Ερντογάν με δύο πρόσωπα: Εμπρηστική ρητορική προς την Ελλάδα, «παράπονα» στη Δύση για «ισορροπία»

Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στις προκλήσεις με στόχο τη δημοσκοπική του ανάκαμψη, ζητά από τον Όλαφ Σολτς ουδετερότητα με επίκληση του ΝΑΤΟ

Της Πηνελόπης Γκάλιου


Την ώρα που η Ελλάδα βαδίζει σταθερά και αδιάλειπτα το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και αυτόν τον έναν και μοναδικό δρόμο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών έδειξε εκ νέου στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ταλίν, ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να παλινωδεί με τον “πολιτικό διπολισμό” του, ο οποίος τον ωθεί από τη μια να επιχειρεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη δύση και από την άλλη οι εσωτερικές πολιτικές συνθήκες της Τουρκίας να ενισχύουν την εμπρηστική ανθελληνική ρητορικής του, μήπως και καταφέρει και ανακάμψει δημοσκοπικά.


Χαρακτηριστικό, νέο παράδειγμα η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, εκφράζοντας την ενόχλησή του για τη στάση της Γερμανίας το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Μετά και την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του Γερμανού ηγέτη, ο Ταγίπ Ερντογάν προφανώς ενοχλημένος από τη στάση του Βερολίνου που εγκατέλειψε την πολιτική των ίσων αποστάσεων, “γέρνοντας” προς τις θέσεις της Ελλάδας, ζήτησε από τον Όλαφ Σολτς να επανέλθει στο καθεστώς ουδετερότητας στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα ότι και οι δύο είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Μία σχέση που θυμάται και χρησιμοποιεί κατά το δοκούν ο Ταγίπ Ερντογάν και τώρα πλέον που συνεχώς αυξάνονται οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που του εφιστούν την προσοχή για τις προκλήσεις του εναντίον της Ελλάδας, υπενθυμίζοντάς του ακριβώς, τη συμμαχική σχέση εντός του ΝΑΤΟ Ελλάδας – Τουρκίας. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Όλαφ Σολτς είχε δηλώσει από ελληνικού εδάφους ότι “δεν είναι αποδεκτό ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ. Το ίδιο μήνυμα έχουν στείλει πολλάκις ισχυρές χώρες της βορειοατλαντικής συμμαχίας ενώ και χθες κατά τις κοινές της δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας τόνισε τη σημασία της ευρωπαϊκής ασφάλειας στις κρίσιμες γεωπολιτικές συνθήκες και αφού ενημερώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις τουρκικές προκλήσεις κάλεσε, ιδιαίτερα τους συμμάχους του ΝΑΤΟ όπως είπε να μην δημιουργούν συνθήκες επιπλέον έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.


Παρά το γεγονός πάντως, ότι οι δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου από την Αθήνα φαίνεται πως ενόχλησαν τον Τούρκο πρόεδρο, η Άγκυρα επιμένει στις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο, αλλά και στην επιθετική ρητορική απέναντι στην Αθήνα και την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον στενό διάλογο με τον καγκελάριο Σολτς για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε κάθε τομέα και και στην ανάγκη αναζωογόνησης της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ.

Μία πορεία που δυναμιτίζει με τις συμπεριφορές του ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος και παρότι Τουρκία ανακηρύχθηκε επισήμως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ το 1999, ο δρόμος για την Ευρώπη είναι στρωμένος από εμπόδια που βάζει ο ίδιος ο Ερντογάν και όποια πρόοδος έχει ουσιαστικά παγώσει. Μόλις τον περασμένο μήνα, άλλωστε, μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέκρινε την Άγκυρα ότι δεν σημειώνει καμία πρόοδο προς τον στόχο της να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ, επικαλούμενη “σοβαρές ανεπάρκειες στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της Τουρκίας”, ενώ το Βερολίνο, ανήκει στους ευρωπαιους εταίρους που επικρίνουν ανοιχτά ανοιχτά την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.


Και ενώ από τη μια ο Τούρκος πρόεδρος στρέφει το βλέμμα του στη δύση και τους νατοϊκούς συμμάχους του, από την άλλη “αλληθωρίζει” προς το εσωτερικό του ακροατήριο παίζοντας έναν “κόντρα” ρόλο, και συνεχίζοντας τα προπαγανδιστικά του κόλπα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η νέα προκλητική τοποθέτηση Ερντογάν για “ενίσχυση της ασφάλειας σε κάθε σπιθαμή της γαλάζιας πατρίδας”. Κατά την διάρκεια ομιλίας του στην τουρκική αστυνομία, ο Τούρκος Πρόεδρος, στο περιθώριο του πρωτοφανούς επεισοδίου με το τουρκικό λιμενικό που εμπόδισε επιχείρηση διάσωσης και έρευνας ανοικτά της Σάμου, αναφέρθηκε στη γαλάζια πατρίδα εκ νέου και χαρακτηριστικά είπε πως “με την αστυνομία και την ακτοφυλακή, ενισχύουμε την ασφάλεια στα 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα του εδάφους μας αλλά και σε κάθε σπιθαμή της Γαλάζιας Πατρίδας μας”, την ώρα που τουρκική ακταιωρός εισήλθε σε περιοχή ευθύνης της Ελλάδας και πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς μπροστά σε σκάφος του ελληνικού λιμενικού, επιχειρώντας μάλιστα να προκαλέσει φθορές στο ελληνικό σκάφος, κάνοντας επίδειξη του οπλισμού του.


Η Ελλάδα από την πλευρά της παρατηρεί, καταγράφει και παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα και ενώ δεν έχει κλείσει να κλείσει την “πόρτα” του διαλόγου με την Τουρκία, ωστόσο με κάθε ευκαιρία συνεχίζει τη διεθνοποίηση της προκλητικότητας της Άγκυρας και επιμένει αποκλειστικά και μόνο στο δρόμο του Διεθνούς Δικαίου. Κατά τις κοινές του δηλώσεις με την Εσθονή ομόλογό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος “Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να λύσουμε τις διαφορές, υπάρχει μόνο ένα εγχειρίδιο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αυτό είναι το Διεθνές Δίκαιο και στην περίπτωση μας, οι συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, επειδή οι διαφορές μας την Τουρκία σχετίζονται με τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Για να συμβεί αυτό, αχρείαστες προκλήσεις, προσβλητική ρητορική κατά της Ελλάδας, ανοιχτή αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών μας είναι εντελώς απαράδεκτες πράξεις που πρέπει να σταματήσουν αμέσως” διεμήνησε.

Εξίσου σαφές ήταν και το μήνυμα του Νίκου Δένδιας στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν πτοείται από τις τουρκικές απειλές. “Από την πλευρά μας, απορρίπτουμε και καταδικάζουμε ακραίες δηλώσεις σε κάθε ευκαιρία και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε. Η χώρα μας δεν πτοείται από προκλήσεις και απειλές. Ακριβώς για να αποφευχθεί μια επιδείνωση της κατάστασης, θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα” σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.


 

Πηγή: skai.gr