Γ. Παπανδρέου: Η δύσκολη αποστολή συνεχίζεται

«Η δύσκολη αποστολή συνεχίζεται», αλλά «ανοίγει μία νέα σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου», τόνισε στην ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση «εθνικής συνευθύνης» όπως τη χαρακτήρισε.

Όπως σημείωσε «το γεγονός ότι μπόρεσαν να συνεργαστούν τα κόμματα αποτελεί νίκη της δημοκρατίας και διαβεβαίωση στον ελληνικό λαό ότι μπορούμε να παμε μπροστά για το γενικό καλό». Ωστόσο τόνισε ότι θα επιθυμούσε και τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι τόσο η τωρινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη, κάνουν πόλεμο απέναντι στους κερδοσκόπους, στις ανεξέλεγκτες αγορές, τη διαπλοκή, τους φοροφυγάδες και τη διαπλοκή που θέλουν να διατηρούν μια παρασιτική οικονομία και ένα πελατειακό κράτος.

«Σε αυτό τον πόλεμο ήμασταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουμε ό,τι μέσα είχαμε και αν δεν είχαν γίνει θυσίες δε θα ήμασταν όρθιοι. Η χώρα έμεινε όρθια και αυτό οφείλεται στις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε και η προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι το διακύβευμα είναι η συμμετοχή μας στο ευρώ και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει «ανάπτυξη που δε θα βασίζεται σε πήλινα πόδια».

Ακόμα επανέλαβε ότι για να σωθεί η Ελλάδα πρέπει να σωθεί και η Ευρωζώνη και ζήτησε από την ΕΕ να επιβάλει κανόνες στην παγκόσμια οικονομία.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, είπε ότι φόβισε τα κατεστημένα εντός και εκτός Ελλάδας και ξεκαθάρισε ότι η πρόταση για δημοψήφισμα ποτέ δεν ακύρωνε τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου, ενώ η θετική έκβαση του δημοψηφίσματος θα ήταν υπογραφή του ελληνικού λαού για το πως θέλει το μέλλον του. Επίσης, απέρριψε την κριτική όσων υποστηρίζουν πως η νέα κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση λέγοντας «Ας είχαν το θάρρος να στηρίξουν τη διενέργειας δημοψηφίσματος».

«Το καθοριστικό βήμα έγινε, χαίρομαι που συνέβαλα στην ευρύτερη συνεργασία» είπε και ευχαρίστησε τους κυρίους Σαμαρά και Καρατζαφέρη για τη διάθεση συνεννόησης, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά τον κάλεσε να μην ακούει ακραίες φωνές γιατί «κανένας δεν έχασε, όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι, η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη».

Επίσης, χαρακτήρισε μονόδρομο το ευρωομόλογο για να μην διαλυθεί η Ευρωζώνη.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει την ιστορική ευκαιρία να πάρει πρωτοβουλίες στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Απαντώντας στον Γιώργο Παπανδρέου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανόλης Κεφαλογιάννης, είπε ότι η κυβέρνηση Παπαδημου δεν αποτελεί κυβέρνηση συνευθυνης, αλλά κυβέρνηση ειδικού και περιορισμένου σκοπού. «Δεν θα αποτελέσει κολυμβηθρα του Σιλωάμ για τα λάθη, τις παραλείψεις και τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ» κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Πηγή: skai.gr