Τα συμπεράσματα από τη δημοσκόπηση της Pulse - Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό

Το ποσοστό που δίνει ισχυρή αυτοδυναμία στη ΝΔ - Μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ να μην πέσει κάτω από 20% - Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί τα ποσοστά του και κλείνει την ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ - Σημαντικό το ποσοστό της αποχής

Του Αντώνη Αντζολέτου

Αφήνοντας ένα κενό διάστημα περίπου 20 ημερών, προκειμένου το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης να αποτυπωθεί στον κόσμο και τα συναισθήματα να κατασταλάξουν, η Pulse πραγματοποίησε την πρώτη έρευνα μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Οι ερωτήσεις στους 1.308 ενήλικους με δικαίωμα ψήφου διατυπώθηκαν από τις 8-12 Ιούνιου και το συμπέρασμα είναι ένα: Τα κόμματα που πήραν το εισιτήριο για τη Βουλή παρουσιάζουν μικρή πτώση των ποσοστών τους. Ως γενικό συμπέρασμα οι μεταβολές που αναμένονται, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, δεν θα είναι σημαντικές. Για κάθε κόμμα, βέβαια 1-2 μονάδες πάνω ή κάτω μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία φτάνει το 39%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18%, το ΠΑΣΟΚ 11,5%, το ΚΚΕ 6,5%, η Ελληνική Λύση 3,5%, η ΝΙΚΗ 3,5% και η Πλεύση Ελευθερίας 4%. Πρώτα συμπεράσματα; Για την Νέα Δημοκρατία, που επιχειρεί να λάβει μια ισχυρή πλειοψηφία, το 39% φαίνεται να αποτελεί μια καλή αφετηρία προκειμένου να αποφευχθούν «περιπέτειες». Το ίδιο δεν ισχύει για τον ΣΥΡΙΖΑ που ζητούμενο είναι να μην πέσει κάτω από το «ψυχολογικό όριο» του 20%. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί τα ποσοστά του και άρα κλείνει περαιτέρω την «ψαλίδα» με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ενώ δυνάμεις δείχνουν να χάνουν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Η είδηση είναι μια: Η νέα Βουλή θα είναι επτακομματική, κόβοντας έδρες από το πρώτο κόμμα. Οι «απομακρύνσεις» υποψηφίων βουλευτών από τις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων τους δεν δείχνει έως τώρα να επηρεάζει την Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και τη Νικη. Μακριά από το 3%, που δίνει το εισιτήριο για την αίθουσα της Ολομέλειας, καταγράφηκε το ΜέΡΑ25 (1,5%).

Ακόμα περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές η προσοχή των κομμάτων είναι στραμμένη στην αποχή. Θα θεωρήσουν ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας την αυτοδυναμία δεδομένη και θα απέχουν προτιμώντας τις καλοκαιρινές ξαπλώστρες; Η ίδια αγωνία υπάρχει και στον ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως δηλαδή οι υποστηρικτές του κόμματος έχουν απογοητευτεί από το 20% του πρώτου γύρου και ελλείψει ενδιαφέροντος για την πρώτη θέση απέχουν την Κυριακή των εκλογών. Το 82% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως «σίγουρα ναι» θα πάνε να ψηφίσουν και το 10% «μάλλον ναι». Ίσως να είναι μια καλή βάση το γεγονός πως για τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ απαντούν πως θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν το 98% - 96% - 94% από όσους προτίθενται να τους επιλέξουν. 

Το βασικό ερώτημα είναι τι θα ψηφίσουν αυτοί που θα προσέλθουν στα παραβάν. Το 91% όσων επέλεξαν τη Νέα Δημοκρατία τον Μάιο δηλώνουν πως θα επαναστηρίξουν το κόμμα και αντίστοιχα τον ΣΥΡΙΖΑ το 80% και το ΠΑΣΟΚ το 77%. Η αποσυσπείρωση είναι ο μεγάλος «εχθρός» των πολιτικών δυνάμεων σε μια τόσο κοντινή εκλογική διαδικασία που γίνεται μάλιστα με διαφορετικούς όρους. Γιατί με απλή αναλογική και άλλο σκεπτικό προσήλθαν στις κάλπες οι ψηφοφόροι στις 21 Μαΐου και εντελώς διαφορετικό είναι το επίδικο σήμερα. Το διακύβευμα της προηγούμενης λαϊκής ετυμηγορίας ήταν το «μοντέλο διακυβέρνησης» με τη Νέα Δημοκρατία να επικρατεί κατά κράτος. Η αυτοδυναμία νίκησε την προοδευτική διακυβέρνηση και σχεδόν κανείς δεν θεωρούσε πιθανό να προκύψει πλειοψηφία. Πλέον το ζητούμενο είναι η δύναμη στη Βουλή της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί, καθώς θα κληθεί να νομοθετεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Με βάση τις απαντήσεις στη δημοσκόπηση της Pulse, που δημοσιοποίησε ο ΣΚΑΪ, η «γκρίζα ζώνη», που θα διαμορφώσει σε μεγάλο ποσοστό, το τελικό αποτέλεσμα κινείται στο 10,5%. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα exit polls στις προηγούμενες εκλογές γύρω στο 20% όσων ψήφισαν αποφάσισαν τι θα επιλέξουν σχεδόν μέσα στο παραβάν. Αυτό το νούμερο εκτιμούν οι δημοσκόποι πως θα είναι μικρότερο σε 11 ημέρες από σήμερα μη αποκλείοντας να μεγαλώσει το ποσοστό της αποχής. Παρ' όλα αυτά οι διστακτικοί ψηφοφόροι είναι πολύ πιθανόν να ανατρέψουν, έως ενα βαθμό, τις υπάρχουσες ισορροπίες.

Πηγή: skai.gr