; Το άρθρο 86 είναι από το 1975 δεν είναι προχθεσινό άρα υπάρχει μια μακρά εμπειρία. Πάντα οι κυβερνήσεις έχουν έναν εκπρόσωπο στα έδρανα (υπ. Δικαιοσύνης ή υφυπουργός συνήθως). Αν χρειαστεί, για παράδειγμα τη στιγμή που λέει ο πρώην πρωθυπουργός τον νυν ‘δειλό’, τότε ο παριστάμενος υπουργός πρέπει να πάρει τον λόγο. Άρα πράγματι στις αμιγώς δικαστικές αρμοδιότητες της Βουλής, η κυβέρνηση πρέπει να είναι απούσα. Η πληθωρική παρουσία της επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν λάθος και αντισυνταγματική. Από την άλλη η πλήρης απουσία δεν μου άρεσε. Ωστόσο ένας υπουργός ή υφυπουργός πρέπει να είναι». Ο Ανδρέας Λοβέρδος πρόσθεσε: «Στην αναθεώρηση έχουμε δύο φάσεις, εκεί που προτείνει η Βουλή με μια προτείνουσα επιτροπή και εκεί που αναθεωρείται, όπως κάνουμε τώρα. Εκεί συνηθίζεται που και που να εμφανίζεται ‘ένας Γεραπετρίτης’. Ένας που έχει σχέση με το Σύνταγμα, με το υπουργείο Δικαιοσύνης».

«Είναι κακώς κείμενο το να είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, μη βουλευτής, στη προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος στη πραγματικότητα ήταν εκείνος ο οποίος βρισκόταν στο έδρανο το κυβερνητικό, όταν στήνονταν οι δέκα κάλπες», είπε από τη πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας. «Να θυμίσω ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν ήταν βουλευτής σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία όπου εκείνος που τράβηξε το κάρο σε βάρος πολιτικών προσώπων ήταν ο μη βουλευτής κ. Παπαγγελόπουλος. Εάν αυτό είναι σύμφωνο με το άρθρο 86,  που ξεκινάει «μόνον η Βουλή έχει το δικαίωμα να ασκεί», εάν αυτό είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα επειδή υπάρχει η κακή κοινοβουλευτική παράδοση, να μείνουμε σε αυτή», πρόσθεσε.

Ο κ. Βούτσης σημείωσε από τη πλευρά του ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε κάθε δικαίωμα να βρίσκεται στα έδρανα καθώς ήταν μέλος της κυβέρνησης. 

Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος τοποθετήθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Παύλο Τσίμα, για την επομένη της ψηφοφορίας της Βουλής:

Πηγή: skai.gr